Totul despre alegerile parlamentare din 11 decembrie

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Mergem din nou la vot. Duminică, 11 decembrie, vom alege noua componență a Parlamentului. Față de alegerile trecute, sunt noutăți importante. Este bine să știți că în urma acestor alegeri, vor fi mai puțini deputați și senatori.

Mai mulți tineri, mai multe femei, mai puțini parlamentari cu state vechi, fără ”penali”. Așa au procedat majoritatea partidelor când au întocmit listele de candiați. Față de 2012, vom vota candidați pe liste și nu uninominal.

Noutăți

1. Mai puțini parlamentari. Față de 588 de deputați și senatori cât sunt acum în Parlament, vom alege doar 466. Astfel, vor fi aleşi 308 deputaţi, plus 18 deputaţi ai minorităţilor, şi 134 de senatori. Diaspora va fi reprezentată de 4 deputaţi şi 2 senatori.

2. Vot prin poștă. Românii din Diaspora au, în premieră, posibilitatea de a vota prin corespondență, dar din circa șase milioane de români cu reședința în străinătate  au solicitat doar 9.000 să procedeze în acest fel. Poșta Română a anunțat că a trimis deja plicurile cu buletinele de vot către cei înscriși, iar ultima zi când primite buletinele de vot este 8 decembrie. După această dată, plicurile cu buletinele de vot nu vor mai fi deschise.

3. Mai multe secții de votare. Pentru a se evita cozile a fost aprobată înființarea de secții noi de votare în Moldova, Italia și Spania. În total, se va putea vota în 417 locații, din 166 de țări și teritorii.

4. Ca și la alegerile locale, din 5 iunie, se va folosi un sistem informatic care va identifica alegătorii, precum și pe cei care au mai votat în altă secție. Un program digital special, instalat pe o tabletă electronică, va ”citi” CNP-ul fiecărui alegător.

5. Numărarea buletinelor de vot va fi supravegheată video.

Cine poate să voteze

+ Cetăţenii români au drept de vot de la vârsta de 18 ani, dacă această vârstă a fost împlinită până în ziua alegerilor inclusiv.

+ Nu au drept de vot: debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie; persoanele cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă.

+ Nu pot fi aleşi: persoanele cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă sau prin lege.

Cum votăm

+ Fiecare alegător îşi exprimă votul personal, de bunăvoie, și are dreptul la un singur vot pentru alegerea Senatului şi la un singur vot pentru alegerea Camerei Deputaţilor.

+ Exercitarea votului în numele altui alegător este interzisă.

+ Votul este secret.

+ Secțiile de votare vor fi deschise între orele 7.00 și 21.00. Persoanele care sunt în secție la ora 21.00 pot vota.

Pe cine votăm

Senatorii şi deputaţii se aleg pe liste stabilite de partide. Norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaţilor este de un deputat la 73.000 de locuitori, în timp ce la senat este de un senator la 168.000 de locuitori.

Numărul de mandate pentru Senat, respectiv pentru Camera Deputaţilor, se determină prin raportarea numărului de locuitori al fiecărei circumscripţii electorale la normele de reprezentare.

Numărul mandatelor de senator dintr-o circumscripţie electorală nu poate să fie mai mic de 2, iar cel de deputat, mai mic de 4.

La ce secţie mergem

Alegătorii votează numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea de domiciliu sau reşedinţă şi unde sunt înscrişi în lista electorală permanentă. Persoanele care nu se pot deplasa la sediul secţiei din cauză de boală sau invaliditate pot solicita urnă mobilă. 

Ce acte sunt necesare

Pentru a putea vota este necesară oricare din următoarele documente: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din şcolile militare). Aceste documente trebuie să fie valabile în ziua votării. Pentru diplomaţi este nevoie de paşaportul diplomatic sau de serviciu.

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
brad de craciun jpeg
alimentatie sanatoasa jpeg
Calendar 5 decembrie: 2017   Regele Mihai I, ultimul suveran al României, a murit în Elveția, la vârsta de 96 de ani jpeg
sardinia, italia   freepik jpg
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
bridge 7770337 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net