Afecțiune gravă semnalată la cei care au avut Covid-19. Boala apare după 6 luni

Persoanele care au avut Covid se pot confrunta cu un efect secundar foarte îngrijorător. Oamenii de știință au constatat că virusul crește riscul de a dezvolta crize de epilepsie în termen de șase luni de la infectare, conform The Sun.

Afecțiune gravă semnalată la cei care au avut Covid
Afecțiune gravă semnalată la cei care au avut Covid

Rămân în continuare multe enigme privind Covid-19. Recent, în revista Neurology, echipa de la Universitatea din Oxford a precizat că virusul SARS-CoV-2 prezintă un risc mai mare de a provoca epilepsie decât gripa. Totuși, cercetătorii au adăugat că riscul general este unul scăzut.

Descoperirea a fost făcută după ce experții au studiat fișele medicale a peste 150.000 de persoane care au avut gripă și coronavirus. Niciunul dintre pacienți nu a avut anterior epilepsie sau convulsii.

Efect secundar îngrijorător pentru cei care au avut Covid

După jumătate de an, datele au fost revizuite, iar oamenii de știință au descoperit că cei care au avut Covid au fost cu 55% mai predispuși să dezvolte epilepsie sau convulsii în următoarele șase luni decât persoanele care au avut gripă.

În ciuda acestui fapt, riscul general de a dezvolta epilepsie a fost scăzut, a declarat autorul studiului, Arjune Sen, de la Universitatea din Oxford. Mai puțin de 1% din toate persoanele care au testat pozitiv la coronavirus au fost afectate, a explicat acesta.

„Oamenii ar trebui să interpreteze aceste rezultate fără îngrijorare, deoarece riscul general este scăzut. Cu toate acestea, recomandăm profesioniștilor din domeniul sănătății să acorde o atenție deosebită persoanelor care pot pot prezenta caracteristici subtile ale convulsiilor”, a precizat Arjune Sen, medic la Universitatea din Oxford.

Epilepsia este o boală cronică a creierului care afectează aproximativ 65 de milioane de oameni în întreaga lume.

Afecțiunea se manifestă prin convulsii recurente, episoade scurte de mișcare involuntară ce pot implica o parte a corpului (epilepsie parțială) sau întregul corp (epilepsie generalizată). 

Uneori, aceste episoade sunt însoțite de pierderea cunoștinței și a controlului funcțiilor intestinului gros sau ale vezicii urinare.

Un alt motiv de îngrijorare

Un nou studiu a dat motive de îngrijorare în urmă cu o săptămână. Indiferent dacă persoana în cauză este vaccinată sau nu, riscurile de deces, de spitalizare şi de probleme grave de sănătate ca urmare a îmbolnăvirii COVID cresc în cazul reinfectării prin comparație cu infectarea inițială, potrivit unui studiu făcut în SUA între 1 martie 2020 până pe 6 aprilie 2022.

„Reinfectarea cu coronavirus creşte atât riscul efectelor acute, cât şi riscul de Covid lung”, a spus dr. Ziyad Al-Aly de la Facultatea de Medicină a Universităţii Washington din St. Louis.

„Acest risc a fost evidenţiat la persoanele nevaccinate, la cele vaccinate şi la cele cărora le-au fost administrat doze booster”, a adăugat expertul, conform Reuters, citat de Agerpres.

Studiul s-a bazat pe colectarea datelor de la 443.588 de pacienţi cu o singură infectare SARS-CoV-2, 40.947 cu două sau mai multe infectări şi 5,3 milioane de persoane neinfectate.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
FotoJet Kate (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
pensie jpg
downing street 10 getty jpg
Factura imensa FOTO Shutterstock
amarillo jpeg
image png
ger romania jpg
flori iarna pixabay jpg
Fostul sat Baia Craiului Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (17) JPG
image
actualitate.net
image
actualitate.net