România a primit vaccinul pentru variola maimuței. Câte doze au ajuns în țara noastră
România a primit 5.060 doze de vaccin împotriva variolei maimuței, în baza unui contract de donație încheiat între Ministerul Sănătății și Comisia Europeană.
Cele 5.060 doze de vaccin vor fi direcţionate către spitalele de boli infecţioase din Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara şi Constanţa. Astfel, va avea loc imunizarea pentru persoanele eligibile.
Dacă alte unităţi sanitare judeţene sau de boli infecţioase vor solicita, aceste spitale pot transfera vaccinul cu titlu gratuit.
Vezi și: Pot animalele de companie să facă variola maimuţei?
,,Persoanele vizate de vaccinarea post-expunere sunt contacţii direcţi ai cazurilor de infectare. Este recomandat ca vaccinarea să fie realizată cât mai curând după momentul expunerii: între 4 şi 14 zile. Pentru finalizarea imunizării de bază este necesară o a doua doză de vaccin la un interval de 28 zile", a declarat Ministerul Sănătății.
Cum a apărut în România variola maimuței și cum te poți proteja
Inițial, variola maimuței la om a apărut în anul 1970, în Republica Democrată Congo. Ulterior, cazurile s-au răspândit și în alte state din Africa Centrală și de Vest, iar anul acesta a apărut și în România.
Primul caz din România a fost al unui tânăr de 26 de ani din Capitală. Acesta s-a infectat după ce a intrat în contact cu o persoană apropiată care a călătorit în mai multe țări europene, acolo unde sunt numeroase cazuri.
Citește și: Cine e protejat de variola maimuței? Vești bune pentru persoanele trecute de 43 de ani
Variola maimuței nu se transmite cu ușurință de la o persoană la alta, iar infectarea se produce doar prin pielea sau mucoasele lezate, tractul respirator, ochi, nas sau gură sau prin intrarea în contact cu fluidele corporale.
Pentru a te proteja este necesar să respecți o igienă adecvată a mâinilor, folosind apă și săpun sau dezinfectant pe bază de alcool.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!