SUA interzic vaccinul Johnson! Avertismentul specialiștilor americani

Ultima actualizare:

Reprezentanții FDA (Food and Drug Administration) au anunțat că restricționează folosirea vaccinului produs de Johnson&Johnson din cauza unor potențiale amenințări grave pentru sănătatea oamenilor. Uite ce efecte adverse au constatat ei.

vaccin covid jpg

Limitări stricte

Instituția americană a anunțat că impune „limitări stricte” cu privire la utilizarea vaccinului de la Johnson and Johnson, dupa ce au constat că există riscul „rar, dar sever” ca persoanele vaccinate să dezvolte o serie de reacții adverse care le-ar putea pune viața în pericol.

Cea mai gravă dintre acestea este formarea de cheaguri de sânge la puțin timp după administrarea vaccinului. 

Citește și: Scandalul vaccinurilor ia amploare. România, 17 milioane de euro pierduți

Astfel, reprezentanții FDA au solicitat ca vaccinul J&J să nu mai fie administrat sub nici o formă decât personelor care, din diferite motive, doresc să se vaccineze și nu pot primi unul dintre celelalte seruri disponibile pe piață sau pentru aceia care solicită în mod expres să fie vaccinați cu serul produs de Johnson. Vaccinul a fost complet interzis persoanelor sub 18 ani.

De mai multe luni, autoritățile americane din domeniul sanitar au recomandat ferm populației să opteze pentru serul de la Pfizer sau cel de la Moderna, în detrimentul vaccinului produs de firma americană. 

 Agenția americană a decis să restricționeze vaccinul J&J după ce a analizat din nou datele despre riscurile apariției cheagurilor de sânge care pun viața în pericol și a concluzionat că acestea sunt limitate la acest ser. Deși izolate, numărul cazurilor efectelor adverse care au fost fatale a fost suficient de mare încât să alerteze medicii americani. 

 Dr. Peter Marks, șeful departamentului „Vaccinuri” din cadrul FDA a spus că:  „Dacă există o alternativă care pare a fi la fel de eficientă în prevenirea rezultatelor severe ale COVID-19, am prefera să vedem oamenii optând pentru asta,” a declarat el, citat de Associated Press.

Medicul a atras însă atenția că recomandă în continuare populației să se vaccineze:

„Am fost atenți (N.R. - FDA) să spunem asta – în comparație cu niciun vaccin, aceasta este încă o opțiune mai bună”, a declarat reprezenantul FDA cu referire la serul produs de compania Johnosn. 

Citește și: Se pregăteşte a patra doză de vaccin? Anunţul autorităţilor sanitare americane

O singură doză

Vaccinul celor de la Johnson a fost considerat, inițial, un instrument important în lupta împotriva pandemiei, deoarece necesita o singură injecție. Dar opțiunea cu doză unică s-a dovedit mai puțin eficientă decât cele două doze necesare în cazul vaccinurilor produse de Pfizer și Moderna.

Deși inițial a existat o cerere uriașă, atât în SUA, cât și în Europa, cu privire la vaccinul Johnosn, în luna decembrie Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor a recomandat injecții cu Moderna și Pfizer, în detrimentul celor de la J&J, din cauza  îngrijorărilor cu privire la siguranța persoanelor vaccinate. 

La mijlocul lunii martie, oamenii de știință de la FDA au identificat 60 de cazuri de efecte secundare, inclusiv nouă care au fost fatale. 

Avertisment dur 

Pe viitor, vaccinul J&J va purta un avertisment mai dur cu privire la potențialele „consecințe pe termen lung și riscuri debilitante asupra sănătății” ale efectelor secundare.

Conform noilor instrucțiuni ale FDA, vaccinul J&J ar putea fi administrat în continuare doar persoanelor care au avut o reacție alergică severă la unul dintre celelalte vaccinuri și nu pot primi o doză suplimentară. 

Injecția cu ser de la J&J ar putea fi, de asemenea, o opțiune pentru persoanele care refuză, din varii motive, să primească vaccinurile ARNm de la Pfizer și Moderna și, prin urmare, ar rămâne nevaccinați, au mai spus reprezentanții agenției americane.

Reacția companiei

Într-o declarație trimisă pe mail, un purtător de cuvânt al firmei J&J a menționat care este poziția companiei după alerta dată de FDA: „Datele continuă să susțină un profil beneficiu-risc favorabil pentru vaccinul Johnson & Johnson COVID-19 la adulți, în comparație cu niciun vaccin”. 

Citește și: Ce trebuie să știți despre efectele secundare pe termen lung ale vaccinurilor anti-COVID

Pericol pentru vaccinați? 

Reprezentantul FDA a ținut totuși să-i liniștească pe cei care s-au vaccinat deja cu o doză de ser de la Johnson: 

„Problemele apar în primele două săptămâni după vaccinare. Deci, dacă ați făcut vaccinul în urmă cu șase luni, puteți dormi liniștit în seara asta știind că nu veți avea vreo problemă”, a mai declarat Dr. Peter Marks.

Pfizer și Moderna au furnizat majoritatea vaccinurilor împotriva COVID-19 în SUA. Peste 200 de milioane de americani au fost complet vaccinați cu serurile produse de giganții farmaceutici, în vreme ce mai puțin de 17 milioane de americani au primit vaccinul J&J.

În România, peste 2 milioane de persoane s-au vaccinat cu serul de la Johnson&Johnosn. Ultimele date publicate arată că au fost raportate aproape 1300 de reacții adverse în cazul vaccinului J&J, cu mențiunea că nu este cunoscută dimensiunea subraportării. 

Citește și: Ce se întâmplă dacă te vaccinezi în timp ce ai COVID-19. Explicațiile doctorului Adrian Marinescu

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
teren de fotbal jpg
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net