Scandalul vaccinurilor ia amploare. România, 17 milioane de euro pierduți

Ultima actualizare:

Pandemia trece, vaccinurile rămân. Și vor trebui plătite. Asta pare a fi poziția Comisiei Europene în scandalul uriaș legat de achiziția de către statele membre a unui număr nejustificat de mare de doze care ar urma să ajungă...la gunoi. 

Plata vaccinurilor, o problemă pentru România!
Plata vaccinurilor, o problemă pentru România!

Măsurile luate în cazul vaccinurilor! Nu mai există interes de cumpărare

Pandemia pare un subiect uitat, însă scandalul achizițiilor abia începe. Se anunță un conflict major între Comisia Europeană și statele care s-au angajat să achite un număr mult mai mare de doze decât cel necesar. 

Unul dintre aceste state este Polonia. Ministrul polonez al Sănătăţii, Adam Niedzielski, a informat Comisia Europeană şi Pfizer că nu va mai lua/nu va mai plăti pentru vaccinuri împotriva Covid-19.  În condițiile în care contractul de furnizare a vaccinurilor a fost co-negociat de către Uniunea Eurpeană, ministrul a recunoscut că acest lucru ar putea declanşa un conflict juridic.

Pentru a scăpa de plata unui număr mare de doze ce ar urma să fie livrate anul acesta, în ciuda faptului că nu mai există aproape deloc interes pentru vaccinare, Polonia a invocat clauza de forţă majoră din contractul cu Pfizer, folosindu-se de contextul războiului din Ucraina.

Citește și: Primul vaccin anti-COVID-19 pe bază de plante a fost aprobat. Cât e de eficient?

Însă Comisia Europeană ar putea obliga statele membre să onoreze contractele conform angajamentelor inițiale, chiar dacă asta ar însemna ca sute de milioane de doze să ajungă, la propriu, la gunoi. 

Un reprezentant al Comisiei Europene a declarat că nu există nici un motiv ca Polonia să refuze să primească sau să plătească dozele de vaccin ce urmează a fi livrate:

„Nu există niciun motiv coerent pentru a invoca forţa majoră. Războiul din Ucraina nu a făcut nimic pentru a schimba nevoile de vaccinare ale Poloniei, dimpotrivă, are nevoie acum pentru a vaccina refugiaţii”, susține reprezentantul Comisiei Europene, citat de Reuters sub protecția anonimatului. 

În aceeași situație se regăsește și România. Guvernul s-a angajat să cumpere peste 100 de milioane de doze de vaccin, pentru care ar urma să plătim peste miliard de euro, în condițiile în care țara se confruntă deja cu un deficit bugetar uriaș. 

De la startul campaniei de vaccinare, în România au fost administrate aproape 17 milioane de doze de vaccin, pentru care statul a achitat 143 de milioane de euro. Alte 8 milioane de doze se află pe stoc în țara noastră, multe dintre ele urmând să expire.

Problema este că România s-a angajat să mai cumpere, până în 2023, încă 50 de milioane de doze care urmează să fie livrate. Un număr de doze cu mult mai mare decât întreaga populație a țării.

Vaccinuri de 17 milioane de euro au ajuns la gunoi

Peste două milioane de doze au fost deja aruncate, din cauză că au expirat înainte de a fi administrate. Asta înseamnă că România a aruncat deja la gunoi vaccinuri de peste 17 milioane de euro! 

Alte șase milioane de doze au fost vândute sau donate de țara noastră, potrivit unei declarații a Ministrului Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila. Însă ce e mai rău abia acum urmează.

Cu dulapurile pline ochi cu doze de vaccin, dar cu centrele de vaccinare goale, România mai are de plătit „doar” 800 de milioane de euro pentru alte doze care, cel mai probabil, vor ajunge tot la gunoi.

Întrucât și alte state au stocurile pline, iar interesul pentru vaccinare s-a redus considerabil în toată lumea, sunt slabe șansele ca România să mai poată vinde sau dona alte doze. 

Politicienii se acuză reciproc pentru achizițiile necugetate

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, îi acuză că cei de la USR că au făcut un contract pentru noi achiziții în condițiile în care oricum interesul românilor pentru vaccinurile împotriva Covid-19 era foarte redus: 

„Au cumpărat prima oară 65 de milioane de doze. Au expirat vreo două milioane, le-am aruncat. (...) În mai anul trecut, ministrul USR, mi se pare, de la Sănătate, a semnat un memorandum către Guvern. (...) Au mai făcut un contract de 40 de milioane doze de vaccin pentru anii 2022 şi 2023, care nu au venit încă în România”, a spus liderul PSD într-un interviu. 

Pentru achiziții a semnat și Florin Cîțu, pe vremea când era premier. Acum, chestionat cu privire la risipirea banilor publici, Cîțu se spală pe mâini de orice responsabilitate și cere...anchetarea șefei Comisiei Europene:

„Nimeni nu a spus că nu trebuie făcute aceste achiziţii, pentru că ştie toată lumea că a fost un plan făcut de Ursula von der Leyen. E adevărat, putem să o anchetăm pe Ursula, să vedem ce a avut în cap când a făcut acest contract pentru toată Uniunea Europeană şi a venit acest decont”, a declarat liberalul.

Comisia Europeană a refuzat până acum să comenteze subiectul. Nici firmele producătoare nu au comentat pe marginea dorinței statelor de a sista noile livrări de vaccin. Un purtător de cuvânt al Pfizer a anunțat totuși că:

”Fiind conştienţi de nevoile locale, căutăm să oferim soluţii pragmatice cererilor ori de câte ori este posibil”.

Dintre firmele producătoare, Pfizer are cel mai mare contract cu Uniunea Europeană. Gigantul farmaceutic a semnat un acord în care și-a asumat să livreze în jur de 1.8 miliarde de doze de vaccinuri pentru care ar urma să primească 35 de miliarde de euro.

Contactat de Click!, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, nu a răspuns solicitării noastre de a preciza ce măsuri va lua Guvernul în privința zecilor de milioane de doze care urmează să intre în țară anul acesta și anul viitor. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
centrala jpeg
churches lalibela  jpg
manastirea Ghighiu  jpeg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
stat bloc romania jpg
centrala termica de apartament instalator shutterstock 2373202799 jpg
vant puternic distrugeri jpg
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net