Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei. Câți români își sărbătoresc ziua de nume

Ultima actualizare:

    Sfântul Andrei este considerat ocrotitorul României FOTO: crestinortodox.ro
Sfântul Andrei este considerat ocrotitorul României FOTO: crestinortodox.ro

Noaptea de Sfântul Andrei, un fel de „Halloween” al românilor, este însoțită de foarte multe tradiții și superstiții. Se spune că în această seară spiritele ies în lume, lupii vorbesc cu grai omenesc, în timp ce oamenii se apară de toate cele rele cu ajutorul vrăjilor și al usturoiului.

Există foarte multe obiceiuri și superstiții legate de Sfântul Andrei. Marea majoritate au de-a face cu revolta, cu măritișul și cu protecția oamenilor împotriva spiritelor rele care în această seară bântuie alături de cei vii. Cei mai superstițioși cred că în această noapte lupii încep să vorbească cu grai de om, spunând lucururii înfiorătoare. Mai mult, cei care au nenorocul de a fi atacați de acești lupi se vor transforma în vârcolaci.  

Noaptea de 29 spre 30 noiembrie - „noaptea magică”   

Noaptea de 29 spre 30 noiembrie este o așa-zisă noapte magică, când pentru a se ține în cumpăna răul, se recurge la diferite gesturi care au menirea de a proteja oamenii. Unul dintre acestea este faptul că se unge cu usturoi pragul casei, ușile, geamurile și toate locurile pe unde spiritele rele ar putea întră în casă. Până și la grajduri se punea usturoi, astfel încât vrăjitoarele sau răul să între în animale. De asemenea, oamenii cred că în ajun apar și strigoii, ființe cu suflete pedepsite deoarece au dus o viață nepotrivită sau luată prin violență, care bântuie străzile. Pentru a se apăra, oamenii se foloseau tot de usturoi, în timp ce copiilor li se făcea cruciulița cu usturoi pe mânuțe, mâncare cu usturoi.  

Tradiții pentru măritiș   

Fetele care doresc să se mărite obișnuiesc să ascundă sub pernă un fir de busuioc pentru a-și visa iubitul. În miezul nopții, fetele obișnuiesc să întoarcă un ulcior de lut cu gură în jos și pun pe fundul vasului 3 cărbuni încinși. Mai apoi rostesc o incantație pentru a cuceri inima iubitului cu care ajung să se mărite. Fetele care doresc să își vadă ursitul obișnuiesc să stea goale între două oglinzi la miezul nopții, țînând în mâini două lumânări aprinse. Astfel, în oglinda din spate se vad de obicei scene din viitorul acestora, dar și chipul celui sortit. O altă modalitate de a află cum arată iubitul este următoarea: fata ține în mână două lumânări aprinse și privește într-un pahar cu apă în care a fost pusă o verighetă sfințită pentru cununie.

Se dezleagă misterele  

Oamenii care vor să afle dezlegarea unor mistere sau enigme din trecutul lor trebuie să ia parte la un ritual bizar în cimitir. Într-un vas cu apă descântată aceștia vor vedea tot ce s-a petrecut. 

Din popor a mai apărut și superstiția conform căreia spiritele rele nu vor putea intra în casă dacă gospodinele întorc de cu seara toate cănile sau vasele cu gura în jos. Tot pentru alungarea spiritelor se agață și usturoi la intrare, iar animalelor li se pune busuoic în mâncare și în apă câteva picături de agheasmă.

Se pune grâu la încolțit   

Oamenii mai obișnuiesc ca de Sfântul Andrei să pună grâu la încolțit pentru a afla cum va fi recolta de anul viitor, dar și cât de prosperă va fi casa și familia lui în anul ce vine. 

Vremea din noaptea de Sfântul Andrei ne va spune cum va fi iarna care urmează. Dacă cerul va fi senin în această noapte, iarna care vine va fi una blandă, conform calendarulortodox.ro

Câți români se sărbătoresc pe 30 noiembrie 

Numele Sfântului Andrei, cunoscut şi ca „Apostolul Românilor” este purtat de aproape 800.000 de români, jumătate dintre aceştia fiind bărbaţi. Din totalul sărbătoriților aproape 350.000 sunt bărbați și au numele Andrei și peste 250.000 sunt femei și au numele Andreea. Alte nume derivate sunt: Andra, Andrada, Andraș, Andruș, Andruța, Andreas, Andrias, Andries, Andru, Andreiu, Endre, Deia, Deea. 

Citește și: 

Restricţii la pelerinajul de la Mănăstirea Peştera Sfântului Apostol Andrei din Constanţa. Credincioşii vin aici în fiecare an 

Ce semnifică grâul pus la încolțit de Sfântul Andrei. Obicei vechi de 3.000 de ani

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
brad de craciun jpeg
alimentatie sanatoasa jpeg
Calendar 5 decembrie: 2017   Regele Mihai I, ultimul suveran al României, a murit în Elveția, la vârsta de 96 de ani jpeg
sardinia, italia   freepik jpg
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
bridge 7770337 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net