Valul 6 de Coronavirus lovește mai devreme România! Ce măsuri se vor lua în spitale

#Coronavirus

Ne apropiem de un nou val de coronavirus. De la zi la zi crește numărul infectărilor cu COVID-19 și al persoanelor care necesită internare, iar ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunțat săptămâna trecută că centrele de testare COVID vor fi redeschise.

Centrele de testare au fost redeschise
Centrele de testare au fost redeschise

În ultimele două săptămâni numărul persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 s-a triplat, această situație dovedind că al șaselea val al pandemiei lovește România mai devreme decât ne-am fi așteptat. Autoritățile au raportat luni, 11 iulie, pentru ultima săptămână, aproape 15.000 de cazuri de COVID, astfel că vârful valului 6 ar putea fi atins la începutul lunii august.

În condiţiile în care numărul cazurilor de COVID-19 creşte alarmant, demarţi, 12 iulie, se revine la raportarea zilnică a îmbolnăvirilor. În plus, ministrul sănătății Alexandru Rafila a cerut spitalelor să reactiveze planurile de rezilienţă pentru COVID-19. Acest lucru înseamnă că spitalele care au renunțat la circuitele pentru pacienții infectați cu SARS-CoV2 trebuie să le refacă.

„Din fericire, nu sunt cazuri grave”

Ministrul Rafila afirmă însă că, deși România trece printr-un moment de creştere rapidă a cazurilor de coronavirus, asta nu pune probleme asupra sistemului de sănătate. De altfel, toate ţările se confruntă cu tendinţe de creştere. Ministrul a mai declarat că această creştere a infectărilor este cauzată de subvarianta Omicron BA5, care este contagioasă şi afectează şi persoanele vaccinate, şi pe cele trecute prin boală. Rafila a estimat că la începutul lunii august s-ar putea ajunge la 10.000-12.000 de cazuri de infectare cu coronavirus pe zi, acesta fiind scenariul pesimist.

Alexandru Rafila foto: Mediafax
Alexandru Rafila foto: Mediafax

„Această creştere săptămânală practic dublează, de la săptămână la săptămână, numărul de cazuri. Avem deja două astfel de săptămâni consecutive – arată un trend ascendent, care, probabil, sper şi din ceea ce au evaluat şi colegii de la Institutul Naţional de Sănătate Publică, s-ar putea ca să dureze circa 4-5 săptămâni. Suntem la început. Din fericire, nu sunt cazuri grave. Marea majoritate sunt, dacă vreţi, răceli banale, sigur, sunt şi cazuri mai serioase, care necesită spitalizare. Noi monitorizăm deja modul de încărcare a unităţilor sanitare cu persoane care au nevoie de asistenţă medicală de acest tip.

La ATI sunt relativ puţine cazuri, la ultima raportare aveam 52 de cazuri la terapie intensivă, faţă de circa 1.800 capacitate de a trata aceşti pacienţi. Nu ne îngrijorează în acest moment şi ceea ce vedem că se întâmplă şi în alte ţări probabil se va întâmpla şi în România. Cazurile vor fi numeroase, important este că nu vor fi grave şi pot fi tratate printr-o simplă izolare la domiciliu şi un tratament simptomatic, eventual antiviral, dacă există persoane care au şi alte afecţiuni sau care dezvoltă forme medii ale bolii”, a afirmat Alexandru Rafila la Prima Tv.

„Recomandăm masca la interior”

„Ce trebuie să facă o persoană care are simptome COVID? Să se testeze la medicul de familie. Repunem în funcţiune şi acele centre de testare care vor fi accesibile persoanelor, mai ales în weekend, unde se pot duce să preleveze o probă, dacă au simptomatologie, după care fie rămân în observaţie la medicul de familie, care poate să le prescrie şi un tratament, fie merg la un centru de evaluare. Sau, în cazul unei evoluţii mai grave, se duc la spital", a mai declarat ministrul sănătății.

 Alexandru Rafila a precizat că se păstrează recomandările privind purtarea măştii în spaţiile închise, igiena mâinilor şi aerisirea spaţiilor publice. De asemenea, a punctat că aceste măsuri nu sunt obligatorii, ci reprezintă recomandări. 

Cetățenii care se îndreaptă către țări precum Italia, Spania, Grecia, Turcia sau Bulgaria nu au la acest moment nevoie de un certificat de vaccinare împotriva COVID-19. Cu toate acestea, pe măsură ce infectările cresc, s-ar putea reintroduce restricțiile de călătorie. 

Click! Spune

În intervalul 04 - 10 iulie 2022 au fost înregistrate 14.943 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), informează Ministerul Sănătății. 2.717 dintre cazurile noi din ultima săptămână sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare. În același interval de timp, au fost raportate de către INSP 33 decese (22 bărbați și 11 femei). Dintre pacienții decedați, 8 erau vaccinați și 25 nevaccinați, toți prezentau comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 în prezent este de 1410. De asemenea, la ATI, sunt internate 86 persoane.

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
ciorba pasare adobestock jpg
ambulanta Fb jpg
cartofi jpg
2 tiuit urechi jpg jpeg
Prințesa Kate (1) jpg
rugaciune jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net