Coronavirus
Coronavirus, denumit și COVID-19, a apărut pentru prima dată în 2019, în Wuhan, China, într-o piață cu pește. În România, primul caz de coronavirus a apărut în martie 2020. Până în acest moment, la noi în țară s-au infectat 1,800,306 de persoane, dintre care 58,382 au murit. La nivel mondial, au fost confirmate 275,466,533 cazuri de Coronavirus, dintre care 5,361,332 de oameni au murit.
Ce este coroanvirus?
Coronavirusurile sunt un grup de viruși ARN înrudiți care provoacă boli la mamifere și păsări. La oameni și păsări, ele provoacă infecții ale tractului respirator care pot varia de la ușoare la letale. Bolile ușoare la oameni includ unele cazuri de răceală comună (care este cauzată și de alți viruși, în principal rinovirusuri), în timp ce soiurile mai letale pot provoca SARS, MERS și COVID-19, care provoacă o pandemie în curs de desfășurare. La vaci și porci provoacă diaree, în timp ce la șoareci provoacă hepatită și encefalomielita.
Coronavirusurile constituie subfamilia Orthocoronavirinae, din familia Coronaviridae, ordinul Nidovirales și tărâmul Riboviria. Sunt viruși înveliți cu un genom ARN monocatenar cu sens pozitiv și o nucleocapsidă cu simetrie elicoidală. Mărimea genomului coronavirusurilor variază de la aproximativ 26 până la 32 kilobaze, unul dintre cele mai mari dintre virusurile ARN. Au vârfuri caracteristice în formă de maciucă care se proiectează de pe suprafața lor, care în micrografiile electronice creează o imagine care amintește de corona solară, de la care derivă numele lor.