Uite unde s-au gândit să-i pună numele lui Iliescu!

Ultima actualizare:

    Ion Iliescu are 87 de ani
Ion Iliescu are 87 de ani

Fostul președinte al României este o figură foarte cunoscută, ținând cont că a fost ales șef al statului de trei ori. Are mulți simpatizați încă, deși s-a retras de ani buni din viața politică. Era imposibil ca numele său inscripționat pe un capac de canal să nu le sară în ochi trecătorilor.

Un gălățean perspicace și cu ochi de vultur a fost surprins să constate că pe capacul unui canal din orașul Galați stă scris numele fostului președinte al statului, Ion Iliescu.

„Nu oricine se poate lăuda cu propria lui gură de canal. Ion Iliescu are o gură de canal dedicată în stația bus din fața Teatrului Dramatic, Galați”, a scris bărbatul pe contul său de Facebook, atașând și o fotografie cu respectivul capac pe care scrie „I.Iliescu”.


    Acesta este capacul de canal din Galați, pe care scrie „I.Iliescu”Foto: Click!
Acesta este capacul de canal din Galați, pe care scrie „I.Iliescu”Foto: Click!

Evident că este vorba despre o glumă a gălățeanului, care văzând numele „I.Iliescu” pe capacul canalului l-a asociat cu cel al fostului președinte, Ion Iliescu fiind un personaj foarte cunoscut în întreaga țară.

A fost președinte de trei ori

Iliescu a condus statul român în trei rânduri, ca preşedinte al CFSN între 22 decembrie 1989-1992, apoi ca preşedinte ales al României între anii 1992-1996 şi 2000-2004. Între 1996-2000 şi 2004-2008 a fost senator din partea PSD, iar, din 2006, este preşedinte de onoare al PSD.

În 1944, a întrat în Partidul Comunist

Ion Iliescu a intrat în Uniunea Tineretului Comunist în 1944 şi în Partidul Comunist Român în 1953 unde a avansat în carieră devenind secretar al Comitetului Central al Uniunii Tineretului Comunist din 1956 şi membru al Comitetului Central al PCR.

În 1956, a fost ales preşedinte al Comitetului de organizare a Asociaţiilor Studenţeşti, apoi al Consiliului. Ulterior, a devenit şef de secţie la CC al PCR (1965), prim-secretar al CC al UTC.

La un moment dat a ocupat funcţia de sef al Departamentului de propaganda al Comitetului Central al PCR. A servit mai târziu ca ministru pentru problemele legate de tineret între 1967 şi 1971.

În 1984, a fost exclus din PCR şi până în decembrie 1989 a fost director la Editura Tehnică, el fiind inginer de profesie.

Judecat în dosarul „Mineriada”

În luna iunie, Ion Iliescu a fost trimis în judecată de procurorii militari pentru infracțiuni contra umanității în dosarul Mineriadei din 13 - 15 iunie 1990.

Procurorii militari susțin că, în zilele de 11 și 12 iunie 1990, autoritățile statului au hotărât să declanșeze un atac violent împotriva manifestanților aflați în Piața Universității din București, care militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamației de la Timișoara și își exprimau, în mod pașnic, opiniile politice în contradicție cu cele ale majorității care forma puterea politică la acel moment.

În acest atac au fost implicate, în mod nelegal, forțe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, Serviciului Român de Informații, precum și peste zece mii de mineri și alți muncitori din mai multe zone ale țării.

Atacul a fost pus în practică în dimineața zilei de 13 iunie 1990, având următoarele consecințe: moartea prin împușcare a 4 persoane, vătămarea integrității fizice sau psihice a unui număr total de 1.388 de persoane, privarea de dreptul fundamental la libertate, din motive de ordin politic, a unui număr total de 1.250 de persoane.

În cadrul acestei acțiuni, peste două sute de persoane au fost ridicate și transportate la o unitate militară a Ministerului de Interne din localitatea Măgurele, unde au fost reținute până în după-amiaza aceleiași zile, când au fost lăsate să plece, după o cercetare sumară.

Concomitent, s-a pătruns în forță, fără drept, în sediul Institutului de Arhitectură și al Universității din București, fiind percheziționate mai multe birouri, iar persoanele aflate în incintă au fost evacuate prin acte de violență.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
image
actualitate.net
image
actualitate.net