Uite ce vor învăţa elevii în gimnaziu!
Manuale noi pe bănci, din toamnă, pentru elevii din clasa a V-a. Au fost concepute modern şi vor fi şi în format electronic, similar cu cele din clasele mici. Ministerul Educaţiei spune că a verificat de două ori conţinutul ca să nu apară „perle”.
Ar trebui să le facă plăcere să vină la şcoală când vor avea manuale noi, vesele şi interesante. Ghiozdanul ar trebui să fie mai uşor, pentru că fiecare disciplină va avea două volume: unul pentru primul semestru şi unul pentru al doilea semestru, deci mai puţin de cărat.Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, a anunţat ieri că a aprobat noile programe pentru tot gimnaziul, iar licitaţiile vor începe în cel mult 100 de zile pentru manualele de clasa a V-a. “Programele şcolare pentru învăţământul gimnazial continuă abordarea din învăţământul primar şi se axează pe formarea competenţelor recomandate la nivel european”, ne-a informat Ministerul Educaţiei. Cu alte cuvinte, se va pune accent pe abilităţile copilului şi mai puţin pe teorie, aşa cum sunt deja manualele pentru clasele mici. De pildă, la Limba şi literatura română, profesorii ar trebui să stimuleze elevul să comenteze, să aibă opinii, să-şi exprime ideile şi sentimentele. Din cele opt texte literare de studiat la clasă, vor fi scoase două. „Programa şcolară şi manualele care se vor face în urma acestei programe nu trebuie să fie o bibliotecă, nu trebuie să înlocuiască o bibliotecă. În programă putem să introducem unu, două, trei texte de analiză, dar pentru restul îi trimitem la bibliotecă să citească, astfel încât manualul să nu fie foarte voluminos, pentru că avem biblioteci”, a explicat Pavel Năstase, citat de news.ro. Limbile străine vor fi studiate prin metode moderne, inclusiv digitale, care să-i atragă pe elevi şi să-i stimuleze. La Matematică, elevii ar trebui să înveţe să gândească logic, să-şi dezvolte spiritul de observaţie, să caute soluţii, să rezolve probleme concrete.Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, a declarat, ieri, că, în patru ani, toate şcolile din ţară vor fi dotate cu echipamentele corespunzătoare pentru Internet Wi-Fi, precizând că banii prevăzuţi în buget se vor duce mai ales spre şcolile din mediul rural, unde ori nu există Internet, ori sunt echipamente vechi.
Program-pilot despre Internet
De la clasa întâi până la clasa a XII-a, elevii vor fi ajutaţi să înveţe totul despre Internet şi calculatoare, astfel încât să ştie să caute un loc de muncă. Ministerele Comunicaţiilor şi Educaţiei au decis să colaboreze într-un program-pilot, după ce au aflat că doar 20% din şomeri îşi caută un loc de muncă cu ajutorul Internetului pentru că nu au competenţe digitale. Proiectul ar urma să fie pus în practică cu ajutorul unor profesori pregătiţi special pentru a explica şcolarilor ce este Internetul, cum se foloseşte, cum se face o căutare online, în aşa fel încât să ştie că informaţia este reală, ce este un certificat digital şi de ce este important, cum se securizează informaţiile între un client şi un server.