Vaccinul anti-COVID, actualizat pentru tulpina Omicron, a ajuns în România
Cu o întârziere de câteva luni, de când e disponibil pe piață, vaccinul împriva Covid, actualizat pentru tulpina Omicron a virusului Sars Cov 2 a ajuns și în România. Această doză poate fi administrată doar în anumite condiții, fiind vorba despre o cantitate limitată de vaccinuri.
Din păcate pentru cei care nu au efectuat schema de cel puțin trei doze de vaccin împotriva Covid, varianta actualizată pentru tulpina Omicron a Sars-Cov 2 nu va fi disponibilă. În prezent, în București, vaccinul actualizat este disponibil la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, unde se recomandă realizarea unei programări, pentru administrarea serului.
Vaccinare, cu programare, la București
„Este vorba despre doze din vaccinul updatat(n.r. actualizat). Vaccinul este cel care a suferit o updatare(n.r. actualizare/ adaptare) astfel încât să acopere două tulpini mari de Omicron. În al doilea rând, am primit vaccin, dar am primit în cantități mici. Deci, cel puțin în următoarele 3-4 zile este posibi să nu putem să satisface toate cererile în momentul în care sunt făcute ele și să fie nevoie să programăm pacienți. Dacă în zilele următoare primim cantități mai mari, vom putea asigura fără niciun fel de programare vaccinarea pacienților”, a spus Cătălin Apostolescu, managerul Institutului Matei Balș, citat de Europa FM.
Astfel, se pot prezenta la spitalul de boli infecțioase, din Capitală, doar persoanele care au beneficiat de cele trei sau patru doze anterioare de vaccin împotriva Covid, varianta actualizată fiind considerată booster, în schema completă.
„Dacă nu are nicio schemă de vaccinare completă până acum, nu este candidat pentru doza a patra. Pentru doza a patra sunt, evident, cei care au făcut doza a treia sau măcar doza a doua. Nu este nevoie de nicio dovadă, pentru că în momentul în care cineva solicită vaccin, el este verificat la centrul de vaccinare în Registrul Național de Vaccinări și atunci vedem clar câte doze a făcut persoana respectivă”, a mai spus Cătălin Apostolescu, pentru sursa citată.
În mod inexplicabil, pe canalele publice de comunicare ale Ministerului Sănătății nu au fost transmise informații despre distribuirea noilor doze de vaccin anti Covid în țară. Nici platforma oficială a campaniei de vaccinare nu a mai transmis noutăți, din luna mai a anului 2022.
În județul Timiș, doza poate fi administrată de medicul de familie
În județul Timiș, Ministerul Sănătății a distribuit Centrului Regional de Depozitare Timișoara o primă tranșă de vaccin anti-Covid Comirnaty Omicron BA 4-5 produs de compania Pfizer BioNTech, constând în 100.800 de doze, transmite Tion.ro
Conform sursei citate, în județul Timiș, vaccinul poate fi solicitat medicului de familie, poate fi administrat persoanelor peste 12 ani și va fi accesibil celor care au schemă completă de vaccinare și trei luni de la ultimul booster.
Cei care doresc să beneficieze de acest vaccin, indiferent de județul de reședință, ar trebui să țină legătura cu medicul de familie pentru a afla când vor exista stocuri disponibile, în lipsa unei comunicări oficiale eficiente, din partea autorităților.
Din ultimul raport publicat de Ministerul Sănătății reiese că, în intervalul 28 noiembrie - 04 decembrie 2022, au fost înregistrate 1.904 cazuri noi de persoane infectate cu Sars Cov 2 (COVID – 19), la nivel național. În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 630. De asemenea, la ATI, sunt internate 101 persoane. Dintre cei 101 pacienți internați la ATI, 90 sunt nevaccinați. Din totalul pacienților internați, 41 sunt minori.
Pe teritoriul României, au fost confirmate și înregistrate oficial 3.298.738 de cazuri de infectare cu Sars Cov 2.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!