Experţii OMS, clarificări cu privire la vaccinul pentru variola maiumuţei

Ultima actualizare:

Autoritățile din România au anunțat că urmează să fie achiziționat un stoc de 1.000 de doze de vaccin contra variolei maimuței. Măsura are scop preventiv, chiar dacă în țara noastră nu au fost înregistrate cazuri. OMS a anunțat că nu e necesară o campanie masivă de vaccinare a populației.

Mai multe țări vor să asigure, preventiv, stocuri de vaccin împotriva variolei maimuței
Mai multe țări vor să asigure, preventiv, stocuri de vaccin împotriva variolei maimuței

Tot mai multe țări din Europa raportează cazuri, iar Belgia a impus carantina obligatorie pentru pacienții confirmați cu variola maimuței.

100 de cazuri confirmate

Astfel, în Europa, mai multe țări, inclusiv România, pregătesc achiziționarea dozelor de vaccin, o măsură obișuită în asemenea circumstanțe. Până acum, în Europa și în America de nord sunt confirmate aproximativ 100 de cazuri.

Citește și: Ce e Variola Maimuței? Semnele care arată că ai luat virusul

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a informat că vor fi cumpărate câteva sute de doze pentru a avea un stoc de prevenţie, transmite Adevărul.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

Trebuie să existe o supraveghere serioasă a acestei probleme. O facem! Mai mult, prin mecanismul european de coordonare în cazul unor urgenţe epidemiologice HERA, vom tatona opţiunile pentru a avea o anumită cantitate de vaccin care să fie eventual administrabil contacţilor unei persoane care este diagnosticată cu această boală”, a explicat Alexandru Rafila.

Citește și: Variola maimuței, permanentă în Europa dacă ajunge la animalele de companie

Ministrul a precizat că stocul vizat este de cel mult 1.000 de doze, necesare autorităţilor din România, dacă vor fi confirmate cazuri.

Sunt cantităţi mici pentru că şi numărul de cazuri este mic. Nu este o transmisibilitate similară, de exemplu, cu cea de la coronavirus”, a explicat oficialul.

Până în acest moment, în România nu există niciun caz de infectare cu variola maimuţei.

Atunci când sunt aduse în discuție vaccinurile, mulți dintre noi se pot duce cu gândul la campania de vaccinare anti Covid 19, derulată la nivel global.

Totuși, dacă ne-am gândi la situația anterioară pandemiei ne putem aminti că, frecvent, erau realizate stocuri de siguranță de medicamente sau vaccinuri pentru afecțiuni care riscau sa scape de sub control.

Nu sunt impuse campanii de vaccinare în masă

Diferența dintre Covid 19 și variola maimuței este faptul că cea din urmă este o boală cunoscută și studiată, fiind prezentă pe continentul african de mulți ani.

Noutatea o prezintă rapiditatea răspândirii prin țările care nu s-au mai confruntat cu această boală.

Astfel, prevenția este obligatorie, vaccinarea fiind doar o opțiune pe care este bine ca autoritățile să o aibă la îndemână, în caz de nevoie.

Igiena e cea mai bună măsură de prevenție

De altfel, Organizaţia Mondială a Sănătăţii – OMS a transmis că apariţia variolei maimuţei în Europa şi în America de Nord nu impune campanii de vaccinare în masă.

În schimb, oficialii OMS au promovat măsuri simple și de bun simț, de altfel, precum o bună igienă și un comportament sexual protejat pentru a evita răspândirea bolii.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton și Prințul William la Premiile BAFTA 2023, Profimedia (6) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
yubari jpg
image png
carne oaie miel istock jpg
raceala jpg
image png
Regina Elisabeta   GettyImages 106056536 jpg
georgescu jpg
pod china jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net