Cum vei primi de acum concediu dacă faci COVID

De acum, infecția cu SARS-CoV-2 va fi considerată o boală obișnuită. Va trebui să conviețuim cu virusul, iar atunci când ne îmbolnăvim, vom sta acasă și vom primi concediu medical clasic, care e puțin diferit de cel utilizat în ultimii doi ani de pandemie. Marea problemă o reprezintă eliminarea concediilor medicale de carantină pentru contacții direcți ai unui pozitiv. 

medic consultatie 1 jpeg

Iar s-au făcut schimbări de pe o zi pe alta, fără a se definitiva mai întâi legislația. Asta spre disperarea medicilor de familie, care se văd puși în situația de a nu ști ce tip de concediu medical să dea. „Din 9 martie, medicii de familie se vor lovi de întrebarea: «Nu mă primește șeful la muncă pentru că cineva din familie are COVID. Îmi spune să-mi iau medical». Iar medicul îi va răspunde: «Nu vă pot da medical dacă nu sunteți bolnav!». Având în vedere absența oricărei informări concrete privind acordarea concediilor medicale, începând cu 09.03.2022, vom trimite contacții direcți ai persoanelor testate pozitiv la DSP, CAS, ITM, CNAS, Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii... Să le spună ei ce să facă dacă șeful nu-i primește la muncă, pentru că noi nu știm!”, au anunțat reprezentanții Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF).  

Ce faci dacă ești contact direct și șeful nu te primește la muncă

În mod normal, de acum încolo, chiar dacă ești contact direct al unui pozitiv, chiar dacă dormi în pat cu soția bolnavă de COVID, tu va trebui să mergi la serviciu. „De fapt, și în cazul altor boli contagioase, cum e gripa sau varicela, contacții nu se carantinează în casă. Îi depistăm prin consultul clinic sau testare și le spunem să se autoizoleze. Am cerut Ministerului Sănătății o întâlnire pentru a discuta despre includerea coronavirusului în sistemul de tip santinelă pentru supravegherea infecțiilor respiratorii acute, compatibile cu gripa”, spune Raluca Zoițanu, președintele FNPMF. 

Concediul de boală, plătit cu 75% din salariu

În ceea ce privește persoanele confirmate pozitiv, până la data de 8 martie, ele primeau un concediu medical de 5 sau 7 zile, decontat în proporție de 100%. Dacă după perioada standard de izolare încă manifestau simptome, puteau cere concediu medical clasic, care se dădea și înainte de pandemie, acesta fiind plătit cu 75% din salariu. Din 9 martie, pacienții infectați vor primi doar concediu medical clasic.

Raluca Zoițanu, președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie
Raluca Zoițanu, președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie

„Conform reglementărilor date în vara anului trecut, concediile medicale de boală obișnuită se acordă în etape. În primă fază se dă maximum 4 zile. Dacă pacientul are nevoie de mai mult, trebuie să vină la cabinet pentru o reevaluare și va mai putea primi maximum 3 zile. Dacă nici după asta nu e vindecat, îi vom da bilet de trimitere către medicul specialist, în ambulatoriu. Reevaluarea la medicul de familie se va mai putea face prin telefon doar până la 1 aprilie. După această dată, trebuie să se prezinte la cabinet, cu cardul de sănătate”, a explicat pentru Click! medicul Raluca Zoițanu. 

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
percheziileadevarul png
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net