Covid-19 afectează zonele importante ale creierului. Studiul făcut de cercetătorii de la Oxford

#Coronavirus

Cercetătorii de la Universitatea din Oxford au analizat scanări ale creierului de la 785 de persoane cu vârsta cuprinsă între 51 și 81 de ani. 

creier jpeg

Mai mult de jumătate (401 participanți) au fost testați pozitiv pentru virusul SARS-CoV-2 cu aproximativ cinci luni înainte de a doua scanare.

Zone dedicate mirosului, afectate de Covid

Rezultatele au arătat că pacienții cu Covid au pierdut 1,8% dintr-o zonă a creierului legată de miros, în comparație cu cei care nu au luat virusul. 

A existat, de asemenea, o reducere suplimentară de 0,8% într-o altă regiune a creierului, care este legată de coordonarea activității musculare.

Când participanților li s-au înmânat teste cognitive, pacienților cu Covid le-a luat mai mult timp să le completeze în general și au avut scoruri medii mai mici.  

Oamenii de știință au spus că reducerea a fost mai pronunțată în rândul persoanelor în vârstă și al celor 15 pacienți care au fost internați cu forme grave ale bolii

Dr Max Taquet, cercetător principal al NIHR Oxford Health BRC la Universitatea din Oxford, a declarat: „Acesta este primul studiu la scară largă care investighează schimbările reale ale creierului care pot apărea după o infecție cu Covid-19.

„Este bine stabilit că infecția cu Covid-19 este asociată cu riscuri ulterioare de probleme neurologice și psihiatrice la unele persoane, inclusiv ceață cerebrală, pierderea gustului și a mirosului, depresie și psihoză.

„Dar de ce se întâmplă acest lucru rămâne în mare parte necunoscut. Acest studiu începe să facă lumină asupra acestei întrebări importante, arătând că regiunile creierului conectate la „centrul mirosului” al creierului se pot micșora după Covid-19 la unii oameni.”, au declarat oamenii de știință, potrivit Daily Mail.

Autorii au identificat, de asemenea, diverse efecte pe termen lung în urma infecției, cu o medie de 141 de zile între participanții care au primit un diagnostic de Covid și a doua scanare imagistică a creierului.

Cea mai recentă cercetare vine după ce oamenii de știință de la Universitatea din Edinburgh au descoperit mai mult de o duzină de ciudățenii genetice care ar putea explica de ce unii oameni sunt mai vulnerabili la formele grave de Covid decât alte persoane.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cea mai scunda femeie cea mai inalta femeie guinness world records jpg
prison puzzle jpg
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net