10 lucruri importante despre variola maimuţei
Temerile că variola maimuţei va deveni ”noul COVID” cresc la nivel mondial. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) nu poate exclude că ar putea da naştere unei noi pandemii.
Peste 300 de cazuri de variola maimuţei au fost deja înregistrate în peste 20 de ţări în afara Africii, potrivit OMS. Numărul infectărilor este într-o creştere alarmantă. Numai în Marea Britanie, numărul cazurilor a depăşit 100, ceea ce a determinat ziarul ”The Sun” să apeleze la expertul Amr Bayoumy, doctor virolog la Universitatea Coventry să lămurească 10 lucruri importante despre această boală.
Ce este variola maimuţei
Ca şi coronavirusul, variola maimuţei este un virus care poate fi transmis de la animale la oameni. Simptomele sunt asemănătoare variolei, dar este mai puţin severă. Variola maimuţei este prezentă în părţi din Africa, unde se înregistrează 9.000 de cazuri pe an. Există două tulpini, una originară din Africa de Vest, care este cea care cel mai probabil se răspândeşte acum în afara Africii, şi o alta din Congo, care e mai periculoasă.
De ce se numeşte aşa
A fost identificată pentru prima oară la maimuţele de laborator, în 1958, de aici îi provine numele. Însă se crede că gazda naturală a acestei boli sunt rozătoarele, cum ar fi şobolanii, şoarecii şi veveriţele, nu maimuţele. În anii 1970, boala a fost depistată la oameni.
Cum ştim dacă suntem infectaţi
Vestea bună este că, în cele mai multe cazuri variola maimuţei nu este o boală gravă şi se vindecă de la sine. Simptomele încep între 5 şi 21 de zile după ce o persoană este infectată şi poate fi confundată cu gripa. Simptomele clinice includ febra, durerile de cap, umflarea nodulilor limfatici şi durerile de muşchi. Erupţiile cutanate încep într-o zi sau două după febră.
Simptomele pot să dureze două-patru săptămâni şi în cele mai multe cazuri vindecarea se face de la sine. Cazuri severe pot să apară la copii sau la persoane cu sistem imunitar slăbit.
Poate ucide oamenii?
Variola maimuţei este o ”verişoară” a variolei, boală umană gravă care a ucis milioane de oameni înainte de a fi eradicată în anii 1980, datorită vaccinurilor. Totuşi, variola maimuţei este mai puţin gravă şi mai puţin letală.
Cât de îngrijoraţi trebuie să fim
Variola maimuţei nu este la fel de periculoasă precum este COVID-19. Nu se răspândeşte şi nu suferă mutaţii la fel de repede precum coronavirusul. Nu se transmite la fel de uşor precum coronavirusul. Transmitera necesită contact prelungit cu un individ infectat sau cu obiectele sale recent contaminate.
Cine este în cel mai mare risc
Cine vine în contact apropiat cu o persoană infectată este în cel mai mare risc. Cei care au călătorit recent în Africa de Vest şi Africa Centrală prezintă de asemenea un risc mai mare. Dar persoanele mai tinere sunt mai predispuse să se contamineze. Persoanele cu vârste sub 40 de ani sau sub 50 de ani (în funcţie de ţara în care trăiesc), care nu au făcut vaccinul antivariolic în campaniile care s-au făcut până în anii 1980, prezintă un mai mare risc de a se îmbolnăvi de variola maimuţei. Potrivit OMS, homosexualii şi bisexualii prezintă un risc crescut.
Cum ne putem proteja familia?
Trebuie să evităm contactul apropiat cu persoanele infectate cu variola maimuţei. Cei care intră în contact cu aceştia trebuie să se izoleze timp de 21 de zile. Evitaţi lenjeria, prosoapele şi hainele comune! Spălaţi-vă mâinile cu săpun şi apă în mod regulat sau cu dezinfectante! Evitaţi contactul cu rozătoarele infectate!
Ce trebuie să facem dacă credem că ne-am îmbolnăvit
Trebuie să stăm acasă şi să evităm contactul cu alte persoane până ce se dovedeşte că nu suntem infectaţi.
Există un vaccin?
Da, există. Studiile arată că vaccinul antivariolic este eficient în proporţie de circa 85% în cazul variolei maimuţei.
Poate fi tratată?
Un antiviral numit tecovirimat a arătat că reduce durata simptomelor şi contagiozitatea. Tecovirimat este aprobat de Agenţia Europeană pentru Medicamente. Cei mai mulţi oameni se videcă de la sine fără complicaţii serioase.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!