Ce trebuie să știți despre efectele secundare pe termen lung ale vaccinurilor anti-COVID

Ultima actualizare:

    Vaccinurile de generație nouă sunt mult mai „curate” decât cele pe care le făceam în copilăriefoto: EPA-EFE
Vaccinurile de generație nouă sunt mult mai „curate” decât cele pe care le făceam în copilăriefoto: EPA-EFE

Au fost făcute într-un timp prea scurt, nu sunt sigure?! Oare ce conțin? De unde știu că peste câteva luni sau câțiva ani nu mă trezesc cu cine știe ce efecte secundare?! Acestea sunt doar câteva dintre temerile românilor, vizavi de vaccinare. Cătălin Țucureanu, cercetător la Institutul Cantacuzino, a făcut lumină în acest caz, explicând simplu și pe înțelesul tuturor ce trebuie să știm despre vaccinurile anti-COVID.

Ce conțin vaccinurile

Autoritățile au încercat în vară să facă o campanie pro vaccinare, spunând „ce conțin vaccinurile”. Lista „ingredientelor” era mai degrabă metaforică: libertate, îmbrățișări cu cei dragi, școală în format fizic. Mulți români au rămas cu întrebări. Ce conțin cu adevărat vaccinurile? A explicat cercetătorul Cătălin Țucureanu la Digi24.

Ce conțin vaccinurile pe bază de ARN mesager

În vaccinurile pe bază de ARN mesager (Pfizer și Moderna), avem un fragment de informație introdus în corp într-o mică picătură de grăsime. „Este practic o instrucțiune pe baza căreia celula învață să construiască o părticică a virusului. Părticica aceea nu ne îmbolnăvește, dar oferă elementele de recunoaștere pentru ca sistemul nostru imun să poate să dezvolte un răspuns împotriva virusului. În afară de asta, găsim elementele care sunt în orice produs injectabil: sunt câteva săruri care au rolul de a menține stabilitatea produsului și cam atât”.

Ce conțin vaccinurile clasice

Vaccinurile clasice, bazate pe vectori virali non-replicativi (AstraZeneca, Johnson&Johnson), conțin un virus benign, care nu ne îmbolnăvește și care nu se poate multiplica în corpul nostru. Cercetătorii au introdus în ele tot o informație genetică, pentru același fragment din virusul SARS-CoV-2. „Virusul acesta benign poate infecta celulele de la locul injecției, intră în ele, dar nu se poate multiplica mai departe și doar le furnizează informația pentru ca ele să-și construiască părticica din virus față de care organismul nostru trebuie să dezvolte un răspuns. Oricum, dacă ar fi să comparăm cu vaccinurile pe care le-am făcut noi în copilărie, aceste vaccinuri sunt mult, mult mai curate și mai bine definite”, spune Cătălin Țucureanu.

În concluzie, vaccinurile nu conțin cip-uri, nici mercur, așa cum se tem unii. „Un cip ar trebui să aibă o dimensiune considerabilă. Iar în ceea ce privește mercurul, e drept să se foloseau în trecut anumiți compuși din mercur, drept conservanți, fără a fi în cantități care să ne pună viața în pericol. Acum, pe măsură ce tehnologiile de producție s-au îmbunătățit, vaccinurile au devenit din ce în ce mai curate, nu mai e nevoie de mercur”.

Pot da efecte secundare pe termen lung?

Unele teorii ale conspirației avertizează că vaccinul are efecte pe câteva generații. Alții se tem de efecte secundare care pot apărea peste câteva luni sau câțiva ani. Stați liniștiți, acest lucru nu este posibil. Dacă ne uităm la vaccinurile scoase în ultimii zeci de ani, efectele lor adverse au fost observate pe o perioadă foarte apropiată de momentul vaccinării, de la câteva zile la câteva săptămâni. „Ar fi foarte puțin probabil - așa cum reiese din toată istoria de utilizare a vaccinurilor - să identificăm ceva la o distanță mult mai mare de timp”, dă asigurări Cătălin Țucureanu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
femeie stranut  jpg
Mango Mannheim O6 jpg
image png
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net