Viciul care a ucis mai multe persoane într-un an decât întreaga pandemie de Covid

Una din principalele cauze ale deceselor din ├«ntreaga lume r─âm├óne fumatul. Din p─âcate, aceast─â depeden╚Ť─â ucide mai mult ├«ntr-un an dec├ót a f─âcut-o ├«n total pandemia de Covid.┬á

horoscop zilnic 19 februarie jpeg
Bolile provocate de fumat ucid milioane de oameni pe an

Num─ârul global de fum─âtori continu─â s─â creasc─â.┬áCele mai cuprinz─âtoare date privind tendin╚Ťele globale ├«n materie de fumat eviden╚Ťiaz─â riscurile uria╚Öe pe care ╚Öi le asum─â persoanele care nu pot sc─âpa de acest viciu.

Conform celebrei publica╚Ťii The Lancet, num─ârul fum─âtorilor din ├«ntreaga lume ajunsese la 1,1 miliarde ├«n 2019. Problema cea mai grav─â a ultimelor date analizate minu╚Ťios de exper╚Ťii medicali a scos ├«n eviden╚Ť─â faptul c─â fumatul de tutun a provocat 7,7 milioane de decese ├«ntr-un singur an.

Prin compara╚Ťie,┬ávirusul┬ácare a b─âgat ├«n cas─â o planet─â ├«ntreag─â a ucis aproximativ 6,3 milioane de persoane ├«n decursul celor doi ani ╚Öi c├óteva luni de pandemie, potrivit datelor existente pe┬áWorldmeters.

Fumatul ucide aproape 8 milioane de persoane în fiecare an. Când se instalează acest viciu?

image
Fumatul ucide 8 milioane de oameni în fiecare an. Foto: Pixabay

O ├«ngrijorare deosebit─â privind viitorul o reprezint─â ponderea ridicat─â a fum─âtorilor ├«n r├óndul tinerilor. De altfel, ├«n studiul publicat ├«n urm─â cu un an, exper╚Ťii de la The Lancet au notat faptul c─â peste jum─âtate dintre ╚Ť─ârile din ├«ntreaga lume n-au reu╚Öit s─â fac─â niciun progres ├«n ceea ce prive╚Öte reducerea fumatului ├«n r├óndul persoanelor cu v├órste cuprinse ├«ntre 15 ╚Öi 24 de ani.

Conform statisticilor, viciul care a ucis mai multe persoane ├«ntr-un an dec├ót ├«ntreaga pandemie de Covid se instaleaz─â ├«n prima parte a vie╚Ťii, iar procentul este unul absolut uluitor.

89% dintre noii fum─âtori devin dependen╚Ťi p├ón─â la v├órsta de 25 de ani. Astfel, protejarea tinerilor ├«mpotriva dependen╚Ťei de nicotin─â ├«n aceast─â perioad─â de v├órst─â este esen╚Ťial─â pentru ca genera╚Ťiile tinere s─â nu continue acest trend ascendent al bolilor provocate de fumat.

ÔÇ×Fumatul este un factor de risc major care amenin╚Ť─â s─ân─âtatea oamenilor din ├«ntreaga lume, dar controlul tutunului este insuficient ├«n multe ╚Ť─âri din ├«ntreaga lume. Procentul mare al tinerilor fum─âtori, ├«mpreun─â cu extinderea noilor produse din tutun ╚Öi nicotin─â, eviden╚Ťiaz─â o nevoie urgent─â de a dubla controlul ├«n aceast─â industrie.

Dac─â o persoan─â nu devine un fum─âtor obi╚Önuit p├ón─â la v├órsta de 25 de ani, este foarte pu╚Ťin probabil s─â devin─â apoi fum─âtor. Aceasta reprezint─â o fereastr─â critic─â de oportunitate pentru interven╚Ťii care ├«i ajuta pe tineri s─â-╚Öi ├«mbun─ât─â╚Ťeasc─â s─ân─âtatea pentru tot restul vie╚Ťii", spune profesorul Emmanuela Gakidou, cercet─âtor la Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME), din Seattle, Washington.

ÔÇ×Dac─â o persoan─â scap─â de acest viciu p├ón─â la v├órsta de 25 de ani, este foarte pu╚Ťin probabil s─â devin─â apoi fum─âtorÔÇŁ

Totu╚Öi, nu trebuie ignorat faptul c─â ├«n ultimii 30 de ani s-au f─âcut destule progrese, mai ales dup─â ce s-a aflat adev─ârul despre problemele de s─ân─âtate cauzate de fumat. Reclamele au fost interzise, iar la nivel mondial s-a remarcat o sc─âdere a fum─âtorilor r├óndul b─ârba╚Ťilor cu 27,5%, iar ├«n r├óndul femeilor cu┬ácu 37,7%.

Cu toate acestea, dou─âzeci de ╚Ť─âri au ├«nregistrat cre╚Öteri semnificative ale procentului de fum─âtori ├«n r├óndul b─ârba╚Ťilor, iar 12 au ├«nregistrat cre╚Öteri semnificative ├«n r├óndul femeilor.

Cele zece ╚Ť─âri cu cel mai mare num─âr de fum─âtori de tutun ├«n 2019, care cuprind ├«mpreun─â aproape dou─â treimi din popula╚Ťia fum─âtoare de pe glob, sunt: China, India, Indonezia, SUA, Rusia, Bangladesh, Japonia, Turcia, Vietnam ╚Öi Filipine.

Conform sursei citate, fum─âtorii au o speran╚Ť─â medie de via╚Ť─â cu zece ani mai mic─â dec├ót nefum─âtorii. ├Än 2019, fumatul a fost asociat:

  • 1,7 milioane de decese cauzate de boli cardiace
  • 1,6 milioane de decese cauzate de boala pulmonar─â obstructiv─â cronic─â (emfizemul pulmonar si bron╚Öita cronic─â)
  •  1,3 milioane de decese cauzate de cancer pulmonar, tiroidian ╚Öi bron╚Öic 
  • 1 milion de decese cauzate de accident vascular cerebral

The Lancet: Fum─âtorii tr─âiesc cu 10 ani mai pu╚Ťin, ├«n medie, dec├ót nefum─âtorii

Ultimele date prezentate anul trecut de The Lancet indic─â faptul c─â s-au consumat 20,3 miliarde de ╚Ťig─âri ├«n fiecare zi la nivel mondial, ├«n 2019. ╚Ü─ârile cu cel mai mare consum pe persoan─â, ├«n medie, au fost ├«n cea mai mare parte ├«n Europa.

La nivel global, unul din trei b─ârba╚Ťi ╚Öi unul din cinci fum─âtori de sex feminin consum─â 20 sau mai multe ╚Ťig─âri pe zi.

C├ó╚Ťi rom├óni fumeaz─â? Acest viciu ucide pe an mai multe persoane dec├ót a f─âcut-o pandemia de Covid p├ón─â acum

╚Üara noastr─â are 5,6 milioane de fum─âtori ├«n r├óndul persoanelor de peste 15 ani, conform unui studiu global privind consumul de tutun la adul╚Ťi, prezentat ├«n 2018. Vorbim aici de persoane care fumeaz─â ├«n mod constant. O treime dintre fum─âtorii rom├óni (33,5%) au fost adul╚Ťi tineri, din grupa de v├órst─â 15-24 de ani.┬á┬á

Ai un pont sau mai multe informa╚Ťii pe subiect, scrie-ne pe adresa┬ápont@click.ro!┬á┬á┬á

Pute┼úi urm─âri ┼čtirile┬áClick!┬ápe┬áGoogle News,┬áFacebook┬á╚Öi┬áInstagram!

Olivia Newton John ╚Öi John Travolta, apropia╚Ťi ╚Öi ├«n 1978, c├ónd abia ap─âruse filmul ÔÇŁGreaseÔÇŁ jpeg
cub bianca dragusanu png
image png
cub cristina rus (1) png
catalin botezatu blonda misterioasa untold 2022 2 jpg
Tiriac
Alexia Eram (6) jpg
bodo 2 jpg
image
image
image
image
pexels engin akyurt 3356489 jpg
Issey Miyake
(EPA EFE) foto1 jpg
foto1 valentina si  jpg
calendar ortodox 2021 10 august sfantul mucenic lavrentie arhidiaconul mucenic la roma jpeg
maicuta falsa anunt internet 0 jpeg