Se pregăteşte a patra doză de vaccin? Anunţul autorităţilor sanitare americane
Autorităţile sanitare din SUA au decis să analizeaze o autorizare a celei de-a patra doze de vaccin anti-Covid. Planul este ca serul să fie administrat în toamnă.
Administraţia pentru Medicamente şi Alimente (FDA) vrea să autorizeze o a parta doză de vaccin împotriva Covid-19, de la firmele Pfizer-BioNTech şi Moderna, companii care folosesc tehnologia de ARN mesager, conform unor surse din cadrul agenţiei, notează adevarul.ro.
Decizia vine după ce FDA a redus intervalul dintre doua a doua şi doza booster a vaccinurilor Pfizer şi Moderna, pentru a spori protecţia în faţa variantei Omicron, mult mai contagioasă.
Autorităţile vor lua în considerare mai mulţi factori
Planul de autorizare e încă în fază incipientă şi va depinde de mai mulţi factori. Autorităţile vor analiza dacă toţi adulţii au nevoie de o a doua doză booster sau trebuie să înceapă cu anumte grupe de vârstă, dar şi dacă trebuie să fie special concepută pentru varianta Omicron sau să acopere toate tulpinele cunoscute de SAR-CoV-2.
Există şi varianta ca rapelul pentru booster să fie făcut disponibil mai rapid, în funcţie de evoluţia pandemiei şi de o eventuală apariţia a unor noi variante ale virusului.
Valul 5 a intrat pe o pantă descendentă
Medicii au veşti bune când vine vorba despre Valul 5 al pandemiei de coronavirus. Deşi se credea că tulpina Omicron va face ravagii şi va duce la un colaps al sistemelor medicale din jurul lumii, se pare că varianta dă forme mult mai uşoare, iar valul a intrat pe o pantă descendentă. Autorităţile din domeniul sanitar chiar vorbesc de un final al pandemiei.
„Este rezonabil să considerăm că ne apropiem de sfârșitul pandemiei. Există șanse de 80% ca, pe măsură ce Omicron evoluează, să vedem din ce în ce mai puțini viruși virulenți”, a declarat directorul executiv al companiei Moderna, Stephane Bancel.
Medicul Radu Ţincu: "Pandemia poate fi pe final"
Şi medicii români sunt de acord cu specialiştii din afară. Doctorul Radu Ţincu a subliniat că evoluţia virusului, care a ajuns la tulpina Omicron, mai blândă, arată că ne apropiem de finalul pandemiei şi că virusul se îndreaptă spre coabitarea cu oamenii.
„Avem mai multe argumente în acest sens – în primul rând istoricul. Uitându-ne la celelalte pandemii, vedem că ele evoluează pe o perioadă de un an și jumătate – 3 ani. Iată că noi deja avem doi ani de pandemie, deci din punct de vedere istoric putem spune că pandemia poate fi pe final. În al doilea rând, vedem că Omicron este o variantă mult mai blândă comparativ cu Delta, ceea ce arată că virusul se îndreaptă în mod natural către această evoluție favorabilă, de coabitare cu oamenii”, a declarat dr. Radu Țincu.
Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!