Tripla epidemie îngrozeşte Europa! Val de îmbolnăviri, la nivelul întregului continent
Medicii din mai multe state ale UE se confruntă cu un val de gripe neobişnuite. Este vorba despre o triplă epidemie despre care specialiştii spun că nu are echivalent. În Franţa, de exemplu, camerele de gardă sunt luate cu asalt de pacienţi de toate vârstele care prezintă simptome fie de Covid, gripă sau bronşiolită.
Explozie de cazuri de Covid, în Franța
Situaţia devine extrem de serioasă în Europa, dar şi peste Ocean. Cei mai expuşi sunt copiii, iar până acum au fost raportate 6 decese în rândul acestora în Marea Britanie. Franţa se confruntă cu o explozie de cazuri de Covid. Dacă anul trecut pe vremea acestea erau raportate sub 40.000 de cazuri, la sfârşitul acestei săptămâni, Franta număra aproape 49.000 de îmbolnăviri, cu 12.000 mai mult faţă de săptămâna anterioară.
„Este mai mult decât îngrijorător”, spun medicii, citaţi de Le Figaro. „Scăderea vigilenţei lasă uşa deschisă pentru apariţia unei noi variante care s-ar putea răspândi şi ar putea suplini varianta Omicron, dominantă acum”, a declarat directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus la o conferinţă.
Peste acestea, în spitalele din Franţa se adună zilnic mii şi mii de cazuri de gripă sau bronşiolită. „Situaţia este complet fără precedent”, a declarat Didier Che, director adjunct pentru boli infecţioase, într-un briefing de presă al agenţiei de sănătate publică.
În Marea Britanie, în numai o săptămână, streptococul A, care poate provoca infecţii uşoare sau fatale, a curmat viaţa a şase copii. „Să-ţi vezi copiii murind, să treci prin asta ca părinte, e atât de nedrept. E groaznic. Mi-a schimbat viaţa pentru totdeauna. Vreau doar ca micuţa mea să se întoarcă acasă”, a spus sugrumat de durere părintele unui copil răpus de o viroză agresivă.
Şi în Germania, medicii spun că nu au mai întâlnit un asemenea val de viroze, cel puţin nu în ultimii 30 de ani. Medicii din România se pregătesc în eventualitatea unei situaţii dificile ce ar putea marca următoarele luni, mai ales că spitalele de pediatrie din ţară sunt supraaglomerate.
La începutul lunii decembrie, medicii din Bucureşti raportaseră 100.000 de cazuri de viroze în rândul copiilor. Într-o săptămână, în Capitală, la Grigore Alexandrescu sau la Victor Gomoiu, holurile sunt pline de părinţi cu copii în braţe. Se aşteaptă şi trei ore până când micuţul ajunge în cabinet pentru consultaţie, diagnostic şi tratament. Medicii spun că numărul de viroze şi infecţii respiratorii e de trei ori mai mare faţă de anul trecut, iar riscul unei triple epidemii, şi în România, e ridicat.
Unul dintre cei mai cunoscuţi medici pediatri din România, Mihai Craiu, atrage atenţia părinţilor să nu îşi trateze copilul acasă cu medicamente care să nu fi fost prescrise de un doctor. „Bronşiolita acută (da, maladia care a umplut camerele de gardă din spitalele de copii din toată Europa) este o maladie virală. Adica NU se tratează cu antibiotice! Dacă este atât de puţin bolnav copilul, încât poate fi tratat acasă, atunci NU are nevoie de antibiotice!”, a scris Mihai Craiu, pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii. Pe lângă prudenţă şi prezentarea la medic la primele simptome ale bolii, medicii recomandă şi vaccinarea.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!