Pandemia Covid-19: ani grei pentru economie și oameni, beneficii pentru mediul înconjurător

6 mai 2022

De╚Öi au existat mereu dezbateri aprinse privind viitorul planetei, din punctul de vedere al pericolului tot mai accentuat al ├«nc─âlzirii globale ╚Öi despre viitorul omenirii ├«n acest context, societatea uman─â nu a ├«n╚Ťeles foarte precis care sunt efectele modelului actual de dezvoltare economic─â ╚Öi social─â asupra planetei.

image
Surs─â foto: Pixabay.com

Pandemia generat─â de virusul COVID-19 a fost o veritabil─â h├órtie de turnesol care a pus ├«n fa╚Ťa oamenilor de pe ├«ntreaga planet─â efectele negative pe care modelul economic actual de dezvoltare al societ─â╚Ťii umane le are asupra mediului ├«nconjur─âtor.  

Totu╚Öi, iat─â cum o pandemie care a dus la impunerea de restric╚Ťii de circula╚Ťie ╚Öi opriri de activit─â╚Ťi economice a avut, de fapt, unele beneficii majore asupra mediului ├«nconjur─âtor

Numeroase studii realizate la nivel interna╚Ťional au constatat c─â lockdown-urile impuse ├«n statele din ├«ntreaga lume, pentru a evita sau cel pu╚Ťin a limita r─âsp├óndirea virusului COVID-19, au avut unele rezultate nea╚Öteptat de benefice asupra planetei, ├«n general, ╚Öi a diverselor ecosisteme. 

  • Reducerea consumului de carburan╚Ťi de natur─â fosil─â ╚Öi a activit─â╚Ťii industriale

Odat─â cu limitarea libert─â╚Ťii de mi╚Öcare ╚Öi impunerea izol─ârii unor  regiuni ├«ntinse, mai ales ├«n zona marilor aglomer─âri urbane, transporturile, de la cele aeriene, la cele terestre, au cunoscut o sincop─â nemai├«nt├ólnit─â de-a lungul istoriei recente. Astfel, emisiile poluante cauzate de folosirea combustibililor fosili s-au redus la niveluri f─âr─â precedent, fapt ce a oferit  o adev─ârat─â ÔÇ×gur─â de oxigenÔÇŁ  mediului natural ├«nconjur─âtor, ├«n ansamblul s─âu.

Reducerea activit─â╚Ťilor economice, mai ales a celor care erau permise doar pe baza unor autoriza╚Ťii de mediu, a avut un rol important ├«n reducerea polu─ârii industriale ╚Öi, mai ales, ├«n sc─âderea semnificativ─â a mortalit─â╚Ťii premature prezente ├«n zonele puternic industrializate, a╚Öa cum a precizat Simina Rolea, consultant ╚Öi inginer de mediu ├«n cadrul Stratos Management.

Atmosfera ╚Öi hidrosfera au beneficiat, conform studiilor, de reducerea polu─ârii ╚Öi a devers─ârilor cauzate de activitatea uman─â, studiile ar─ât├ónd, ├«n mod clar, ├«mbun─ât─â╚Ťiri rapide ale parametrilor ╚Öi indicatorilor ce m─âsoar─â poluarea. Imagini satelitare care monitorizeaz─â poluarea atmosferic─â ar─âtau, ├«n zonele ├«n care au fost impuse restric╚Ťii masive, o reducere a noxelor aproape miraculoas─â. De asemenea, apele unor r├óuri, de altfel foarte poluate sau zonede coast─â care sufereau din cauza devers─ârilor ╚Öi a activit─â╚Ťii umane au cunoscut o perioad─â de revenire aproape de normal a parametrilor ╚Öi indicatorilor specifici de mediu. 

  • Reducerea presiunii turistice 

Turismul, o activitate de altfel foarte pl─âcut─â pentru oameni, pune totu╚Öi o presiune foarte mare asupra  mediul ├«nconjur─âtor, mai ales din  prisma transporturilor, principala sursa a  poluarii fonice si a emisiilor de gaze cu efect de sera. Restric╚Ťiile de circula╚Ťie ╚Öi lockdown-urile au redus drastic cursele aeriene ╚Öi c─âl─âtoriile ├«n scop turistic, astfel zone geografice ├«ntregi cu destina╚Ťie turistic─â au cunoscut o revenire pozitiv─â a indicatorilor de mediu. 

Se pune problema ├«n ce mod vor ac╚Ťiona companiile, oamenii ╚Öi autorit─â╚Ťile ├«n perioada post pandemic─â ╚Öi dac─â lec╚Ťiile ╚Öi semnalele transmise de ecosisteme vor fi ├«n╚Ťelese de c─âtre to╚Ťi ├«n sensul responsabiliz─ârii ╚Öi adapt─ârii activit─â╚Ťilor c─âtre un mod sustenabil ╚Öi c├ót mai neutru fa╚Ť─â de mediul ├«nconjur─âtor, a mai subliniat Simina Rolea. 

Simina ├«╚Öi desf─â╚Öoar─â activitatea ├«n cadrul echipei Stratos Management - companie de consultan╚Ť─â de mediu multiplu certificat─â, av├ónd la baz─â studii de ingineria mediului ╚Öi master ├«n acela╚Öi domeniu la Facultatea de profil din cadrul Universit─â╚Ťii Politehnice din Bucure╚Öti. 

Activitatea ei ├«n companie, guvernat─â de orientarea c─âtre client ╚Öi sus╚Ťinut─â prin documentare continu─â, const─â ├«n consultan╚Ť─â de mediu acordat─â clien╚Ťilor din diferite domenii de activitate, prin informare ╚Öi ├«ndrumare ├«n ce prive╚Öte aplicarea legisla╚Ťiei de mediu ├«n domeniul de interes, ├«ntocmire rapoarte, ob╚Ťinerea documenta╚Ťiei de mediu reglementat─â prin legisla╚Ťia ├«n vigoare, identificarea, selectarea ╚Öi adaptarea celor mai bune solu╚Ťii ╚Öi r─âspunsuri la nevoia clientului, dar ╚Öi suport ├«n utilizarea platformei de gestionare a de╚Öeurilor.

1 johnny depp amber heard jpg jpeg
survivor tj nedelcu png
3alex nedelcu survivor png
ispita bianca pop beata crita sparg restaurantul 463978 webp
1 insula iubirii 1 jpg jpeg
dieta claudia pavel 2 jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
zona de confort jpg
image png
woman 591576 1920 jpg
sare cartofi prajiti jpeg
yoga 2176668 1280 jpg
retete cartofi png