Ce e Variola Maimuței? Semnele care arată că ai luat virusul

Ultima actualizare:

Nici nu s-au diminuat bine discuțiile legate de Covid și deja un nou pericol a apărut la orizont. Variola Maimuței pare a fi următoarea amenințare biologică ce va ocupa agenda publică vara aceasta. Ce este, cum se transmite și ce simptome ar trebui să te îngrijoreze?

Experții OMS susțin că apariția cazurilor în afara Africii reprezintă un fenomen îngrijorător
Experții OMS susțin că apariția cazurilor în afara Africii reprezintă un fenomen îngrijorător

OMS: Nu e un eveniment obișnuit!

De la începutul lunii mai, numeroase țări europene au început să raporteze cazuri de variola maimuței. Deși mortalitatea e mai mică decât în cazul variolei clasice, experții OMS sunt cât se poate de îngrijorați de noul pericol. 

„Acesta nu este un eveniment obișnuit. În afară de unul, toate celelalte cazuri raportate recent nu au călătorit într-o zonă endemică”
, arată OMS într-o informare remisă publicului pe acest subiect. 

Citește și: Cât de des poți să iei COVID? Descoperire îngrijorătoare a oamenilor de știință

Cazuri de variola maimuței au fost identificate în Italia, Suedia, Portugalia, Canada și Marea Britanie - loc unde a fost raportat primul bolnav din Europa. Weekendul acesta, în Grecia, un turist a fost suspectat că ar fi luat virusul. Și în România au apărut suspiciuni. 

În aceste condiții, Organizația Mondială a Sănătății a decis să transmită un comunicat prin care să expună primele concluzii trase de experți cu privire la numărul tot mai mare de cazuri. 

Ce simptome provoacă?

Variola maimuței este o infecţie virală rară, cu infectare umană accidentală, care apare, de obicei, în principal în anumite părți din Africa Centrală şi de Vest în urma contactului cu rezervorul animal. De asemenea, se poate răspândi de la persoană la persoană. 

Ce îi îngrijorează pe experți e faptul că, de regulă, această boală nu apare în statele occidentale. 

Din fericire, boala este de obicei ușoară și majoritatea celor infectați se vor recupera în câteva săptămâni, fără tratament. 

În completarea comunicatului OMS, Ministerul Sănătății arată că orice persoană care în perioada aceasta prezintă o erupție cutanată neobișnuită ar trebui să consulte medicul, întrucât e posibil să fi intrat în contact cu virusul. 

Pe lângă apariția erupțiilor cutanate, bolnavul mai poate avea febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflaţi şi leziuni la nivelul gurii şi ochilor.  

”Orice pacient cu suspiciune de variola maimuţei trebuie investigat şi izolat în timpul perioadelor infecţioase presupuse şi cunoscute, adică în timpul stadiilor prodromale şi cu erupţii cutanate ale bolii. Urmărirea în timp util a contacţilor, măsurile de supraveghere şi comunicarea riscurilor între furnizorii de servicii medicale sunt destinate prevenirii apariţiei altor cazuri şi gestionării eficace a epidemiei actuale”, arată Ministerul Sănătăţii în comunicat.

Cum se răspândește?

Variola maimuței nu se răspândește în mod normal cu ușurință între persoane și necesită un contact apropiat. Virusul intra în organism prin piele lezată, tract respirator, ochi, nas sau gură și prin fluide corporale, arată OMS.

„Principalul mod în care poate fi răspândit este în timpul contactului fizic apropiat prelungit cu o persoană care are variola maimuței sau contact prelungit cu obiecte contaminate. Cu toate că variola maimuței nu a fost documentată anterior ca o infecție cu transmitere sexuală, transmiterea în timpul contactului sexual este în concordanță cu modul în care acum virusul poate fi transmis de la o persoană la alta”, completează experții în Sănătate. 

Citește și: Variola maimuței «se răspândește ca și infecțiile cu transmitere sexuală». Zero cazuri în România

Reprezentanții OMS spun că încă investighează cauzele ce au dus la explozia numărului de cazuri de variola maimuței.

Ei recomandă, pentru protecție, păstrarea măsurilor de igienă adoptate în timpul pandemiei de Covid: Spălarea frecventă a mâinilor și dezinfectarea cu o substanță pe bază de alcool.

Una dintre cele mai întâlnite întrebări este legată de posibilitatea vaccinării. Deși există un vaccin aprobat pentru a fi folosit ca formă de prevenție împotriva riscului de a intra în contact cu virusul, acesta nu este disponibil la scară largă. 

„Populațiile din întreaga lume cu vârsta sub 40 sau 50 de ani nu mai beneficiază de protecția oferită de programele anterioare de vaccinare împotriva variolei”, mai afirmă OMS.

Cât de gravă e boala?

„În cele mai multe cazuri boala este ușoară și majoritatea oamenilor se recuperează în termen de câteva săptămâni, fără tratament”, comunică OMS pentru a liniști publicul. Însă există o recomandare fermă ca pacientul să stea izolat, pentru a nu răspândi infecția. 

În privința motivelor care au dus la această creștere a numărului de cazuri de variola maimuței, suspiciunile duc către festivalurile la care participă membri ai comunității LGBT:

„În timp ce cazurile inițiale raportate sunt predominant în rândul persoanelor care se identifică ca bărbați care fac sex cu bărbați, acest lucru se poate datora doar amplificării în timpul festivalurilor și evenimentelor recente care au reunit această comunitate. Pe măsură ce intrăm în vara europeană, cu adunări și festivaluri care reunesc mulți tineri, activi sexual, profilul cazurilor se poate extinde”, conchide OMS în comunicat. 

Citește și: OMS a anunțat 3 scenarii posibile ale pandemiei, în acest an

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Regina Elisabeta   GettyImages 106056536 jpg
georgescu jpg
pod china jpg
banner burger urs png
amuleta jpg
rit vechi1 jpg
terci cu legume jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net