Variola Maimuţei. Tot ce trebuie să ştiţi despre această boală

Ultima actualizare:

De luni, a apărut și în România “variola maimuței”. Primul caz confirmat este al unui tânăr de 26 de ani din București, care s-a prezentat la spital în cea de-a patra zi de când a avut primul simptom. Marţi, 14 iunie, a fost confirmat încă un caz, tot în Capitală. Cât de tare trebuie să ne sperie această boală? Iată ce trebuie să știți!

Ce trebuie să ştii despre variola maimuţei
Ce trebuie să ştii despre variola maimuţei

Primul bărbat diagnosticat cu “variola maimuței” s-a infectat după ce a intrat în contact cu o persoană apropiată care a călătorit în mai multe țări europene în care există numeroase astfel de cazuri. Rezultatul pozitiv a ieșit în urma mai multor teste de laborator. Starea bolnavului este una bună, iar medicii îi aplică un tratament simptomatic, fiindu-i recomandată izolarea.

Citeşte şi: Avertismentul OMS: Virusurile precum Variola maimuței sau COVID vor fi mai dese

Cel de-al doilea caz este tot în Capitală, fiind vorba despre un bărbat de 32 de ani. Acesta s-a prezentat săptămâna trecută la o clinică medicală, iar ieri au apărut rezultatele investigațiilor de laborator, care au confirmat că este infectat cu „variola maimuței”. Și starea acestuia este bună și va rămâne în izolare.

Citeşte şi: 10 lucruri importante despre variola maimuţei

Reamintim că în cursul lunii mai, în țara noastră au existat două suspiciuni de îmbolnăvire cu variola maimuței, însă analizele de laborator le-au infirmat pe ambele. Se pare că a fost vorba despre două cazuri de varicelă.

Ce este variola maimuței?

Ca şi coronavirusul, variola maimuţei este un virus care poate fi transmis de la animale la oameni. Simptomele sunt asemănătoare variolei, dar este mai puţin severă. Variola maimuţei este prezentă în părţi din Africa, unde se înregistrează 9.000 de cazuri pe an. Există două tulpini, una originară din Africa de Vest, cea care se răspândeşte acum în afara Africii, şi o alta din Congo, care e mai periculoasă. A fost identificată pentru prima oară la maimuţele de laborator, în 1958, de aici îi provine numele. Însă se crede că gazda naturală a acestei boli sunt rozătoarele, cum ar fi şobolanii, şoarecii şi veveriţele, nu maimuţele. În anii 1970, boala a fost depistată la oameni. 

Cum ştim dacă suntem infectaţi

În cele mai multe cazuri variola maimuţei nu este o boală gravă şi se vindecă de la sine. Simptomele încep între 5 şi 21 de zile după ce o persoană este infectată şi poate fi confundată cu gripa. Simptomele clinice includ febra, durerile de cap, umflarea nodulilor limfatici şi durerile de muşchi. Erupţiile cutanate încep într-o zi sau două după febră. Simptomele pot să dureze două-patru săptămâni şi în cele mai multe cazuri vindecarea se face de la sine. Cazuri severe pot să apară la copii sau la persoane cu sistem imunitar slăbit. 

Ministerul Sănătății sfătuiește ca orice persoană care în perioada aceasta prezintă o erupție cutanată neobișnuită ar trebui să consulte medicul, întrucât e posibil să fi intrat în contact cu virusul.

„Orice pacient cu suspiciune de variola maimuţei trebuie investigat şi izolat în timpul perioadelor infecţioase presupuse şi cunoscute, adică în timpul stadiilor prodromale şi cu erupţii cutanate ale bolii. Urmărirea în timp util a contacţilor, măsurile de supraveghere şi comunicarea riscurilor între furnizorii de servicii medicale sunt destinate prevenirii apariţiei altor cazuri şi gestionării eficace a epidemiei actuale”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.

Cum se răspândește?

Variola maimuței nu se răspândește în mod normal cu ușurință între persoane și necesită un contact apropiat. Virusul intra în organism prin piele lezată, tract respirator, ochi, nas sau gură și prin fluide corporale, arată OMS.

„Principalul mod în care poate fi răspândit este în timpul contactului fizic apropiat prelungit cu o persoană care are variola maimuței sau contact prelungit cu obiecte contaminate”, spun experții în Sănătate.

Aceștia recomandă, pentru protecție, păstrarea măsurilor de igienă adoptate în timpul pandemiei de Covid: spălarea frecventă a mâinilor și dezinfectarea cu o substanță pe bază de alcool.

Cât de gravă e boala?

În cele mai multe cazuri, boala este ușoară și majoritatea oamenilor se recuperează în termen de câteva săptămâni, fără tratament. Însă, există o recomandare fermă ca pacientul să stea izolat, pentru a nu răspândi infecția, spun specialiștii.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net