A apărut varianta de toamnă a Sars-CoV 2! De ce sunt îngrijorați medicii

#Coronavirus
Ultima actualizare:

Așa cum era de așteptat, toamna anului 2022 este momentul în care o nouă mutație a tulpinilor viruslui Sars-CoV 2 și-a făcut apariția. Noua variantă a SARS-CoV-2, BQ.1.1, sperie lumea medicală în primul rând pentru că este capabilă să neutralizeze tratamentul cu anticorpii monoclonali terapeutici folosiți în COVID-19.

Noi variante de SARS-CoV-2 continuă să apară în toată lumea
Noi variante de SARS-CoV-2 continuă să apară în toată lumea

Valul 7 încă nu a ajuns în România

BQ.1.1 evită Evusheld și Bebtelovimab (la noi oricum nu se găseau), neutralizând astfel toţi anticorpii monoclonali terapeutici folosiți în COVID-19. BQ.1.1 dobândește de asemenea mutația L452R, care este una dintre mutațiile-cheie ale versiunii Delta. Absența mutației L452R la versiunile inițiale ale Omicron e unul din motivele pentru care aceste versiuni au fost mai blânde decât Delta”, explică medicul Octavian Jurma, citat de Adevărul.

Citește și: Un nou val de Covid e gata să pună stăpânire pe Europa. Cazurile sunt în creștere

Datele clinice care sosesc atât din vestul Europei cât și din America de Nord par să confirme aceste îngrijorări. „Germania a înregistrat săptămâna trecută un record pandemic de noi internări în 24 de ore și curba internărilor crește abrupt și în țări cu o rată incomparabil mai bună de vaccinare decât România”, atrage atenția specialistul. Alte țări, precum Belgia, par să fi reușit să plafoneze internările cu ajutorul unei campanii eficiente de vaccinare cu booster. Noile versiuni de booster bivalent sunt o modalitate simplă și eficientă de ne proteja în valul care urmează, mai spune expertul.

Astfel, valul BA.5 a fost mai blând decât BA.2, dar pe de altă parte BA.5 a fost prima variantă capabilă să producă un val de vară în România. Nu știm cum s-ar fi comportat BA.5 dacă debuta în toamnă. O să aflăm în schimb cum se vor comporta urmașii săi, dintre care BQ.1.1 este o tulpina mai evazivă și mai virulentă față de BA.5, decât a fost BA.5 față de BA.2. Ce înseamnă asta? Simplificat, înseamnă că dacă te-ai infectat cu BA.5 după BA.2, va fi mai ușor să te infectezi din nou cu BQ.1.1 după infectarea cu BA.5”, arată medicul.

Vezi și: Premieră mondială! Noul vaccin bivalent anti-Covid, eficient împotriva noilor variante ale virusului

Cercetătorul conchide că „apariția BQ.1.1 în România indică și momentul în care trebuie să revenim la bunele obiceiuri din pandemie. Dintre acestea, masca și vaccinarea sunt cele mai importante, alături de discernământ în alegerea evenimentelor sociale la care participăm”.

Valul 7 a debutat de câteva săptămâni în emisfera nordică și încă nu a ajuns în România

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
junjun1 jpeg
michael jackson jpg
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net