Îl recunoști? Actorul care a interpretat mai bine de 300 de roluri a murit așteptând mașina. Trebuia să fie cizmar

Ștefan Ciobotărașu, cunoscut și sub numele de Ciubotărașu, face parte din generația clasică de artiști români, fiind recunoscut chiar și astăzi pentru rolul său iconic din filmul „Amintiri din copilărie” (1965), unde a dat viață lui Ion Creangă. Interpretarea sa remarcabilă a lăsat o amprentă veșnică în cultura română, devenind un punct de referință pentru portretizarea lui Ion Creangă. I se spunea „actorul celor 300 de roluri” pentru portofoliul său impresionant de personaje jucate.

Ștefan Ciobotărașu Foto: aarc.ro
Ștefan Ciobotărașu Foto: aarc.ro

Îl recunoști? Actorul care a interpretat mai bine de 300 de roluri a murit așteptând mașina

Născut pe 21 martie 1910 în comuna Lipovăţ, judeţul Vaslui, Ștefan Ciobotărașu provenea dintr-o familie modestă de țărani. Părinții săi, Vasile și Ana Ciobotărașu, se străduiau să-i ofere un viitor mai bun. Tatăl său lucra ca frânar la calea ferată, fiind frecvent mutat pe diverse trasee, inclusiv Iași-Bârlad, Câmpina și Mărășești. La doar 11 ani, Ștefan Ciobotărașu a plecat la București împreună cu tatăl său, călătorind în cabina de frânar, pentru a deveni ucenic pantofar la un atelier de cizmărie situat pe Calea Victoriei nr. 36, deținut de Gh. Ene-Filipescu. Timp de trei ani, Ștefan a îndeplinit diverse sarcini, ajutând la curățenie și făcând comisioane, deși meseria nu îl atrăgea.

Destinul i-a zâmbit la prăvălia unde lucra, deoarece acolo se întâlnea cu personalități ale teatrului românesc, care îi ofereau bilete la spectacole în loc de bacșiș. Astfel, Ștefan a descoperit și și-a cultivat pasiunea pentru teatru. În toamna anului 1924, dezamăgit de condițiile din București, Ștefan Ciobotărașu s-a întors acasă, o decizie care a marcat începutul unei cariere artistice strălucite.

Soarta i-a zâmbit din nou tânărului Ștefan Ciobotărașu când părinții săi s-au mutat la Vaslui. Aici, a avut ocazia să întâlnească personalități remarcabile ale vremii, cum ar fi scriitorii Jean Bart și Mihai Negru, Mihail Sadoveanu, George Topârceanu, Mihai Codreanu și marele muzician George Enescu. De asemenea, a avut contact cu mari actori care veneau să joace în turnee la Vaslui.

A urmat Liceul "Mihail Kogălniceanu" din localitate, inițial în particular, și apoi la cursul de zi, promovând două clase simultan. În 1929, după absolvirea liceului, Ștefan s-a mutat la Iași, unde s-a înscris la Conservatorul de Muzică și Artă Dramatică. Aici, a fost remarcat de poetul Mihai Codreanu, care i-a devenit profesor și mentor. Sub îndrumarea sa, Ștefan a început să facă figurație în diverse piese de teatru și să publice versuri în revistele din Iași.

image

În 1933, Ciobotărașu și-a făcut debutul pe scena Teatrului Național din Iași cu rolul unui ucigaș în „Macbeth” de Shakespeare. A petrecut aproape 13 ani pe această scenă, interpretând aproximativ 200 de roluri. În 1933, s-a logodit cu Aurora Donose, iar în anul următor, cei doi s-au căsătorit. În 1940, s-a născut singurul lor copil, o fiică pe nume Magda.

În 1945, Ștefan Ciobotărașu s-a mutat cu familia la București, unde a jucat la mai multe teatre - Alhambra, Comedia, Victoriei - predominând în roluri de comedie. După instaurarea regimului comunist, în 1948, Ștefan Ciobotărașu a fost repartizat la Arad, la primul teatru de stat din țară. Aici, și-a continuat cariera teatrală și a continuat să scrie poezii, conducând cenaclul literar "Alexandru Sahia".

Ciubotăraşu a fost, de asemenea, Stroe Orheianu în „Neamul Șoimăreștilor”(1965), dar și căptenie dacă Ciungu, în „Columna” ( 1968). La 27 august 1970, Ștefan Ciubotărașu a trecut în neființă la vârsta de 60 de ani, în timp ce aștepta mașina care urma să-l ducă la Pitești pentru filmările la producția „Așteptarea”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
image png
image
image
image
image
image
image
banner denisa filcea png
Frumoasă influencerță nu duce lipsă de absolut nimic
Lidia Buble jpeg
Diana Matei ne-a mărturisit faptul că nu se poate abține deloc de la dulciuri
cristina ciobanasu
Mihaela Borcea și-a refăcut viața
 "Cam asta a fost vibe-ul zilei de azi...", a spus Ilona Brezoianu pe social media
Dana Deac jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net