Tragedii la indigo! Incendiul de la Constanța face parte dintr-un lung șir de accidente petrecute în spitalele COVID
Încă o tragedie zguduie sistemul sanitar românesc. Un incendiu puternic a izbucnit vineri dimineața la secția de terapie intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța. 7 din cei 10 pacienți bolnavi de COVID au ars de vii. Mulți alții, internați pe secții, au fost evacuați pe geam, într-o dramatică operațiune de salvare. Din păcate, nu e prima dată când asistăm la aceste scene cutremurătoare. Și alte incendii au afectat, în ultima perioadă, spitalele COVID din România.
Piatra Neamț, 14 noiembrie 2020
10 bolnavi de COVID au murit pe loc, arși de vii, în incendiul izbucnit în seara de 14 noiembrie 2020 într-o secție ATI a Spitalului de Urgență Piatra Neamț. Alți șase pacienți din saloanele cuprinse de flăcări au fost transferați la spitalul din Lețcani, însă doar unul a mai supraviețuit.
Totul ar fi pornit de la un injectomat care a făcut scurt circuit și a aprins costumul unei asistente din apropiere. A fost considerat cel mai grav incendiu după tragedia de la Colectiv. Autoritățile au ieșit atunci la rampă anunțând anchete, controale și tragerea la răspundere a vinovaților. Într-adevăr, în decurs de o lună de la nefericitul eveniment s-au efectuat 292 de controale la secțiile ATI din spitalele naționale și au fost identificate 1.921 de deficiențe în domeniul apărării împotriva incendiilor. Potrivit News.ro, au fost aplicate 1.493 de sancțiuni contravenționale, majoritatea avertismente. Degeaba! Astfel de tragedii nu au putut fi prevenite. Au mai fost și vor mai fi.
Institutul „Matei Balș”, 29 ianuarie 2021
După doar două luni și jumătate, alți 5 oameni și-au pierdut viața la Institutul „Matei Balș” din București, în urma unui incendiu izbucnit în pavilionul unde erau internați peste 100 de bolnavi de coronavirus. Conform ISU și Ministerului Sănătății, trei persoane au fost găsite carbonizate, iar o persoană a fost declarată decedată la scurt timp. O altă victimă a fost găsită în ulterior în baie, carbonizată.
Institutul „Marius Nasta”, 21 februarie 2021
Februarie mobilizează pompierii la Institutul „Marius Nasta” din București. Alarma s-a dat duminică, 21 februarie, la ora 22.22. „Am fost anunțați de un incendiu (...). Se degaja fum la un ventilator exterior al unității mobile ATI. Primele echipaje au ajuns la ora 22.30. Au constatat că în interiorul unităţii de ATI se află 7 pacienţi şi nu era vorba despre un incendiu, nu se vedea flacără. Am procedat în primă fază la evacuarea pacienților”, declara șeful ISU București-Ilfov. Din fericire, atunci nimeni nu a fost rănit.
Spitalul Județean Constanța, 24 iulie 2021
Tot la Constanța, în vara acestui an, a izbucnit un incendiu în blocul operator al secției de chirurgie cardiovasculară, din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență. Patru persoane aflate acolo, toate cadre medicale, au ieșit singure din sală și nimeni nu a fost rănit. Cu doar puțin timp înainte avusese loc o operație, iar pacientul apucase să fie dus în altă secție. Suprafața afectată a fost de 40 de metri pătrați. Incendiul a fost stins de serviciul privat pentru situații de urgență al spitalului. Totuși, la fața locului au fost chemați și pompieri de la ISU Dobrogea, precizează Digi24. Cauza probabilă a fost un scurtcircuit la un dezumidificator.
Klaus Iohannis promite din nou soluții
Ca după fiecare tragedie, autoritățile par luate prin surprindere, se agită, caută „cauza” accidentului și promit să ia măsuri ca așa ceva niciodată să nu se mai întâmple. „Astăzi, din păcate, statul român a eșuat în misiunea sa fundamentală de a-și proteja cetățenii. Este o zi neagră, de doliu, pentru națiunea română. Am cerut premierului și ministrului Sănătății să ia toate măsurile necesare și să facă absolut tot ce este posibil pentru a preveni ca un alt accident să se mai întâmple în spitalele din țară”, a declarat azi președintele Klaus Iohannis.
Sanitas: „Același lucru se poate întâmpla oricând”
Federaţia Sanitas a transmis, vineri, că tragedia de la Constanţa se poate repeta oricând în alt spital din România, deoarece unităţile medicale funcţionează în clădiri vechi de 80-90 de ani. „O nouă tragedie colectivă îndoliază România! Nu putem să nu spunem, pentru a nu ştiu câta oară, că acelaşi lucru se poate întâmpla oricând într-un alt spital din România, în condiţiile în care instituţiile sanitare sunt obligate să funcţioneze în clădiri cu infrastructură învechită, incapabilă să facă faţă cerinţelor tehnice şi a celor de siguranţă a pacienţilor. Nu există o strategie coerentă la nivelul guvernului şi nici un management adecvat al resurselor pentru a rezolva această problemă de structură a sistemului sanitar public”, au transmis sindicaliştii, afirmând totodată, că guvernanţii sunt experţi în a lua decizii ”pe genunchi”.