Viciul care a ucis mai multe persoane într-un an decât întreaga pandemie de Covid

Ultima actualizare:

Una din principalele cauze ale deceselor din întreaga lume rămâne fumatul. Din păcate, această depedență ucide mai mult într-un an decât a făcut-o în total pandemia de Covid. 

Bolile provocate de fumat ucid milioane de oameni pe an
Bolile provocate de fumat ucid milioane de oameni pe an

Numărul global de fumători continuă să crească. Cele mai cuprinzătoare date privind tendințele globale în materie de fumat evidențiază riscurile uriașe pe care și le asumă persoanele care nu pot scăpa de acest viciu.

Conform celebrei publicații The Lancet, numărul fumătorilor din întreaga lume ajunsese la 1,1 miliarde în 2019. Problema cea mai gravă a ultimelor date analizate minuțios de experții medicali a scos în evidență faptul că fumatul de tutun a provocat 7,7 milioane de decese într-un singur an.

Prin comparație, virusul care a băgat în casă o planetă întreagă a ucis aproximativ 6,3 milioane de persoane în decursul celor doi ani și câteva luni de pandemie, potrivit datelor existente pe Worldmeters.

Fumatul ucide aproape 8 milioane de persoane în fiecare an. Când se instalează acest viciu?

Fumatul ucide 8 milioane de oameni în fiecare an. Foto: Pixabay
Fumatul ucide 8 milioane de oameni în fiecare an. Foto: Pixabay

O îngrijorare deosebită privind viitorul o reprezintă ponderea ridicată a fumătorilor în rândul tinerilor. De altfel, în studiul publicat în urmă cu un an, experții de la The Lancet au notat faptul că peste jumătate dintre țările din întreaga lume n-au reușit să facă niciun progres în ceea ce privește reducerea fumatului în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani.

Conform statisticilor, viciul care a ucis mai multe persoane într-un an decât întreaga pandemie de Covid se instalează în prima parte a vieții, iar procentul este unul absolut uluitor.

89% dintre noii fumători devin dependenți până la vârsta de 25 de ani. Astfel, protejarea tinerilor împotriva dependenței de nicotină în această perioadă de vârstă este esențială pentru ca generațiile tinere să nu continue acest trend ascendent al bolilor provocate de fumat.

„Fumatul este un factor de risc major care amenință sănătatea oamenilor din întreaga lume, dar controlul tutunului este insuficient în multe țări din întreaga lume. Procentul mare al tinerilor fumători, împreună cu extinderea noilor produse din tutun și nicotină, evidențiază o nevoie urgentă de a dubla controlul în această industrie.

Dacă o persoană nu devine un fumător obișnuit până la vârsta de 25 de ani, este foarte puțin probabil să devină apoi fumător. Aceasta reprezintă o fereastră critică de oportunitate pentru intervenții care îi ajuta pe tineri să-și îmbunătățească sănătatea pentru tot restul vieții", spune profesorul Emmanuela Gakidou, cercetător la Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME), din Seattle, Washington.

„Dacă o persoană scapă de acest viciu până la vârsta de 25 de ani, este foarte puțin probabil să devină apoi fumător”

Totuși, nu trebuie ignorat faptul că în ultimii 30 de ani s-au făcut destule progrese, mai ales după ce s-a aflat adevărul despre problemele de sănătate cauzate de fumat. Reclamele au fost interzise, iar la nivel mondial s-a remarcat o scădere a fumătorilor rândul bărbaților cu 27,5%, iar în rândul femeilor cu cu 37,7%.

Cu toate acestea, douăzeci de țări au înregistrat creșteri semnificative ale procentului de fumători în rândul bărbaților, iar 12 au înregistrat creșteri semnificative în rândul femeilor.

Cele zece țări cu cel mai mare număr de fumători de tutun în 2019, care cuprind împreună aproape două treimi din populația fumătoare de pe glob, sunt: China, India, Indonezia, SUA, Rusia, Bangladesh, Japonia, Turcia, Vietnam și Filipine.

Conform sursei citate, fumătorii au o speranță medie de viață cu zece ani mai mică decât nefumătorii. În 2019, fumatul a fost asociat:

  • 1,7 milioane de decese cauzate de boli cardiace
  • 1,6 milioane de decese cauzate de boala pulmonară obstructivă cronică (emfizemul pulmonar si bronșita cronică)
  •  1,3 milioane de decese cauzate de cancer pulmonar, tiroidian și bronșic 
  • 1 milion de decese cauzate de accident vascular cerebral

The Lancet: Fumătorii trăiesc cu 10 ani mai puțin, în medie, decât nefumătorii

Ultimele date prezentate anul trecut de The Lancet indică faptul că s-au consumat 20,3 miliarde de țigări în fiecare zi la nivel mondial, în 2019. Țările cu cel mai mare consum pe persoană, în medie, au fost în cea mai mare parte în Europa.

La nivel global, unul din trei bărbați și unul din cinci fumători de sex feminin consumă 20 sau mai multe țigări pe zi.

Câți români fumează? Acest viciu ucide pe an mai multe persoane decât a făcut-o pandemia de Covid până acum

Țara noastră are 5,6 milioane de fumători în rândul persoanelor de peste 15 ani, conform unui studiu global privind consumul de tutun la adulți, prezentat în 2018. Vorbim aici de persoane care fumează în mod constant. O treime dintre fumătorii români (33,5%) au fost adulți tineri, din grupa de vârstă 15-24 de ani.  

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!   

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net