Alertă! Virozele acestui sezon sunt mai periculoase decât erau înainte de COVID
Luna noiembrie este critică, avertizau medicii încă de la sfârşitul lunii septembrie. Şi nu s-au înşelat deloc! Spitalele de pediatrie, cu precădere cele din Bucureşti, sunt arhipline cu micii pacienţi diagnosticaţi cu insuficienţă respiratorie. Nu numai numărul foarte mare îi îngrijorează pe medici, ci şi agresivitatea bolii.
Igiena mâinilor este obligatorie, indiferent de sezon
Chiar dacă recomandările din timpul pandemiei nu se mai aplică, specialiştii trag un semnal de alarmă şi spun că e timpul să acordăm atenţie deosebită spălatului pe mâini, care ar trebui să fie de mai multe ori pe zi şi, la fel de important este purtarea măştii sanitare atunci când ne aflăm în colectivitate sau în mijloacele de transport în comun.
La Spitalul de Pediatrie Grigore Alexandrescu este prăpăd spun medicii şi părinţii care ajung cu copiii acolo. Sute de micuţi ajung zilnic la unitatea de primiri urgenţe cu boli respiratorii.
Medicul pediatru Mihai Craiu a avertizat pe pagina sa de facebook că ne vom confrunta cu o perioadă extrem de dificilă din punct de vedere al virozelor. „Scriam la începutul lunii că sezonul de boli virale va fi deosebit de zgomotos anul acesta pentru copiii mici. A început acum mai mult de o lună cu şcolarii. Şi unii s-au plâns... Vai, vai iar spălat mâinile, jos masca, nu mai vrem dictatură medicală etc, etc. Las’ că e bine acum. Când un val de bronşiolite, de 3 ori mai mare decât cel de anul trecut şi cel mai mare din ultimii 10 ani din UE, a început să măture emisfera nordică. Ministrul Sănătăţii din Franţa a activat Planul de Situaţii de Urgenţă în faţa acestei creşteri masive de copii mici cu insuficienţă respiratorie. Operaţii amânate, copii gravi plimbaţi cu elicopterul, criză de paturi la ATI pediatrie. Şi nu e numai Franţa... şi în Luxemburg e la fel!”.
Iată câteva sfaturi simple:
Familiile care au un copil mai mic de 6 luni, trebuie să aibă grijă. În SUA, 4 din 1.000 de copii de această vârstă au ajuns spitalizaţi şi ventilaţi, numai din octombrie încoace. Chiar nu există atâtea ventilatoare pentru copii în România!
„Grijă” înseamnă tot ce făceam în 2020, la începutul pandemiei - spălat bine mâinile, evitat să atingem faţa, ochii, gura sau nasul, în special în spaţii publice, fără să ne dezinfectăm anterior, respectăm eticheta tusei, acoperind nasul şi gura cu cotul sau cu un şerveţel de unică folosinţă.
Şi mai ales nu ducem sugarii mici la locuri comune de joacă sau la mall. Măcar luna noiembrie, căci acum e riscul maxim.
Separăm de nou-născut sau sugar foarte mic toţi fraţii mai mari, răciţi. Unii vor spune că nu e posibil. Soluţia extremă este ţinutul acasă al fratelui mai mare, măcar până la început de decembrie.
Riscul maxim este la copiii care sunt foarte mici, sub 6 luni, şi în cazul celor care s-au născut prematur.
Sugarii cu malformaţii cardiace sau cei cu boli respiratorii cronice sunt la fel de predispuşi la complicaţii grave.
Sănătate tuturor!”, a scris dr. Mihai Craiu pe pagina de facebook „Spitalul Virtual pentru Copii”.
„În perioada pandemiei, virozele, pneumoniile şi gripele au fost aproape inexistente, iar medicii spun că masca sanitară a fost de mare ajutor în această privinţă. Acum însă, numărul îmbolnăvirilor cunoaşte o escaladare peste aşteptări. „În această perioadă, sunt foarte multe viroze respiratorii, sunt mai multe decât au fost în alţi ani şi parcă sunt mai multe şi decât erau înainte de pandemie. De trei săptămâni numărul lor a crescut foarte mult, foarte multe boli respiratorii pornind de la rino-faringită, deci guturai, virozele obişnuite, dar sunt foarte multe care evoluează nefavorabil şi care merg către pneumonie asociată cu insuficienţă respiratorie. Mulţi dintre copiii care sufereau de astm bronşic au acutizări ale astmului în această perioadă”, a declarat medicul Carmen Zapucioiu de la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, pentru Spotmedia.
Şi revenind la măştile sanitare, specialiştii spun că este foarte indicat să apelăm din nou la ele pentru că poluarea, în special din Bucureşti, duce la agravarea bolilor respiratorii.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!