Aplicația care-ți spune dacă ai COVID. Cum funcționează cea mai nouă tehnologie de pe smartphone
Imaginați-vă că puteți afla dacă aveți COVID pur și simplu deschizând o aplicație pe telefon și tușind. Cam acesta este nivelul la care ingeniozitatea unor persoane a putut să ajungă, folosind respirația și mai multe indicații pot furniza datele necesare privind depistarea virusului SARS-CoV-2.
Potrivit publicației Daily Mail din Marea Britanie, aplicația, cu o rată de precizie de 92%, se numește ResApp și folosește învățarea automată pentru a analiza tusea pentru a determina dacă sunteți infectat sau nu. 741 de pacienți din SUA și India au testat aplicația, care includea 446 infectați cu coronavirus.
Citește și Situație disperată în Shanghai. Locuitorii au ajuns să-și verse nervii pe vecinii suspecți de Covid
ResApp folosește inteligența artificială și funcția de self-learning pentru a determina dacă tusea indică faptul că aveți COVID.
Cum funcționează ResApp
Cei care au testat aplicația au completat documente care detaliază simptomele lor și apoi au tusit într-un smartphone cu aplicația instalată. Aplicația a detectat corect prezența infecției cu COVID la 92% dintre persoanele care au testat aplicația despre care se știa deja că sunt infectate.
Pentru a testa dacă aplicația ar putea diferenția tusea de COVID în comparație cu tusea de alte probleme respiratorii, cum ar fi astmul, pneumonia și infecțiile tractului respirator, 1.007 pacienți cu probleme de respirație non-COVID au fost testați de aplicație și în proporție de 90% din timp, diagnosticul corect de COVID a fost făcut de aplicație.
Aceste rezultate sunt destul de promițătoare, având în vedere că testele pot detecta aproximativ 72% din cazurile în care pacientul prezintă simptome și 58% din cazurile asimptomatice. Cu acuratețea și portabilitatea sa, dezvoltatorii spun că aplicația va fi folosită în situații în care testarea frecventă este o necesitate, cum ar fi în cadrul evenimentelor sportive, divertisment, asistență medicală și călătorii.
Vezi și O lună de pandemie fără restricții: cum s-au schimbat cifrele fără mască
ResApp a atras atenția companiei farmaceutice Pfizer, una dintre cele mai mari firme farmaceutice din lume și una dintre companiile care au dezvoltat un vaccin anti-COVID.
Săptămâna trecută, Pfizer s-a oferit să cumpere ResApp pentru 0,115 USD pe acțiune, echivalentul a 74,3 milioane de dolari în numerar. ResApp a încheiat, de asemenea, un acord de licență cu Pfizer, care îi plătește 3 milioane de dolari în avans, cu încă un milion de dolari posibil prin plăți provenite din părți terțe.
În acest moment, aplicația încă se află în faza de testare și necesită aprobările guvernamentale din parte OMS, pentru a funcționa pe piața internațională de aplicații mobile. Așadar, momentan, nu e disponibilă publicului larg pe App Store sau Google Play Store.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro