Medicii avertizează că pandemia nu s-a terminat! «Trebuie să respectăm măsurile de protecție»

#Coronavirus

Medicii de familie şi infecţioniştii fac apel la responsabilitatea fiecăruia dintre noi, după ridicarea stării de alertă. Pandemia COVID-19 nu e la final, aşa că trebuie să ne protejăm, după cum ne sfătuiesc specialiştii. Războiul din Ucraina ar putea duce la creşterea numărului de îmbolnăviri.

Mulţi au renunţat deja la mască în mijloacele de transport în comun
Mulţi au renunţat deja la mască în mijloacele de transport în comun

Avertisment din partea specialiştilor! Medicii de familie ne spun să nu renunţăm la măsurile de protecţie: mască la interior, în continuare (chiar dacă nu mai e obligatorie), mască în spaţiile aglomerate la exterior, distanţare, igiena mâinilor, testare şi vaccinare.

Doctorii au constatat că anularea obligativităţii unor măsuri a fost asimilată de mulţi cu terminarea pandemiei COVID-19, scrie adevarul.ro.   

„Există o percepţie eronată în rândul populaţiei, pe care o vedem şi noi la cabinetele medicale. Faptul că masca nu mai e obligatorie după ridicarea stării de alertă şi dispariţia unor acte normative sunt interpretate de genul: este obligatoriu să nu mai porţi mască”, atrage atenţia Gindrovel Dumitra, medic de familie şi vicepreşedinte al Societăţii Naţionale pentru Medicina de Familie.  

Medic Gindrovel Dumitra: "Masca rămâne un mijloc de apărare"
Medic Gindrovel Dumitra: "Masca rămâne un mijloc de apărare"

Specialistul dezvăluie că unii dintre pacienţi înţeleg situaţia şi poartă mască. În schimb, alţii vin cu copii având viroze respiratorii şi se supără dacă sunt rugaţi să pună masca.

«Boala e încă printre noi»

„Orice fel de viroză respiratorie poate fi COVID-19. Mai mult, aceste persoane se enervează când le cerem să poarte mască. Noi le explicăm că, de fapt, copiii ar putea să fie un pericol pentru pacienţii cu boli cronice, aflaţi în sala de aşteptare. Ministrul Sănătăţii s-a exprimat clar: faptul că a dispărut obligativitatea măştii şi că nu mai există amenzi nu înseamnă că masca nu e recomandată, mai ales că există 2.000-4.000 de noi cazuri în fiecare zi. Boala este încă printre noi”, punctează doctorul Gindrovel Dumitra.  

Renunţarea totală la măsuri poate compromite tot efortul de până acum.

„Pot fi create condiţiile pentru apariţia unui alt val. Toată populaţia ar trebui să respecte, în continuare, regulile de protecţie pe care le ştim foarte bine. Pur şi simplu, am ieşit din punct de vedere administrativ de sub efectul unor legi. Dar e responsabilitatea fiecăruia dintre noi să ne construim modul în care vom trăi”, insistă Dumitra.

Igiena mâinilor rămâne o armă importantă împotriva îmbolnăviri
Igiena mâinilor rămâne o armă importantă împotriva îmbolnăviri

La rândul său, Adrian Marinescu, medic infecţionist la Institutul “Matei Balş” din Bucureşti, avertizează: „Pandemia nu se încheie peste noapte. E adevărat că avem acum o situaţie echilibrată şi că 2022 va fi un an de convieţuire cu virusul. Dar nu e încă o convieţuire armonioasă”, explică medicul infecţionist. 

“Am trecut la etapa în care ne protejăm la nivel individual. Nu trebuie să ne spună cineva ce avem de făcut”, consideră doctorul.

Click! spune

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) se declară îngrijorată de faptul că războiul din Ucraina ar putea agrava pandemia. Astfel, deşi cazurile din regiune sunt în scădere, există un risc semnificativ de boală şi decese, din cauza ratei scăzute de vaccinare în Ucraina - 34%.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!

image
image
image
image
image
image
calendar ortodox 2021 11 iunie sfantul ierarh luca arhiepiescopul crimeii gabrie toma chituc jpeg
femeie musca politisti jpeg
Kefalonia, Grecia FOTO Shutterstock
Derinkuyu orasul subteran FOTO wikipedia org jpg
Casă curată și frumoasă, Foto Pixabay (2) jpg
tatuaj henna freepik jpg