C├ót de des po╚Ťi s─â iei COVID? Descoperire ├«ngrijor─âtoare a oamenilor de ╚Ötiin╚Ť─â

#Coronavirus

Covid-19 nu pleac─â nic─âieri! Speciali╚Ötii din domeniul sanitar atrag aten╚Ťia c─â sf├ór╚Öitul restric╚Ťiilor nu ├«nseamn─â ╚Öi ├«ncheierea pandemiei sau diminuarea riscurilor. 

raceala covid alergie jpg
Unele persoane ar putea avea simptome provocate de virus chiar și de 3 ori pe an

Valuri noi și tulpini mai rezistente

Un virus care nu va disp─ârea ╚Öi cu care vom ├«nv─â╚Ťa s─â convie╚Ťuim. E avertismentul transmis de epidemiologi cu privire la viitorul pandemiei.

Ei avertizeaz─â c─â fiecare ╚Ťar─â trebuie s─â se a╚Ötepte la cel pu╚Ťin dou─â-trei valuri de infec╚Ťii ├«n fiecare an ╚Öi la apari╚Ťia unor noi tulpini care vor fi din ce ├«n ce mai rezistente la vaccin ╚Öi la formele de tratament. 

Virusul SARS-Cov-2 a devenit din ce ├«n ce mai priceput s─â evite bariera imunologic─â a organismului. Iar asta va duce la infec╚Ťii tot mai frecvente.

Cite╚Öte ╚Öi: Bill Gates are Covid-19! Primele declara╚Ťii ale mogulului Microsoft

Dac─â la debutul pandemiei imunitatea natural─â dob├óndit─â ├«n urma trecerii prin boal─â asigura o protec╚Ťie de 6 luni, chiar ╚Öi un an ├«n unele cazuri, noile tulpini sunt mai preg─âtite s─â fac─â fa╚Ť─â anticorpilor.

Astfel, cercet─âtorii au descoperit c─â noile variante ale virusului au un poten╚Ťial mult mai mare de a reinfecta cu rapiditate. Studiile arat─â c─â simptomele sup─âr─âtoare pot reap─ârea la doar c├óteva s─âpt─âm├óni dup─â ce ai trecut prin boal─â. 

De c├óte ori te po╚Ťi infecta?

Conform noilor date, o persoan─â care intr─â ├«n contact cu virusul se poate infecta chiar ╚Öi de 3-4 ori ├«ntr-un an, fiecare infec╚Ťie av├ónd poten╚Ťialul de a cauza nepl─âceri pentru organism. 

Cel mai grav este c─â o parte din popula╚Ťie - cu prec─âdere persoanele cu un sistem imunitar slab sau care sufer─â de boli cronice - poate avea simptome care persist─â vreme de mai multe luni sau chiar de c├ó╚Ťiva ani.

Cite╚Öte ╚Öi: Cum a afectat pandemia rela╚Ťiile sexuale. Statistici cu privire la cupluri

├Än cazul celor din urm─â, pentru c─â studiile sunt abia la ├«nceput, nu se ╚Ötie exact cum infec╚Ťia cu Covid afecteaz─â pe termen lung organismul ╚Öi c├ót─â vreme pacien╚Ťii pot resim╚Ťi simptomele - sau dac─â acestea se vor diminua vreodat─â.

ÔÇ×Probabil c─â acesta va fi un tipar pe termen lungÔÇŁ, a declarat Juliet Pulliam, epidemiolog la Universitatea Stellenbosch din Africa de Sud, citat─â de publica╚Ťia american─â The NewYorkTimes.

ÔÇ×Virusul va continua s─â evoluezeÔÇŁ, a ad─âugat ea. ÔÇ×╚śi probabil c─â vor fi mul╚Ťi oameni care vor avea multe, multe episoade de infec╚Ťie de-a lungul vie╚Ťii.ÔÇŁ

Vaccinul care nu imunizeaz─â

Epidemiologii ╚Öi imunologii din toat─â lumea priveau cu speran╚Ť─â c─âtre vaccinurile dezvoltate de gigan╚Ťii farmaceutici pentru a fi de folos ├«n lupta cu virusul. Ei sperau c─â, odat─â ce un procent suficient de mare din popula╚Ťia lumii ar fi fost vaccinat─â, virusul va ├«nceta s─â mai reprezinte o problem─â pentru umanitate. 

├Äns─â varianta Omicron, mult mai contagioas─â dec├ót toate celelalte, a spulberat acest vis. 

Vaccinat și...infectat

Spre deosebire de variantele anterioare, Omicron ╚Öi numero╚Öii s─âi descenden╚Ťi par s─â fi evoluat pentru a evita par╚Ťial imunitatea, at├ót cea natural─â, c├ót ╚Öi cea dob├óndit─â ├«n urma vaccin─ârii.

Cite╚Öte ╚Öi: C├ót cost─â o via╚Ť─â? Suma de bani primit─â de p─ârin╚Ťii unei femei care a murit dup─â ce s-a vaccinat

Acest lucru ├«i face pe to╚Ťi ÔÇô chiar ╚Öi pe cei care au fost vaccina╚Ťi de mai multe ori ÔÇô vulnerabili la infec╚Ťii.

Astfel, indiferent de num─ârul de doze de vaccin, ╚Öansele de a evita infectarea sunt minime, vaccinul reu╚Öind doar s─â reduc─â semnificativ riscul de spitalizare sau de deces. 

Minim dou─â infec╚Ťii pe an

Un renumit virusolog american a afirmat cu privire la acest subiect c─â fiecare om ar trebui s─â se a╚Ötepte s─â aib─â cel pu╚Ťin dou─â episoade de contaminare. Nu ├«ntr-o via╚Ť─â, ci ├«ntr-un singur an: 

ÔÇ×Dac─â o gestion─âm a╚Öa ca p├ón─â acum (N.R. - pandemia), atunci majoritatea oamenilor se vor infecta de cel pu╚Ťin dou─â ori pe anÔÇŁ, a spus Kristian Andersen, virusolog la Institutul de Cercetare Scripps din San Diego. El a ad─âugat c─â orice alte supozi╚Ťii mai optimiste de at├ót ar fi nerealiste: 

ÔÇ×A╚Ö fi foarte surprins dac─â lucrurile nu vor sta astfelÔÇŁ, a conchis dr. Andersen. 

Motive de îngrijorare

Momentan, varianta predominant─â a Covid-19, botezat─â Omicron, de╚Öi e mult mai contagioas─â, e mai pu╚Ťin periculoas─â dec├ót cele anterioare.

Varianta Delta a făcut ravagii în majoritatea statelor lumii, provocând sute, chiar mii de decese în fiecare zi de raportare.

Citește și: Viciul care a ucis mai multe persoane într-un an decât întreaga pandemie de Covid

Dac─â reinfectarea constant─â va deveni un fapt obi╚Önuit, Coronavirusul nu va pune probleme doar o dat─â pe an, cum se ├«nt├ómpl─â ├«n cazul gripei sezoniere. 

Jeffrey Shaman, epidemiolog la Universitatea Columbia din New York, sus╚Ťine c─â de╚Öi riscul de mortalitate s-a diminuat, asta nu ├«nseamn─â c─â putem r─âsufla u╚Öura╚Ťi: 

ÔÇ×├Än ceea ce prive╚Öte morbiditatea ╚Öi mortalitatea, va fi o pacoste care nu va fi u╚Öor de gestionatÔÇŁ, a afirmat acesta. 

De ce ne reinfect─âm mai des?

Motivul pentru care distan╚Ťa de timp dintre dou─â episoade de boal─â scade considerabil e dat de faptul c─â tulpina Omicron, spre deosebire de Delta, produce un r─âspuns imunitar mult mai slab, care pare a sc─âdea rapid. 

Totu╚Öi, vestea bun─â este c─â majoritatea oamenilor care sunt reinfecta╚Ťi cu noile versiuni ale Omicron nu se ├«mboln─âvesc grav. 

Din fericire, până în acest moment, virusul nu a găsit o modalitate de a ocoli complet sistemul imunitar, iar tulpinile noi au un risc mult mai scăzut de spitalizare sau de deces decât cele anterioare.

Totu╚Öi, medicii sus╚Ťin c─â fiecare nou─â infec╚Ťie ├«nseamn─â un risc de a dezvolta ceea ce speciali╚Ötii numesc ÔÇ×Covid prelungitÔÇŁ, adic─â un cumul de simptome care pot persista luni sau ani.

├Änc─â este prea devreme pentru a stabili cu exactitate c├ót de des o infec╚Ťie cu Omicron provoac─â o astfel de situa╚Ťie ├«n care simptomele persist─â.  

Exper╚Ťii din domeniul S─ân─ât─â╚Ťii atrag aten╚Ťia c─â, pentru a ╚Ťine pasul cu evolu╚Ťia virusului, vaccinurile Covid ar trebui actualizate cu o vitez─â mult mai mare dec├ót ├«n cazul vaccinului antigripal.

Ei sus╚Ťin c─â produc─âtorii trebuie s─â ╚Ťin─â cont de capacitatea de adaptare a virusului ╚Öi de modific─ârile genetice ale acestuia:

ÔÇ×De fiecare dat─â c├ónd credem c─â am trecut peste pandemie, virusul g─âse╚Öte un mod de a ne p─âc─âliÔÇŁ, a conchis Dr. Andersen, unul dintre medicii implica╚Ťi ├«n studiul tulpinilor COVID-19.

Citește și: Valabilitatea certificatelor COVID a fost crescută. Până la ce dată vor putea fi folosite

Ai un pont sau mai multe informa╚Ťii pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

anca pandrea 1 jpeg
dani otil gabriela prisacariu
FotoJet jpg
290549186 5344790898900064 2130864606509850689 n jpg
image png
Andreea, Cristi Balan
printul harry profimedia 0685156749 jpg
5 poza mare JPG
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
FotoJet (1) jpg
printul harry profimedia 0685156749 jpg
Andreea, Cristi Balan
5 poza mare JPG
harriotte miss univers marea britanie instagram (3) png
290549186 5344790898900064 2130864606509850689 n jpg