Uite cum să strângi bani pentru Crăciun!
Ultima actualizare:
Ţi se pare că mai este până la Crăciun şi că ai timp berechet să pui deoparte bani pentru cadouri şi pentru masa festivă? Te înşeli! Dacă nu începi să strângi de pe acum, te vei trezi că de Sărbători îţi vei număra mărunţii. Reporterii Click! îţi dau câteva sfaturi financiare pe care ar trebui să le urmezi imediat ce iei salariul în luna aceasta.
La sfârşitul lunii, cei mai mulţi dintre noi vom primi salariul, iar cei mai norocoşi vor băga în buzunare pe lângă leafă şi bonurile de masă. Mare atenţie ce vei face cu banii! Dacă îi cheltuieşti aiurea, de Sărbători s-ar putea să trebuiască să te împrumuţi. Iată 9 sfaturi ca să economiseşti pentru Crăciun.
- Renunţă la cumpărăturile inutile – În această lună ar trebui să renunţi la a mai arunca cu banii în stânga şi-n dreapta! Încearcă să rezişti tentaţiei de a cumpăra tot ce-ţi pică-n mână, tot felul de nimicuri care nici măcar nu-ţi folosesc. Taie de pe listă cumpărăturile inutile, iar când eşti tentat să-ţi iei ceva întreabă-te dacă chiar ai nevoie de obiectul respectiv. Recomandat ar fi să eviţi cosmeticele, parfumurile, obiectele de lux precum bijuterii şi ceasuri, hainele dar şi jucăriile pentru cei mici. Toate acestea ar putea fi achiziţionate în perioada de dinainte de Crăciun, când preţurile s-ar putea să suporte reduceri sau discounturi.
- Fără carne, dulciuri şi alcool – În perioada Sărbătorilor de iarnă te vei ghiftui cu sarmale, fripturi, cârnaţi, piftie, prăjituri, torturi şi cozonaci. Aşa că ar fi bine să faci acum o pauză şi să consumi mâncăruri pe bază de legume. Nu uita să mănânci la desert fructe cât mai variate. De asemenea, încearcă să renunţi la paharul cu vin pe care îl savurezi în fiecare seară. Vei bea suficient alcool de Crăciun şi de Revelion.
- Plăteşte-ţi ratele, întreţinerea şi facturile – După ce ai luat salariul, pune bani deoparte pentru ratele la bancă, chirie, întreţinere şi facturi la utilităţi. Nu uita de aceste datorii! În caz contrar, vei acumula penalităţi sau dobânzi care te vor ruina în decembrie.
- Ai grijă de obiectele din casă, să nu se strice – În această lună ar trebui să fii mai atent cu obiectele de valoare pe care le ai în casă. Nimeni nu-şi doreşte ca în această perioadă să se trezească cu televizorul, maşina de spălat sau frigiderul stricate. Ştim că este foarte puţin probabil să se întâmple, însă de preferat este să ne luăm măsuri de precauţie în plus.
- Ai grijă să nu te îmbolnăveşti – Un alt lucru foarte important la care ar trebui să te gândeşti este sănătatea ta şi a familiei tale. Încearcă să nu răceşti pentru a nu cheltui banii pe medicamente! De asemenea, dacă simţi că te dor dinţii, mergi imediat la stomatolog! Nu aştepta ca durerile să devină insuportabile, deoarece şi tratamentul va fi unul mult mai scump!
- Lasă maşina acasă – Combustibilul te costă lunar câteva sute de lei, aşa că ar fi cazul să laşi maşina acasă şi să foloseşti mijloacele de transport în comun. Dacă eşti nevoit să faci drumuri lungi, în afara oraşului, ia cu tine şi alte persoane care merg în aceeaşi direcţie sau vor să ajungă la aceeaşi destinaţie şi împărţiţi banii de benzină sau de motorină.
- Mai rar cu ieşirile în oraş – Dacă eşti obişnuit să ieşi des la film, la restaurant sau la bere cu băieţii las-o mai moale în această perioadă. Te vei sătura de petreceri şi de distracţie de sărbători. Şi, pentru a te menţine cât mai motivat, banii pe care i-ai cheltui pe astfel de ieşiri pune-i deoparte şi foloseşte-i pentru a cumpăra cadouri celor dragi.
- Găteşte mai des – Dacă vei găti mai des, vei constata că vei economisi bani. De exemplu, în loc să dai 25 de lei pe două pizze pe care le cumperi de la supermarket, mai bine cu banii aceştia iei carne şi legume din care faci o tocăniţă. Mâncarea gătită te va ţine trei zile, în timp ce pizzele vor fi mâncate într-o singură seară. Apoi, iar nu vei avea de mâncare şi iar va trebui să cheltuieşti.
- Fă-ţi cumpărăturile din piaţă – Dacă în piaţă o legătură de pătrunjel costă 0,5 lei, în supermarket vei da un leu. Pe acelaşi principiu vei cheltui bani în plus pentru aproape orice produs care se găseşte la tarabe sau pe rafturi. Cu toţii ştim că produsele din piaţă sunt mai ieftine, însă alegem să cumpărăm de la magazin, deoarece acesta este mai aproape de casă.