Mituri și adevăruri despre vaccinul la copiii de 5-11 ani

#Coronavirus 7 ianuarie 2022

├Än sf├ór╚Öit, copiii de 5-11 ani vor putea fi ╚Öi ei vaccina╚Ťi anti-COVID. Autorit─â╚Ťile estimeaz─â c─â primele doze de ser Pfizer vor ajunge ├«n Rom├ónia ├«n a doua jum─âtate a acestei luni. Platforma STS a fost deja actualizat─â, astfel ├«nc├ót p─ârin╚Ťii pot face program─âri. Iat─â c├óteva informa╚Ťii utile, dar ╚Öi 5 mituri pe care trebuie s─â le ui╚Ťi!

image

Agen╚Ťia European─â a Medicamentului (EMA) a aprobat ├«nc─â de la sf├ór╚Öitul lui noiembrie 2021 serul produs de Pfizer pentru administrarea la grupa de v├órst─â 5-11 ani. Este unul adaptat pentru micu╚Ťi: are de 3 ori mai pu╚Ťin ARNm ╚Öi alt solvent dec├ót cel pentru adolescen╚Ťi ╚Öi adul╚Ťi. A durat pu╚Ťin mai s─â ajung─â ├«n ╚Ťara noastr─â, dar autorit─â╚Ťile au anun╚Ťat joi seara c─â ├«l vom primi ├«n a doua jum─âtate a lunii ianuarie ╚Öi tot de atunci ├«ncepe vaccinarea.

image

Ca ╚Öi ├«n cazul celorlalte grupe de v├órst─â, serul se administreaz─â ├«n dou─â doze, intramuscular, la un interval de 21 de zile. Vaccinarea se poate efectua at├ót ├«n centre, c├ót ╚Öi ├«n cabinetele medicilor de familie. Pute╚Ťi face programare pe platform─â, pentru a avea siguran╚Ťa c─â vaccinul exist─â ├«n centru, sau v─â pute╚Ťi prezenta direct.

Beneficiile depășesc riscurile

Omicron este de 5 ori mai contagios dec├ót Delta ╚Öi afecteaz─â ├«ntr-o mare m─âsur─â copiii ╚Öi tinerii. Chiar dac─â riscul de deces e sc─âzut la copii, boala le poate zdruncina ╚Öi lor serios organismul. ÔÇ×Beneficiile dep─â╚Öesc riscurile, mai ales la copiii cu comorbidit─â╚Ťi, care ar putea dezvolta forme severe de boal─âÔÇŁ, se arat─â ├«ntr-o analiz─â efectuat─â de EMA.

image
Vaccinul pentru copii are o concentra╚Ťie mai mic─â

5 mituri de care trebuie s─â uita╚Ťi

┬Ě        D─â risc mare de miocardit─â. FALS! Riscul de miocardit─â la copiii de 5-11 ani este extrem de sc─âzut, fiind mult sub cel observat la categoria 12-17 ani. Doar 12 cazuri de miocardit─â au fost ├«nregistrate la 8,7 milioane de doze administrate ├«n SUA la aceast─â categorie de v├órst─â, afl─âm de pe Ro Vaccinare. Medicii spun c─â sunt infinit mai multe ╚Öanse ca cel mic s─â fac─â miocardit─â la trecerea prin boal─â dec├ót dup─â vaccinare.

┬Ě        Copiii oricum nu au probleme ├«n fa╚Ťa virusului. Po╚Ťi fi 100% sigur? ├Än SUA, o treime dintre minorii spitaliza╚Ťi nu ╚Ötiau s─â aib─â boli asociate. ╚śi ├«n Rom├ónia spitalele sunt pline de copii infecta╚Ťi. Unii ├«╚Öi pierd via╚Ťa.

┬Ě        Vaccinul cauzeaz─â infertilitate. Niciun vaccin, inclusiv cel ├«mpotriva COVID, nu are asemenea efect. Dimpotriv─â, exper╚Ťii recomand─â vaccinarea celor care vor, ├«n viitor, s─â aib─â urma╚Öi, c─âci trecerea prin boal─â este infinit mai periculoas─â.

┬Ě        Poate da grave reac╚Ťii adverse. FALS! Vaccinul pentru copii a fost studiat ╚Öi a trecut prin acelea╚Öi rigori de aprobare ca ╚Öi cel pentru adolescen╚Ťi ╚Öi adul╚Ťi. Efectele adverde au fost slabe, clasice: durere la locul inject─ârii, oboseal─â.

┬Ě        E mai sigur─â imunizarea natural─â. Gre╚Öit! Complica╚Ťiile date de coronavirus, la o eventual─â infectare, chiar dac─â sunt rare, pot ap─ârea chiar ╚Öi la copiii care nu au comorbidit─â╚Ťi, ca s─â nu mai vorbim despre sechelele cu care r─âm├ón post-COVID. ÔÇ×Copiii nevaccina╚Ťi care se infecteaz─â risc─â spitalizare, sindrom inflamator multisistemic, chiar moartea. Cei care scap─â, pot r─âm├óne cu sindrom post-COVIDÔÇŁ, precizeaz─â Centrul pentru Prevenirea ╚Öi Combaterea Bolilor din SUA.

├Än ce situa╚Ťie s-ar mai ├«nchide ╚Öcolile

alexandru rafila jpg
Alexandru Rafila

Chiar dac─â vom avea multe cazuri de COVID ├«n valul 5, ├«n situa╚Ťia ├«n care spitalele nu vor fi a╚Öa aglomerate ╚Öcolile nu au motiv s─â-╚Öi ├«ntrerup─â activitatea fizic─â, a declarat ieri ministrul S─ân─ât─â╚Ťii, Alexandru Rafila, ├«ntr-o conferin╚Ť─â de pres─â. ├Äns─â dac─â vor fi multe cazuri care vor aglomera spitalele, atunci ar putea fi luat─â o m─âsur─â temporar─â de ├«nchidere a unit─â╚Ťilor ╚Öcolare. ÔÇ×Num─ârul de cazuri nu ar trebui s─â fie singurul indicator care s─â duc─â la ├«nchiderea ╚Öcolilor, ci propor╚Ťia persoanelor care au nevoie de ├«ngrijiri la spitalÔÇŁ.

florin calinescu png
BeFunky collage (16) jpg
anamaria prodan png
laurentiu reghecampf corina caciuc png
BeFunky collage (17) jpg
Cub Lauren╚Ťiu Reghecampf jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image png
aplicatii de programare jpg
nicolae ciuca 7540888 mediafax foto alexandru dobre jpeg
cracked screen phone 6137675 1920 jpg
X 5IWe83ul1Ur30GxxdlGA jpg
printesa charlene (6) jpg