TVA 20%, de la anul. Cu o mână au dat, cu câte vor lua?
Liderii partidelor parlamentare au decis să reducă TVA de la 24% la 20%, începând cu 1 ianuarie 2016. O altă reducere a taxei, cu un procent, va avea loc la 1 ianuarie 2017. România va avea, astfel, una dintre cele mai reduse taxe pe valoare adăugată din Uniunea Europeană.
UPDATE Ora 14.50. Banca Națională nu e mulțumită de reducerea TVA. Reprezentanții Băncii Naționale a României au transmis Guvernului un mesaj de neîncredere, în legătură cu decizia de reducere a TVA, măsură completată cu creșterile salariale anunțate. „Când ai asemenea creșteri cu cheltuielile salariale, o reducere cu un punct procentual a TVA nu are cum să le suplinească. Efectele vor fi aceleași: o reducere a credibilității, probleme cu costul datoriei, iar politica monetară va avea de suferit. Într-un cuvânt, această relaxare e prea masivă și prea devreme”, a declarat Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului Băncii Naționale.
Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, vicepreşedintele comisiei de Buget din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolăescu, secretarul general Marian Petrache, ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, Eugen Nicolicea și delegați din partea UNPR, UDMR și ALDE au convenit azi că România e pregătită pentru reducerea taxei pe valoare adăugată de la 1 ianuarie 2016. TVA va ajunge la 20%, după mai bine de cinci ani de „domnie” a TVA 24%. Taxa va fi redusă cu încă un procent din 2017 și va ajunge, astfel, la 19%. În Uniunea Europeană doar Malta (TVA 18%) și Luxemburg (TVA 17%) au taxe mai mici decât România. Germania are o taxă pe valoare adăugată de 19%, la fel și Cipru. Cea mai ridicată TVA e în Ungaria (27%) și Suedia (25%).
O veste proastă este aceea că deocamdată s-a amânat eliminarea accizei la carburant. Președintele Klaus Iohannis a fost consultat în legătură cu proiectul de modificare a Codului Fiscal și a fost de acord cu reducerea TVA. Celelalte prevederi ale Codului au rămas neschimbate, ceea ce înseamnă că au fost amânate alte modificări de taxe, cum ar fi eliminarea taxei pe construcții speciale. Senatorul Haralambie Vochiţiu a precizat că în urma consultărilor s-a decis ca scoaterea supraaccizei la alcool şi la carburanţi să fie amânată până la 1 ianuarie 2017.
Ministrul delegat pentru reația cu Parlamentul, Eugen Nicolicea (UNPR), spune că după discuțiile tehnice pe tema modificării Codului Fiscal urmează dezbaterile politice. „Acele dezbateri politice şi rezultatul final vor fi făcute între partide. Noi am discutat din punct de vedere tehnic, am văzut impactul şi am socotit că aceste propuneri fac ca temerile privind nesustenabilitatea Codului fiscal să nu mai existe", a declarat Nicolicea, citat de Mediafax. Decizia finală privind reducerea TVA și, de ci, de modificare a Codului Fiscal, o va avea Parlamentul.