Vaccinarea anti-COVID ├«n Rom├ónia. Centre de vaccinare care mai func╚Ťioneaz─â ╚Öi c├ónd se face vaccinul la medicul de familie

13 mai 2022

Campania de vaccinarea anti-COVID ├«n Rom├ónia se preg─âte╚Öte de momentul ├«n care opera╚Ťiunea se va muta exclusiv ├«n cabinetele medicilor de familie. P├ón─â atunci, Ministerul S─ân─ât─â╚Ťii pune ├«nc─â la dispozi╚Ťie suficiente centre pentru cei care vor s─â se vaccineze.

ro vaccinare martie2021 2 jpg
2,5 milioane de români au făcut doza a treia

Centre de vaccinare care mai func╚Ťioneaz─â

Campania de vaccinare a ├«nceput ├«n 27 decembrie 2020. Pentru aceasta au fost create la nivel na┼úional numeroase loca╚Ťii speciale, ├«n func┼úie de tipul de vaccin. 

Totu┼či, din cauza num─ârului tot mai sc─âzut de persoane care se prezentau zilnic la centre de vaccinare anti-COVID, autorit─â┼úile au anun┼úat la jum─âtatea lunii precedente cum va ar─âta urm─âtoarea faz─â a campaniei. ├Än condi╚Ťiile ├«n care vaccinarea se va face ├«n cur├ónd doar la medicul de familie, tot mai multe centre au fost ├«nchise. 

Totu╚Öi, rom├ónii care doresc s─â se vaccineze ├«n perioada urm─âtoare au ├«nc─â destule centre deschise. De exemlu, locuitorii capitalei au 10 centre ├«n prezent, dar ╚Öi 2 variante Drive-Thru, conform h─âr╚Ťii interactive puse la dispozi╚Ťie de autorit─â╚Ťi. 

image
Centre de vaccinare anti-Covid. Foto: covid.gov.ro

Cei care merg la mare pot g─âsi trei locuri amenajate pentru campania de vaccinare. Unul se afl─â ├«n Contan╚Ťa, altul la N─âvodari ╚Öi unul este prezent ├«n Mangalia. ├Än jude╚Ťul Cluj mai sunt trei centre de vaccinare anti-Covid, dar ╚Öi unul Drive-Thru. Iar la Bra╚Öov au r─âmas deschise doar dou─â astfel de loca╚Ťii.

Dup─â cum se poate observa, num─ârul de centre r─âmase func╚Ťionale este unul foarte mic. Pentru a g─âsi cea mai bun─â variant─â ├«n func╚Ťie de jude╚Ťul ├«n care v─â afla╚Ťi, pute╚Ťi verifica harta centrelor pe tipuri de vaccin. Aceasta este disponibil─â pe site-ul de https://vaccinare-covid.gov.ro/platforma-programare/.

Când se face vaccinarea anti-COVID la medicul de familie

De la sfârșitul lunii iunie, toate centrele de vaccinare anti-Covid din România se vor închide. Cei care vor dori să se vaccineze vor putea să facă acest lucru doar la medicii de familie, în cabinetele de asistenţă medicală primară, începând cu 1 iulie 2022, potrivit unui anunţ al ministerului Sănătăţii.

Nu trebuie uitat faptul că serurile Pfizer și Moderna trebuie ţinute în frigidere speciale, la anumite temperaturi, pentru a putea fi folosite. În schimb, vaccinul produs Johnson & Johnson nu necesită condiţii speciale de depozitare, iar acesta va fi mult mai ușor de stocat de către medicii de familie.

├Äncep├ónd din 16 mai 2022, ├«n centrele de vaccinare ╚Öi ├«n cabinetele de medicin─â de familie se poate efectua, la cerere, cea de-a patra doz─â de vaccin Comirnaty ÔÇô Pfizer BioNTech, a transmis Comitetul Na╚Ťional de Coordonare a Activit─â╚Ťilor privind Vaccinarea ├«mpotriva COVID-19 (CNCAV).

Pot solicita vaccinarea cu doza a 4-a persoanele peste 18 ani care au fost vaccinate împotriva COVID-19 cu 3 doze de vaccin de tip ARN mesager. Acest lucru se va putea face doar după ce au trecut 4 luni după efectuarea celei de a 3-a doze.

ÔÇ×Se recomand─â efectuarea dozei a patra de vaccin ├«n special persoanelor cu v├órsta de peste 60 de aniÔÇŁ, a precizat CNCAV, ├«ntr-un comunicat de pres─â transmis pe 11 mai.

Ultimele noutati despre certificatul verde pentru c─âl─âtorii ├«n afara ╚Ť─ârii

Parlamentul European a votat prelungirea valabilit─â╚Ťii certificatului Covid cu ├«nc─â un an. Documentul expira pe 30 iunie 2022, iar Europarlamentarii au hot─âr├ót men╚Ťinerea certificatului digital Covid ├«nc─â 12 luni, p├ón─â la 30 iunie 2023, chiar dac─â ├«n acest moment majoritatea ╚Ť─ârilor din UE nu mai solicit─â pa╚Öaportul sanitar la grani╚Ť─â ╚Öi nici ├«n interiorul ╚Ť─ârilor.

├Än prezent, doar Austria, Germania, Fran╚Ťa, Spania, Belgia, Portugalia ╚Öi Italia cer la grani╚Ť─â pa╚Öaportul Covid. Astfel, dac─â merge╚Ťi ├«n aceste loca╚Ťii ve╚Ťi fi nevoi╚Ťi s─â ├«ndeplini╚Ťi una din urm─âtoarele condi╚Ťii:

  • vaccinare
  • trecere prin boal─â ├«n ultimele 180 de zile
  • prezentarea unui test negativ

Pute╚Ťi verifica pe site-ul reopen.europa.eu regulile de c─âl─âtorie care sunt ├«n vigoare ├«n ╚Ť─ârile din Uniunea European─â. Nu stric─â s─â face╚Ťi acest lucru ├«nainte de a pleca ├«n c─âl─âtorie, mai ales ├«n condi╚Ťiile ├«n care situa╚Ťia este mereu ├«n schimbare.  

Doar 8 milioane de rom├óni au schema complet─â de vaccinare p├ón─â ├«n prezent. Din cele mai recente date, aproximatv 42% din popula╚Ťia ╚Ť─ârii s-a vaccinat cu dou─â doze. Un alt aspect important este faptul c─â doar 2,5 milioane de rom├óni au ales s─â-╚Öi fac─â ╚Öi doza a treia.

Ai un pont sau mai multe informa╚Ťii pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!   

Pute┼úi urm─âri ┼čtirile Click! pe Google News, Facebook ╚Öi Instagram!

kate profimedia 0692807495 jpg
Gabi B─âd─âl─âu jpeg
1alexandra stan mihai morar png
cub jojo admin gif
Victoria Beckham (4) jpg
image
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
femeie care numara bani jpeg
calendar ortodox 2021 22 mai sfantul mucenic vasilisc png
variola
1 olena zelenska prima doamna a ucrainei jpg sotia lui volodimir zelenski razboi in ucraina copii 6 jpg jpeg
ambulanta
regina elisabeta (2) jpg