Valabilitatea certificatelor COVID a fost crescută. Până la ce dată vor putea fi folosite

#Coronavirus
Ultima actualizare:

În urma votului din partea Parlamentului European, valabilitatea certificatului COVID a fost prelungită cu încă un an, până la 30 iunie 2023.

Valabilitatea certificatelor COVID au crescut cu 1 an
Valabilitatea certificatelor COVID au crescut cu 1 an

Christian Wigand, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, a transmis că virusul SARS-CoV-2 încă circulă, fiind prevalent în UE, iar populația trebuie să fie pregătită pentru un număr potențial mai mare de cazuri în a doua jumătate a anului, în funcție de evoluția virusului, de noi variante, potrivit Adevărul.

Certificatul COVID, valabil până la 30 iunie 2023

Așadar, certificatul COVID, care atestă vaccinarea, realizarea unui test PCR negativ și trecerea prin boală, va beneficia de o prelungire a valabilității până la data de 30 iunie 2023, cu un an în plus. 

De asemenea, pentru emiterea certificatului COVID, Comisia Europeană a cerut și introducerea de teste antigen pe lista modalității de obținere a unui astfel de document.

De altfel, o altă propunere a UE are în vedere ca certificatele de vaccinare să menționeze și numărul total de doze administrate, în orice stat membru UE, deoarece, uneori, apar neconcordanțe pe certificatele persoanelor care nu duc la capăt schema de vaccinare în aceeași țară. 

Citește și Situație disperată în Shanghai. Locuitorii au ajuns să-și verse nervii pe vecinii suspecți de Covid

Comisia Europeană a mai propus ca certificatele de vaccinare să poată fi emise și pentru persoanele care participă la testele clinice, fapt ce are în vedere dezvoltarea continuă a vaccinurilor anti-SARS-CoV-2. 

Astăzi, certificatul COVID nu mai este obligatoriu, fiind eliminat în momentul în care starea de alertă nu a mai fost prelungită, în luna martie. Totuși, acest certificat este recomandat să fie folosit la intrarea în țară. 

Pe lângă România, o altă țară care a eliminat restricțiile și obligativitatea prezentării certificatului verde este Grecia, care a ridicat măsurile de protecție pe data de 1 mai. 

Ce țări nu au renunțat la certificatul COVID

Totuși, nu toate țările au renunțat la utilizarea certificatului verde. Spania, de exemplu, cere prezentarea certificatului la intrarea în pe teritoriul său, pe cale aeriană sau maritimă. 

Vezi și Pacientă cu gripă și covid, salvată miraculos după nouă zile la ATI

De altfel, nici Portugalia nu a renunțat la restricții. Țara se află în stare de alertă până pe 31 mai, iar pasagerii sunt nevoiți să-l prezinte la intrare.  

Nici Turcia și Franța nu au renunțat la certificatul verde, iar toți pasagerii ce intră în țară sunt nevoiți să-l aibă. Franța se află, în acest moment, într-un regim de tranziție privind ieșirea din starea de urgență. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

image
image
image
image
image
image
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net