Prof. Dr. Alexandru Vlad Ciurea: ┬źPacientul rom├ón trebuie s─â aib─â ├«ncredere ├«n doctorii rom├óni┬╗

Prof. Dr. Alexandru Vlad Ciurea, medic primar neurochirurgie ┼či director ┼čtiin┼úific al Spitalului Clinic SANADOR, sf─âtuie┼čte oamenii s─â aib─â ├«ncredere ├«n sistemul medical rom├ónesc deoarece spitalele din centrele universitare ┼úin pasul cu evolu┼úia tehnologic─â, iar medicii sunt la cel mai ├«nalt nivel de preg─âtire.

image
Doctorul Alexandru Vlad Ciurea Surs─â foto: SANADOR

├Äntrebat care este nivelul la care se situeaz─â ├«n momentul actual neurochirurgia rom├óneasc─â, doctorul Alexandru Ciurea a oferit un r─âspuns complex. 

ÔÇ×Suntem recunoscu┼úi. Dovada cea mai bun─â este c─â, printr-o ├«nt├ómplare fericit─â, ├«n 2005, medicina ┼či neurochirurgia rom├ón─â au intrat ├«n panoplia mondial─â. Eu am fost ales vicepre┼čedinte al Societ─â┼úii Mondiale de Neurochirurgie, iar acum un alt coleg de-al meu este ales pentru aceea┼či pozi┼úie", a declarat medicul Alexandru Ciurea.

A┼úi declarat c─â sunte┼úi consternat de faptul c─â pacientul rom├ón merge s─â se trateze ├«n afar─â deoarece la el ajunge informa┼úia c─â avem speciali┼čti, dar nu avem aparatur─â. Este adev─ârat?

Exist─â acest ÔÇ×El DoradoÔÇť ÔÇô ├«n Turcia sau la Viena ÔÇô unde se crede c─â se opereaz─â mai bine dec├ót la noi. Au fost ┼či perioade ├«n care au avut o tehnologie superioar─â. ├Än prezent, nu cred c─â mai exist─â mari diferen┼úe ├«ntre spitale, mai ales cele private sau cele de v├órf din Rom├ónia ┼či cele din Turcia sau din afar─â, ├«n general. Este foarte interesant c─â medicina se dezvolt─â cu ni┼čte pa┼či foarte repezi, trebuie tot timpul s─â fii upgradat, s─â te informezi ├«ncontinuu ┼či tu, ├«n serviciul t─âu, s─â ├«l ├«mbun─ât─â┼úe┼čti imediat. Bani exist─â ÔÇô Ministerul S─ân─ât─â┼úii face eforturi imense, prim─âriile, consiliile jude┼úene ajut─â spitalele ├«n direc┼úia perfec┼úion─ârii ┼či a progresului. Nou─â, ├«n sistemul privat, ne este cump─ârat orice aparat de ultim─â genera┼úie, cu condi┼úia s─â ├«l folosim, s─â nu se a┼čtearn─â praful pe el ├«n depozit. Acestea sunt ┼či diferen┼úele ├«ntre cele dou─â sisteme.

Excluz├óndu-i pe ace┼čti pacien┼úi care au nevoie de un plus de confiden┼úialitate, ┼či g├óndindu-ne la ceilal┼úi, este posibil ca pacientul rom├ón s─â aib─â o percep┼úie gre┼čit─â despre serviciul rom├ónesc, chiar ┼či despre cel de s─ân─âtate? Este nevoie de o mai bun─â informare?

Sigur c─â da! Ani la r├ónd s-au auzit doar ┼čtiri negative legate de spitale. Trebuie spuse ┼či cele pozitive. Exact ca la COVID ÔÇô se prezenta ├«n fiecare zi num─ârul de cazuri ┼či decese, dar nimeni nu insista pe c├ó┼úi s-au vindecat, ce succese a avut medicina, c├ó┼úi s-au ├«ntors din st─âri grave. ┼×i eu am avut o stare medie spre grav─â de COVID-19 ┼či acum sunt ├«ntr-o stare de perfect─â luciditate. Medicina rom├óneasc─â m-a salvat, nu vreun centru din afar─â, deci se poate. ├Äncrederea trebuie s─â fie total─â.

Cum ar trebui să vină pacienţii la medic?

Pacientul rom├ón trebuie s─â aib─â ├«ncredere ├«n doctorii rom├óni, iar ┼×coala rom├óneasc─â de medicin─â este bun─â. Cel mai bun exemplu este c─â noi am umplut str─âin─âtatea de doctori buni, de chirurgi foarte buni, de cercet─âtori foarte buni. Avem acest IQ cu totul deosebit, deci rom├ónii sunt de┼čtep┼úi. Rom├ónul are, ├«ns─â, un defect: se apuc─â greu ┼či se las─â repede. Trebuie s─â-l storci, s─â ├«l ├«mpingi, ca s─â dea totul pentru noi ÔÇô doctorul rom├ón pentru pacientul rom├ón. ┼×coala rom├óneasc─â de medicin─â este una veche, academic─â, recunoscut─â ├«n str─âin─âtate, fapt pentru care noi trebuie s─â fim mul┼úumi┼úi ┼či s─â mergem ├«nainte.

Care este profilul pacientului care ajunge la dumneavoastr─â ┼či ce tipuri de interven┼úii face┼úi?

Specialitatea mea ÔÇô neurochirurgia ÔÇô este disciplina pe care am ales-o ┼či ├«mi doresc s─â o fac cel mai bine ┼či cel mai corect. Pentru ea m-am preg─âtit, am f─âcut cursuri, preg─âtiri, acum particip la congrese ├«n continuare ┼či la noi preg─âtiri, conduc un curs rom├óno-german la Cluj. A┼č desprinde cinci arii de interes: tumorile intracraniene, care sunt ├«ntotdeauna dificile, patologia vascular─â cerebral─â, care ├«ncepe de la un accident vascular ┼či continu─â cu tot felul de malforma┼úii vasculare, patologia malformativ─â ┼či pediatric─â, mai ales a copilului, patologia traumatic─â, dar ┼či acele boli ale m─âduvei spin─ârii, numite degenerative, care apar cu v├órsta. Trebuie s─â cunosc acest profil, s─â spun unde pot efectua interven┼úii, cu ce instrumentar, s─â explic pacientului, ├«i ar─ât fotografii din sala de opera┼úii. Eu consider c─â Spitalul Clinic SANADOR are cele mai frumoase ┼či mai bine dotate s─âli de opera┼úii ┼či ne sim┼úim extraordinar de bine c─â nu se deschide u┼ča de zece ori, echipa este stabil─â, ne cunoa┼čtem to┼úi cu to┼úi, ce avem de f─âcut, asisten┼úii sunt foarte buni, echipa de anestezie, echipa de mentenan┼ú─â, cur─â┼úenie, toate sunt la cel mai ├«nalt nivel.

Care este re┼úeta unui tonus at├ót de bun ca al dumneavoastr─â? 

Este foarte simpl─â: eu trebuie s─â fiu convins de ceea ce trebuie s─â fac, eu sunt convins de mine. ├Än 1935 s-a n─âscut ultimul Dalai Lama, care a spus c─â toat─â puterea se afl─â ├«n creier, aici este totul. Puterea min┼úii este cea mai important─â, ea este cea care te ├«mpinge ├«nainte. Am un grup de studen┼úi ├«mpreun─â cu care am studiat acest fenomen ÔÇô cei care nu ┼čtiu exact, ├«n fruntea noastr─â este lobul prefrontal, acesta ├«┼úi d─â energia s─â mergi ├«nainte, nu cafeaua mult─â, nu Coca Cola, ci trezitul de diminea┼ú─â, odihna de peste noapte, o alimenta┼úie corespunz─âtoare, g├ónditul pozitiv, z├ómbetul, acestea te ├«mping ├«nainte. Lobul reenergizeaz─â organismul ┼či de acolo pleac─â totul.

Cite╚Öte interviul integram pe Adev─ârul  

Ai un pont sau mai multe informa╚Ťii pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

george simion port popular jpg
Andreea Banica (foto Facebook) jpg
cristi borcea valentina pelinel milan jpeg
tonciu prodan reghe jpeg
Lucile Randon
laura cosoi jpg
amber heard atunci vs acum jpg
laceanu 1 415551511 jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
E bine în parc, păcat că sunt atâţia ţânţari! jpeg
Lucile Randon
lacul techirghiol apa roz explicatie fenomen constanta 775659 webp
so╚Ťie george simion jpeg
iPhone App Store piata de aplicatii Apple FOTO Shutterstock
colaj kate middleton jpg