Vaccinarea anti-COVID în România. Centre de vaccinare care mai funcționează și când se face vaccinul la medicul de familie

Campania de vaccinarea anti-COVID în România se pregătește de momentul în care operațiunea se va muta exclusiv în cabinetele medicilor de familie. Până atunci, Ministerul Sănătății pune încă la dispoziție suficiente centre pentru cei care vor să se vaccineze.

2,5 milioane de români au făcut doza a treia
2,5 milioane de români au făcut doza a treia

Centre de vaccinare care mai funcționează

Campania de vaccinare a început în 27 decembrie 2020. Pentru aceasta au fost create la nivel naţional numeroase locații speciale, în funcţie de tipul de vaccin. 

Totuşi, din cauza numărului tot mai scăzut de persoane care se prezentau zilnic la centre de vaccinare anti-COVID, autorităţile au anunţat la jumătatea lunii precedente cum va arăta următoarea fază a campaniei. În condițiile în care vaccinarea se va face în curând doar la medicul de familie, tot mai multe centre au fost închise. 

Totuși, românii care doresc să se vaccineze în perioada următoare au încă destule centre deschise. De exemlu, locuitorii capitalei au 10 centre în prezent, dar și 2 variante Drive-Thru, conform hărții interactive puse la dispoziție de autorități. 

Centre de vaccinare anti-Covid. Foto: covid.gov.ro
Centre de vaccinare anti-Covid. Foto: covid.gov.ro

Cei care merg la mare pot găsi trei locuri amenajate pentru campania de vaccinare. Unul se află în Contanța, altul la Năvodari și unul este prezent în Mangalia. În județul Cluj mai sunt trei centre de vaccinare anti-Covid, dar și unul Drive-Thru. Iar la Brașov au rămas deschise doar două astfel de locații.

După cum se poate observa, numărul de centre rămase funcționale este unul foarte mic. Pentru a găsi cea mai bună variantă în funcție de județul în care vă aflați, puteți verifica harta centrelor pe tipuri de vaccin. Aceasta este disponibilă pe site-ul de https://vaccinare-covid.gov.ro/platforma-programare/.

Când se face vaccinarea anti-COVID la medicul de familie

De la sfârșitul lunii iunie, toate centrele de vaccinare anti-Covid din România se vor închide. Cei care vor dori să se vaccineze vor putea să facă acest lucru doar la medicii de familie, în cabinetele de asistenţă medicală primară, începând cu 1 iulie 2022, potrivit unui anunţ al ministerului Sănătăţii.

Nu trebuie uitat faptul că serurile Pfizer și Moderna trebuie ţinute în frigidere speciale, la anumite temperaturi, pentru a putea fi folosite. În schimb, vaccinul produs Johnson & Johnson nu necesită condiţii speciale de depozitare, iar acesta va fi mult mai ușor de stocat de către medicii de familie.

Începând din 16 mai 2022, în centrele de vaccinare și în cabinetele de medicină de familie se poate efectua, la cerere, cea de-a patra doză de vaccin Comirnaty – Pfizer BioNTech, a transmis Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

Pot solicita vaccinarea cu doza a 4-a persoanele peste 18 ani care au fost vaccinate împotriva COVID-19 cu 3 doze de vaccin de tip ARN mesager. Acest lucru se va putea face doar după ce au trecut 4 luni după efectuarea celei de a 3-a doze.

„Se recomandă efectuarea dozei a patra de vaccin în special persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani”, a precizat CNCAV, într-un comunicat de presă transmis pe 11 mai.

Ultimele noutati despre certificatul verde pentru călătorii în afara țării

Parlamentul European a votat prelungirea valabilității certificatului Covid cu încă un an. Documentul expira pe 30 iunie 2022, iar Europarlamentarii au hotărât menținerea certificatului digital Covid încă 12 luni, până la 30 iunie 2023, chiar dacă în acest moment majoritatea țărilor din UE nu mai solicită pașaportul sanitar la graniță și nici în interiorul țărilor.

În prezent, doar Austria, Germania, Franța, Spania, Belgia, Portugalia și Italia cer la graniță pașaportul Covid. Astfel, dacă mergeți în aceste locații veți fi nevoiți să îndepliniți una din următoarele condiții:

  • vaccinare
  • trecere prin boală în ultimele 180 de zile
  • prezentarea unui test negativ

Puteți verifica pe site-ul reopen.europa.eu regulile de călătorie care sunt în vigoare în țările din Uniunea Europeană. Nu strică să faceți acest lucru înainte de a pleca în călătorie, mai ales în condițiile în care situația este mereu în schimbare.  

Doar 8 milioane de români au schema completă de vaccinare până în prezent. Din cele mai recente date, aproximatv 42% din populația țării s-a vaccinat cu două doze. Un alt aspect important este faptul că doar 2,5 milioane de români au ales să-și facă și doza a treia.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!   

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
bani  foto   Shutterstock jpg
Masina de spalat rufe jpg
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net