Mituri și adevăruri despre vaccinul la copiii de 5-11 ani

#Coronavirus
Ultima actualizare:

În sfârșit, copiii de 5-11 ani vor putea fi și ei vaccinați anti-COVID. Autoritățile estimează că primele doze de ser Pfizer vor ajunge în România în a doua jumătate a acestei luni. Platforma STS a fost deja actualizată, astfel încât părinții pot face programări. Iată câteva informații utile, dar și 5 mituri pe care trebuie să le uiți!

image

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a aprobat încă de la sfârșitul lui noiembrie 2021 serul produs de Pfizer pentru administrarea la grupa de vârstă 5-11 ani. Este unul adaptat pentru micuți: are de 3 ori mai puțin ARNm și alt solvent decât cel pentru adolescenți și adulți. A durat puțin mai să ajungă în țara noastră, dar autoritățile au anunțat joi seara că îl vom primi în a doua jumătate a lunii ianuarie și tot de atunci începe vaccinarea.

image

Ca și în cazul celorlalte grupe de vârstă, serul se administrează în două doze, intramuscular, la un interval de 21 de zile. Vaccinarea se poate efectua atât în centre, cât și în cabinetele medicilor de familie. Puteți face programare pe platformă, pentru a avea siguranța că vaccinul există în centru, sau vă puteți prezenta direct.

Beneficiile depășesc riscurile

Omicron este de 5 ori mai contagios decât Delta și afectează într-o mare măsură copiii și tinerii. Chiar dacă riscul de deces e scăzut la copii, boala le poate zdruncina și lor serios organismul. „Beneficiile depășesc riscurile, mai ales la copiii cu comorbidități, care ar putea dezvolta forme severe de boală”, se arată într-o analiză efectuată de EMA.

Vaccinul pentru copii are o concentrație mai mică
Vaccinul pentru copii are o concentrație mai mică

5 mituri de care trebuie să uitați

·        Dă risc mare de miocardită. FALS! Riscul de miocardită la copiii de 5-11 ani este extrem de scăzut, fiind mult sub cel observat la categoria 12-17 ani. Doar 12 cazuri de miocardită au fost înregistrate la 8,7 milioane de doze administrate în SUA la această categorie de vârstă, aflăm de pe Ro Vaccinare. Medicii spun că sunt infinit mai multe șanse ca cel mic să facă miocardită la trecerea prin boală decât după vaccinare.

·        Copiii oricum nu au probleme în fața virusului. Poți fi 100% sigur? În SUA, o treime dintre minorii spitalizați nu știau să aibă boli asociate. Și în România spitalele sunt pline de copii infectați. Unii își pierd viața.

·        Vaccinul cauzează infertilitate. Niciun vaccin, inclusiv cel împotriva COVID, nu are asemenea efect. Dimpotrivă, experții recomandă vaccinarea celor care vor, în viitor, să aibă urmași, căci trecerea prin boală este infinit mai periculoasă.

·        Poate da grave reacții adverse. FALS! Vaccinul pentru copii a fost studiat și a trecut prin aceleași rigori de aprobare ca și cel pentru adolescenți și adulți. Efectele adverde au fost slabe, clasice: durere la locul injectării, oboseală.

·        E mai sigură imunizarea naturală. Greșit! Complicațiile date de coronavirus, la o eventuală infectare, chiar dacă sunt rare, pot apărea chiar și la copiii care nu au comorbidități, ca să nu mai vorbim despre sechelele cu care rămân post-COVID. „Copiii nevaccinați care se infectează riscă spitalizare, sindrom inflamator multisistemic, chiar moartea. Cei care scapă, pot rămâne cu sindrom post-COVID”, precizează Centrul pentru Prevenirea și Combaterea Bolilor din SUA.

În ce situație s-ar mai închide școlile

Alexandru Rafila
Alexandru Rafila

Chiar dacă vom avea multe cazuri de COVID în valul 5, în situația în care spitalele nu vor fi așa aglomerate școlile nu au motiv să-și întrerupă activitatea fizică, a declarat ieri ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-o conferință de presă. Însă dacă vor fi multe cazuri care vor aglomera spitalele, atunci ar putea fi luată o măsură temporară de închidere a unităților școlare. „Numărul de cazuri nu ar trebui să fie singurul indicator care să ducă la închiderea școlilor, ci proporția persoanelor care au nevoie de îngrijiri la spital”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Anca Ababneh Dumitrovici  jpg
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net