Cât de des poți să iei COVID? Descoperire îngrijorătoare a oamenilor de știință

#Coronavirus
Ultima actualizare:

Covid-19 nu pleacă nicăieri! Specialiștii din domeniul sanitar atrag atenția că sfârșitul restricțiilor nu înseamnă și încheierea pandemiei sau diminuarea riscurilor. 

Unele persoane ar putea avea simptome provocate de virus chiar și de 3 ori pe an
Unele persoane ar putea avea simptome provocate de virus chiar și de 3 ori pe an

Valuri noi și tulpini mai rezistente

Un virus care nu va dispărea și cu care vom învăța să conviețuim. E avertismentul transmis de epidemiologi cu privire la viitorul pandemiei.

Ei avertizează că fiecare țară trebuie să se aștepte la cel puțin două-trei valuri de infecții în fiecare an și la apariția unor noi tulpini care vor fi din ce în ce mai rezistente la vaccin și la formele de tratament. 

Virusul SARS-Cov-2 a devenit din ce în ce mai priceput să evite bariera imunologică a organismului. Iar asta va duce la infecții tot mai frecvente.

Citește și: Bill Gates are Covid-19! Primele declarații ale mogulului Microsoft

Dacă la debutul pandemiei imunitatea naturală dobândită în urma trecerii prin boală asigura o protecție de 6 luni, chiar și un an în unele cazuri, noile tulpini sunt mai pregătite să facă față anticorpilor.

Astfel, cercetătorii au descoperit că noile variante ale virusului au un potențial mult mai mare de a reinfecta cu rapiditate. Studiile arată că simptomele supărătoare pot reapărea la doar câteva săptămâni după ce ai trecut prin boală. 

De câte ori te poți infecta?

Conform noilor date, o persoană care intră în contact cu virusul se poate infecta chiar și de 3-4 ori într-un an, fiecare infecție având potențialul de a cauza neplăceri pentru organism. 

Cel mai grav este că o parte din populație - cu precădere persoanele cu un sistem imunitar slab sau care suferă de boli cronice - poate avea simptome care persistă vreme de mai multe luni sau chiar de câțiva ani.

Citește și: Cum a afectat pandemia relațiile sexuale. Statistici cu privire la cupluri

În cazul celor din urmă, pentru că studiile sunt abia la început, nu se știe exact cum infecția cu Covid afectează pe termen lung organismul și câtă vreme pacienții pot resimți simptomele - sau dacă acestea se vor diminua vreodată.

„Probabil că acesta va fi un tipar pe termen lung”, a declarat Juliet Pulliam, epidemiolog la Universitatea Stellenbosch din Africa de Sud, citată de publicația americană The NewYorkTimes.

„Virusul va continua să evolueze”, a adăugat ea. „Și probabil că vor fi mulți oameni care vor avea multe, multe episoade de infecție de-a lungul vieții.”

Vaccinul care nu imunizează

Epidemiologii și imunologii din toată lumea priveau cu speranță către vaccinurile dezvoltate de giganții farmaceutici pentru a fi de folos în lupta cu virusul. Ei sperau că, odată ce un procent suficient de mare din populația lumii ar fi fost vaccinată, virusul va înceta să mai reprezinte o problemă pentru umanitate. 

Însă varianta Omicron, mult mai contagioasă decât toate celelalte, a spulberat acest vis. 

Vaccinat și...infectat

Spre deosebire de variantele anterioare, Omicron și numeroșii săi descendenți par să fi evoluat pentru a evita parțial imunitatea, atât cea naturală, cât și cea dobândită în urma vaccinării.

Citește și: Cât costă o viață? Suma de bani primită de părinții unei femei care a murit după ce s-a vaccinat

Acest lucru îi face pe toți – chiar și pe cei care au fost vaccinați de mai multe ori – vulnerabili la infecții.

Astfel, indiferent de numărul de doze de vaccin, șansele de a evita infectarea sunt minime, vaccinul reușind doar să reducă semnificativ riscul de spitalizare sau de deces. 

Minim două infecții pe an

Un renumit virusolog american a afirmat cu privire la acest subiect că fiecare om ar trebui să se aștepte să aibă cel puțin două episoade de contaminare. Nu într-o viață, ci într-un singur an: 

„Dacă o gestionăm așa ca până acum (N.R. - pandemia), atunci majoritatea oamenilor se vor infecta de cel puțin două ori pe an”, a spus Kristian Andersen, virusolog la Institutul de Cercetare Scripps din San Diego. El a adăugat că orice alte supoziții mai optimiste de atât ar fi nerealiste: 

„Aș fi foarte surprins dacă lucrurile nu vor sta astfel”, a conchis dr. Andersen. 

Motive de îngrijorare

Momentan, varianta predominantă a Covid-19, botezată Omicron, deși e mult mai contagioasă, e mai puțin periculoasă decât cele anterioare.

Varianta Delta a făcut ravagii în majoritatea statelor lumii, provocând sute, chiar mii de decese în fiecare zi de raportare.

Citește și: Viciul care a ucis mai multe persoane într-un an decât întreaga pandemie de Covid

Dacă reinfectarea constantă va deveni un fapt obișnuit, Coronavirusul nu va pune probleme doar o dată pe an, cum se întâmplă în cazul gripei sezoniere. 

Jeffrey Shaman, epidemiolog la Universitatea Columbia din New York, susține că deși riscul de mortalitate s-a diminuat, asta nu înseamnă că putem răsufla ușurați: 

„În ceea ce privește morbiditatea și mortalitatea, va fi o pacoste care nu va fi ușor de gestionat”, a afirmat acesta. 

De ce ne reinfectăm mai des?

Motivul pentru care distanța de timp dintre două episoade de boală scade considerabil e dat de faptul că tulpina Omicron, spre deosebire de Delta, produce un răspuns imunitar mult mai slab, care pare a scădea rapid. 

Totuși, vestea bună este că majoritatea oamenilor care sunt reinfectați cu noile versiuni ale Omicron nu se îmbolnăvesc grav. 

Din fericire, până în acest moment, virusul nu a găsit o modalitate de a ocoli complet sistemul imunitar, iar tulpinile noi au un risc mult mai scăzut de spitalizare sau de deces decât cele anterioare.

Totuși, medicii susțin că fiecare nouă infecție înseamnă un risc de a dezvolta ceea ce specialiștii numesc „Covid prelungit”, adică un cumul de simptome care pot persista luni sau ani.

Încă este prea devreme pentru a stabili cu exactitate cât de des o infecție cu Omicron provoacă o astfel de situație în care simptomele persistă.  

Experții din domeniul Sănătății atrag atenția că, pentru a ține pasul cu evoluția virusului, vaccinurile Covid ar trebui actualizate cu o viteză mult mai mare decât în cazul vaccinului antigripal.

Ei susțin că producătorii trebuie să țină cont de capacitatea de adaptare a virusului și de modificările genetice ale acestuia:

„De fiecare dată când credem că am trecut peste pandemie, virusul găsește un mod de a ne păcăli”, a conchis Dr. Andersen, unul dintre medicii implicați în studiul tulpinilor COVID-19.

Citește și: Valabilitatea certificatelor COVID a fost crescută. Până la ce dată vor putea fi folosite

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Calatorie jpg
Adina Matei comisar licitatie Artmark record Grigorescu jpg
bani multi pensie jpg
pensie jpg
Vue du village de Tourrettes sur Loup depuis la route des Quenières JPG
netflix pixabay jpg
luxemburg istock jpg
jessica riggs calendar nud profimedia (1) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net