Actorul genial care a emigrat în SUA în anii 90. A jucat roluri memorabile

Constantin Diplan, unul dintre cei mai apreciați actori ai generației sale, a avut un parcurs artistic impresionant, dar o decizie i-a schimbat cursul vieții – emigrarea în Statele Unite după Revoluție. Cu o carieră strălucitoare în teatru și film, Diplan a fost un nume emblematic în cinematografia românească a anilor ’70-’80.

Constantin Diplan și Ion Besoiu în Răscoala.
Constantin Diplan și Ion Besoiu în Răscoala.

De la debut la succesul pe marile ecrane

Născut pe 10 mai 1937, în București, Constantin Diplan a urmat Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, fiind coleg de generație cu mari actori precum Gheorghe Dinică, Marin Moraru și Marian Hudac. Deși a fost admis la facultate abia la a doua încercare, talentul său incontestabil l-a propulsat rapid în lumea artistică, scriu cei de la historia.

După absolvire, în 1963, a fost repartizat la Teatrul de Stat din Târgu Mureș, unde a contribuit la înființarea secției de limbă română. A urmat apoi transferul la Teatrul Național din București, unde a devenit o prezență constantă pe scenă.

Debutul în cinematografie a venit în 1966, odată cu filmul Ultima noapte a copilăriei. Ulterior, a interpretat roluri memorabile în „Iarna bobocilor”, „Buletin de București”, „De ce trag clopotele, Mitică?”, „Declarație de dragoste” și „Cuibul de viespi”.

Un moment de referință în cariera sa a fost filmul Cursa (1975), regizat de Mircea Daneliuc, unde a jucat alături de Tora Vasilescu și Mircea Albulescu, oferind o interpretare magistrală.

O decizie radicală: emigrarea în SUA

Constantin Diplan și-a schimbat total viața după ce a decis să emigreze în America.
Constantin Diplan și-a schimbat total viața după ce a decis să emigreze în America.

După 1990, Constantin Diplan a luat o decizie neașteptată – a emigrat în Statele Unite, stabilindu-se în Montgomery Village, Maryland. Motivul exact al plecării nu a fost niciodată pe deplin clar, dar actorul fusese cunoscut pentru atitudinea sa tranșantă împotriva regimului comunist.

A revenit sporadic în România pentru câteva roluri în filme precum „Oglinda” (1993) și „Călătorie de neuitat” (1994), dar nu și-a mai reluat cariera în teatru sau film.

Constantin Diplan a fost descris de critici și colegi drept un actor autentic, cu o naturalețe cuceritoare. Răzvan Ionescu, actor și critic de teatru, spunea despre el:

Constantin Diplan a fost imaginea tipică a băiatului de cartier. Băiatul cumsecade. Dacă te obișnuiai cu el, erai un om pierdut. Pentru că deveneai dependent. Îți lipsea. Ți-era dor. Aducea pe scenă și pe ecran o naturalețe senină. Pur și simplu îți făcea bine să-l vezi”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Dan Negru, foto Facebook jpg
banner bfw jpg
Banner Dan Negru
banner irinel columbeanu png
Andeea Marin și Violeta jpg
catalin botezatu nicolle fota jpg
banner case un milion jpg
carmen tanase colaj instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net