Ce este Hantavirusul, infecția care a ucis-o pe soția lui Gene Hackman, Betsy Arakawa?
Betsy Arakawa, soția actorului câștigător al Oscarului Gene Hackman, a murit din cauza infecției cu Hantavirus, o boală rară, dar care poate fi fatală. Cum se transmite?

La sfârșitul lunii februarie, aflam vestea tristă conform căreia actorul Gene Hackman și soția sa, Betsy Arakawa, au fost găsiți morți în casa lor din Santa Fe. Concluziile autopsiei au indicat ulterior că au decedat la o săptămână distanță, din cauze diferite: actorul, care se afla într-un stadiu avansat al bolii Alzheimer, a fost răpus de o boală cardiovasculară, iar soția acestuia a murit, la o săptămână distanță, din cauza Sindromului Pulmonar, cauzat de o infecție de Hantavirus, anunță adevărul.ro.
Ce este Hantavirus?
Hantavirusul, care a ucis-o pe Betsy Arakawa la vârsta de 66 de ani, este o infecție care se transmite la om prin inhalarea particulelor de aer din excrementele, urina și saliva rozătoarelor, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), din SUA. Mai rar, se poate răspândi și prin mușcăturile sau zgârieturile rozătoarelor.
Este considerat un virus rar, dar extrem de grav, care poate provoca dificultăți respiratorii severe ce pun viața în pericol. Există cel puțin 38 de specii recunoscute de Hantavirus în întreaga lume, dintre care 24 provoacă boli la om, scrie digi24.ro, iar cele mai întâlnite sunt: Sindromul Pulmonar Hantavirus și Febra Hemoragică cu Sindrom Renal.
Prima, Sindromul Pulmonar Hantavirus, este cea mai comună tulpină a virusului din SUA și cea care a dus la moartea lui Betsy Arakawa, anunță BBC. Simptomele infecției încep cu oboseală, febră și dureri musculare, urmate de dureri de cap, amețeli, frisoane și probleme abdominale. Dacă apar manifestări respiratorii, rata mortalității este de aproximativ 38%, potrivit CDC.
A doua boală, Febra Hemoragică cu Sindrom Renal, este mai severă și afectează, în special, rinichii. În lume, pot exista anual aproximativ 150.000 de cazuri de Febră Hemoragică cu Sindrom Renal, majoritatea în China, potrivit unui raport al „National Institutes of Health”.
În prezent, nu există un tratament specific pentru infecțiile cu Hantavirus. În cazurile severe, pacienții pot necesita spitalizare la terapie intensivă, iar în situații critice, poate fi necesară intubarea. CDC recomandă măsuri de prevenire, cum ar fi: evitarea contactului cu rozătoarele și purtarea echipamentelor de protecție la curățarea excrementelor de rozătoare!