Variola maimuței «se răspândește ca și infecțiile cu transmitere sexuală». Zero cazuri în România

Ultima actualizare:

Variola maimuței este boala infecțioasă despre care se discută din ce în ce mai mult, în ultimele luni, răspândirea acesteia ducându-ne cu gândul la pandemia din care abia ne revenim.

Variola maimuței a fost diagnosticată în țări de pe continentul european
Variola maimuței a fost diagnosticată în țări de pe continentul european

Până sâmbătă, 21 mai, au fost confirmate oficial 92 de cazuri de infectare și alte 28 de cazuri suspecte, în 12 țări.

Organizația Mondială a Sănătății monitorizează situația, mai ales că boala, cuoscută, de altfel, a ajuns în state unde nu este întâlnită în mod obișnuit.

Primul caz din Europa a apărut în Marea Britanie

Variola maimuței a fost depistată în țări precum Italia, Suedia, Spania, Portugalia, SUA și Canada, precum și în Marea Britanie,  unde a fost raportat primul caz de pe continentul european.

Citește și: Variola maimuței, în Europa. Țările în care a ajuns virusul până acum

Ceea ce pare să se întâmple acum este că a ajuns la populație sub formă sexuală, sub formă genitală, și se răspândește ca și infecțiile cu transmitere sexuală, ceea ce a amplificat transmiterea sa în întreaga lume”, a declarat pentru David Heymann, oficial al OMS, specialist în boli infecțioase, citat de Digi24.

Variola maimuței este o boală infecțioasă care de obicei este ușoară, fiind cunoscută în zone ale Africii de Vest și ale Africii Centrale. Se transmite prin contact fizic apropiat.

Contactul sexual favorizează transmiterea

Până acum, boala nu a fost catalogată ca fiind o infecție cu transmitere sexuală, dar, contactul apropiat, din timpul sexului favorizează transmiterea.

În cazul contaminării, durează între cinci și 21 de zile până la apariția primelor simptome, care includ febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri de spate, ganglioni limfatici umflați, frisoane și epuizare.

Boala e caracterizată printr-o erupție pe piele, care poate să apară pe față, apoi să se răspândească în alte părți ale corpului.

Nu există cazuri în România

Ministerul Sănătății a transmis că nu se confirmă informația despre un posibil caz identificat în țara noastră, la Rădăuți.

Cazul de la Rădăuți este din punct de vedere clinic și epidemiologic al unei paciente de 49 de ani cu varicelă, infectată după contactul cu copii, membri de familie, care au avut această boală”, conform șefului secției de boli infecțioase de la spitalul din localitate, dr. Angelica Popescu, citată în comunicatul Ministerului Sănătății.

Citește și: Marea Britanie, în fața unui focar cu variola maimuței. Avertismentul unui medic de top

Conform oficialilor români, variola maimuței nu se răspândește cu ușurință între persoane și necesită un contact apropiat. Virusul intră în organism prin pielea sau mucoasele lezate, tractul respirator, ochi, nas sau gură și prin fluide corporale.

Principalul mod în care poate fi răspândit este în timpul contactului fizic apropiat și prelungit cu o persoană care are variola maimuței. Nu există elemente care să sugereze în vreun fel posibilitatea infectării pacientei din Rădăuți cu virusul variolei maimuței.

Pacienta din Rădăuți avea varicelă

Pentru mai multe informații legate de variola maimuței, Ministerul Sănătății a pus la dispoziția publicului un material recent pe această temă elaborat de către Biroul Regional pentru Europa al OMS”, a mai transmis Ministerul Sănătății.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net