Cel mai sănătos aliment pe bază de plante. Cercetătorii au găsit soluția Postului fără aditivi

Dacă ții post și vrei să eviți aditivii din produsele din comerț, alege varianta cea mai sănătoasă! În urma unui studiu recent, o echipă de cercetători din Marea Britanie a aflat care este acesta.

Alimente vegetariene pe bază de plante / foto: Shutterstock
Alimente vegetariene pe bază de plante / foto: Shutterstock

Postul Paștelui este o perioadă în care consumul de alimente de origine vegetală crește, înlocuind carnea și lactatele. Pe lângă opțiunile clasice și sănătoase, precum legumele, fructele și leguminoasele, cei care se abțin de la mâncărurile „de dulce” aleg tot mai des preparate pe bază de plante, menite să le răsfețe papilele gustative.

Din păcate, astfel de produse pot conține mulți aditivi sau coloranți, substanțe care pot afecta starea de sănătate! De aceea, este importantă citirea etichetelor cu atenție și alegerea variantelor cât mai naturale și hrănitoare.

În acest context, cercetătorii de la Universitatea Oxford și de la Universitatea College London vin în sprijinul persoanelor vegetariene printr-un studiu, publicat în jurnalul „Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS)”, care dezvăluie alimentul care are mai multe beneficii nutriționale pentru sănătate dintre cele pe bază de plante.

Acesta este cel mai sănătos aliment pe bază de plante?

Oamenii de știință din Marea Britanie au studiat 24 de alimente pe bază de plante și au analizat impactul acestora asupra sănătății. Ei au ajuns la concluzia că produsele vegetariene pe bază de mazăre sunt cele mai sănătoase, urmate de soia și fasole.

La polul opus, însă, preparatele procesate, cum sunt burgerii vegetali, înlocuitorii de carne din tofu și tempeh, precum și laptele vegetal, au fost asociate cu cele mai puține beneficii nutriționale, în ciuda faptului că sunt mai gustoase decât cele din prima categorie, anunță msn.com. 

Concluziile specialiștilor

Înlocuirea consumului frecvent de carne sau lactate ar putea reduce riscul de moarte prematură cu până la 6%, au anunțat cercetătorii. Cel mai mare beneficiu este datorat creșterii aportului de fibre din alimentație, care contribuie la reducerea colesterolului LDL („rău”) și, implicit, la prevenirea bolilor de inimă. 

Specialiștii au mai anunțat că persoanele care urmează o dietă vegetariană tind să consume mai puține grăsimi. Echipa a concluzionat că alegerea leguminoaselor în locul cărnii și laptelui ar reduce „dezechilibrele nutriționale” în țările cu venituri mari, precum Marea Britanie, la jumătate, reducând moartea prematură, în special din cauza bolilor cauzate de alimentația nesănătoasă. 

Dr. Marco Springmann, de la Institutul Universității Oxford, care a condus studiul, a declarat: „Reducerea cărnii și a produselor lactate în țările cu venituri mari este esențială pentru limitarea schimbărilor climatice, pierderea biodiversității și îmbunătățirea sănătății”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cetatea poienari Arges jpg
butterfly fly away 3909351 1280 jpg
DEZBATERE TVR 108 INQUAM Photos George Calin jpg
apple blossom 173566 1280 jpg
6 baza 2 Mihai Leu jpg
test jpg
pana de curent jpeg
Pantocrator  jpg webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net