Variola maimu╚Ťei ┬źse r─âsp├ónde╚Öte ca ╚Öi infec╚Ťiile cu transmitere sexual─â┬╗. Zero cazuri ├«n Rom├ónia

Variola maimu╚Ťei este boala infec╚Ťioas─â despre care se discut─â din ce ├«n ce mai mult, ├«n ultimele luni, r─âsp├óndirea acesteia duc├óndu-ne cu g├óndul la pandemia din care abia ne revenim.

variola
Variola maimu╚Ťei a fost diagnosticat─â ├«n ╚Ť─âri de pe continentul european

P├ón─â s├ómb─ât─â, 21 mai, au fost confirmate oficial 92 de cazuri de infectare ╚Öi alte 28 de cazuri suspecte, ├«n 12 ╚Ť─âri.

Organiza╚Ťia Mondial─â a S─ân─ât─â╚Ťii monitorizeaz─â situa╚Ťia, mai ales c─â boala, cuoscut─â, de altfel, a ajuns ├«n state unde nu este ├«nt├ólnit─â ├«n mod obi╚Önuit.

Primul caz din Europa a apărut în Marea Britanie

Variola maimu╚Ťei a fost depistat─â ├«n ╚Ť─âri precum Italia, Suedia, Spania, Portugalia, SUA ╚Öi Canada, precum ╚Öi ├«n Marea Britanie,  unde a fost raportat primul caz de pe continentul european.

Cite╚Öte ╚Öi: Variola maimu╚Ťei, ├«n Europa. ╚Ü─ârile ├«n care a ajuns virusul p├ón─â acum

ÔÇ×Ceea ce pare s─â se ├«nt├ómple acum este c─â a ajuns la popula╚Ťie sub form─â sexual─â, sub form─â genital─â, ╚Öi se r─âsp├ónde╚Öte ca ╚Öi infec╚Ťiile cu transmitere sexual─â, ceea ce a amplificat transmiterea sa ├«n ├«ntreaga lumeÔÇŁ, a declarat pentru David Heymann, oficial al OMS, specialist ├«n boli infec╚Ťioase, citat de Digi24.

Variola maimu╚Ťei este o boal─â infec╚Ťioas─â care de obicei este u╚Öoar─â, fiind cunoscut─â ├«n zone ale Africii de Vest ╚Öi ale Africii Centrale. Se transmite prin contact fizic apropiat.

Contactul sexual favorizeaz─â transmiterea

P├ón─â acum, boala nu a fost catalogat─â ca fiind o infec╚Ťie cu transmitere sexual─â, dar, contactul apropiat, din timpul sexului favorizeaz─â transmiterea.

├Än cazul contamin─ârii, dureaz─â ├«ntre cinci ╚Öi 21 de zile p├ón─â la apari╚Ťia primelor simptome, care includ febr─â, dureri de cap, dureri musculare, dureri de spate, ganglioni limfatici umfla╚Ťi, frisoane ╚Öi epuizare.

stanga
dreapta
laborator medic jpg
laborator analize jpeg
cercetator laborator jpeg
Spital 1 shutterstock 1852547782 copy jpg
spital png

Boala e caracterizat─â printr-o erup╚Ťie pe piele, care poate s─â apar─â pe fa╚Ť─â, apoi s─â se r─âsp├óndeasc─â ├«n alte p─âr╚Ťi ale corpului.

Nu există cazuri în România

Ministerul S─ân─ât─â╚Ťii a transmis c─â nu se confirm─â informa╚Ťia despre un posibil caz identificat ├«n ╚Ťara noastr─â, la R─âd─âu╚Ťi.

ÔÇ×Cazul de la R─âd─âu╚Ťi este din punct de vedere clinic ╚Öi epidemiologic al unei paciente de 49 de ani cu varicel─â, infectat─â dup─â contactul cu copii, membri de familie, care au avut aceast─â boal─âÔÇŁ, conform ╚Öefului sec╚Ťiei de boli infec╚Ťioase de la spitalul din localitate, dr. Angelica Popescu, citat─â ├«n comunicatul Ministerului S─ân─ât─â╚Ťii.

Cite╚Öte ╚Öi: Marea Britanie, ├«n fa╚Ťa unui focar cu variola maimu╚Ťei. Avertismentul unui medic de top

Conform oficialilor rom├óni, variola maimu╚Ťei nu se r─âsp├ónde╚Öte cu u╚Öurin╚Ť─â ├«ntre persoane ╚Öi necesit─â un contact apropiat. Virusul intr─â ├«n organism prin pielea sau mucoasele lezate, tractul respirator, ochi, nas sau gur─â ╚Öi prin fluide corporale.

ÔÇ×Principalul mod ├«n care poate fi r─âsp├óndit este ├«n timpul contactului fizic apropiat ╚Öi prelungit cu o persoan─â care are variola maimu╚Ťei. Nu exist─â elemente care s─â sugereze ├«n vreun fel posibilitatea infect─ârii pacientei din R─âd─âu╚Ťi cu virusul variolei maimu╚Ťei.

Pacienta din R─âd─âu╚Ťi avea varicel─â

Pentru mai multe informa╚Ťii legate de variola maimu╚Ťei, Ministerul S─ân─ât─â╚Ťii a pus la dispozi╚Ťia publicului un material recent pe aceast─â tem─â elaborat de c─âtre Biroul Regional pentru Europa al OMSÔÇŁ, a mai transmis Ministerul S─ân─ât─â╚Ťii.

Ai un pont sau mai multe informa╚Ťii pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

anca pandrea 1 jpeg
dani otil gabriela prisacariu
FotoJet jpg
290549186 5344790898900064 2130864606509850689 n jpg
image png
Andreea, Cristi Balan
printul harry profimedia 0685156749 jpg
5 poza mare JPG
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
FotoJet (3) jpg
FotoJet (1) jpg
printul harry profimedia 0685156749 jpg
Andreea, Cristi Balan
5 poza mare JPG
harriotte miss univers marea britanie instagram (3) png