Pandemia Covid-19: ani grei pentru economie și oameni, beneficii pentru mediul înconjurător

Deși au existat mereu dezbateri aprinse privind viitorul planetei, din punctul de vedere al pericolului tot mai accentuat al încălzirii globale și despre viitorul omenirii în acest context, societatea umană nu a înțeles foarte precis care sunt efectele modelului actual de dezvoltare economică și socială asupra planetei.

Sursă foto: Pixabay.com
Sursă foto: Pixabay.com

Pandemia generată de virusul COVID-19 a fost o veritabilă hârtie de turnesol care a pus în fața oamenilor de pe întreaga planetă efectele negative pe care modelul economic actual de dezvoltare al societății umane le are asupra mediului înconjurător.  

Totuși, iată cum o pandemie care a dus la impunerea de restricții de circulație și opriri de activități economice a avut, de fapt, unele beneficii majore asupra mediului înconjurător

Numeroase studii realizate la nivel internațional au constatat că lockdown-urile impuse în statele din întreaga lume, pentru a evita sau cel puțin a limita răspândirea virusului COVID-19, au avut unele rezultate neașteptat de benefice asupra planetei, în general, și a diverselor ecosisteme. 

  • Reducerea consumului de carburanți de natură fosilă și a activității industriale

Odată cu limitarea libertății de mișcare și impunerea izolării unor  regiuni întinse, mai ales în zona marilor aglomerări urbane, transporturile, de la cele aeriene, la cele terestre, au cunoscut o sincopă nemaiîntâlnită de-a lungul istoriei recente. Astfel, emisiile poluante cauzate de folosirea combustibililor fosili s-au redus la niveluri fără precedent, fapt ce a oferit  o adevărată „gură de oxigen”  mediului natural înconjurător, în ansamblul său.

Reducerea activităților economice, mai ales a celor care erau permise doar pe baza unor autorizații de mediu, a avut un rol important în reducerea poluării industriale și, mai ales, în scăderea semnificativă a mortalității premature prezente în zonele puternic industrializate, așa cum a precizat Simina Rolea, consultant și inginer de mediu în cadrul Stratos Management.

Atmosfera și hidrosfera au beneficiat, conform studiilor, de reducerea poluării și a deversărilor cauzate de activitatea umană, studiile arătând, în mod clar, îmbunătățiri rapide ale parametrilor și indicatorilor ce măsoară poluarea. Imagini satelitare care monitorizează poluarea atmosferică arătau, în zonele în care au fost impuse restricții masive, o reducere a noxelor aproape miraculoasă. De asemenea, apele unor râuri, de altfel foarte poluate sau zonede coastă care sufereau din cauza deversărilor și a activității umane au cunoscut o perioadă de revenire aproape de normal a parametrilor și indicatorilor specifici de mediu. 

  • Reducerea presiunii turistice 

Turismul, o activitate de altfel foarte plăcută pentru oameni, pune totuși o presiune foarte mare asupra  mediul înconjurător, mai ales din  prisma transporturilor, principala sursa a  poluarii fonice si a emisiilor de gaze cu efect de sera. Restricțiile de circulație și lockdown-urile au redus drastic cursele aeriene și călătoriile în scop turistic, astfel zone geografice întregi cu destinație turistică au cunoscut o revenire pozitivă a indicatorilor de mediu. 

Se pune problema în ce mod vor acționa companiile, oamenii și autoritățile în perioada post pandemică și dacă lecțiile și semnalele transmise de ecosisteme vor fi înțelese de către toți în sensul responsabilizării și adaptării activităților către un mod sustenabil și cât mai neutru față de mediul înconjurător, a mai subliniat Simina Rolea. 

Simina își desfășoară activitatea în cadrul echipei Stratos Management - companie de consultanță de mediu multiplu certificată, având la bază studii de ingineria mediului și master în același domeniu la Facultatea de profil din cadrul Universității Politehnice din București. 

Activitatea ei în companie, guvernată de orientarea către client și susținută prin documentare continuă, constă în consultanță de mediu acordată clienților din diferite domenii de activitate, prin informare și îndrumare în ce privește aplicarea legislației de mediu în domeniul de interes, întocmire rapoarte, obținerea documentației de mediu reglementată prin legislația în vigoare, identificarea, selectarea și adaptarea celor mai bune soluții și răspunsuri la nevoia clientului, dar și suport în utilizarea platformei de gestionare a deșeurilor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
pensionara amendata pt ca a plantat flori Bzb png
image
image
image
image
image
image
citate celebre despre bucurie si fericire 1024x576 jpg
femeie fericită  foto   Shutterstock jpg
Omleta la cuptor pentru intreaga familie jpeg
5 zodii urmărite de ghinion în luna februarie, sursă foto: Canva
horoscop jpeg
6 jpg
femeie trista jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net