Ce trebuie să faci dacă te-ai infectat cu FLURONA, dubla infectare cu gripă şi COVID-19

#Coronavirus

Este alertă în spitalele din Capitală, după ce duminică au fost confirmate primele cazuri de Flurona. Este vorba de o dublă infectare cu SARS-CoV-2 şi gripă, iar primii pacienţi diagnosticaţi sunt copii. 

image

Simptomele sunt „foarte serioase” atrag atenţia medicii care spun că astfel de pacienţi trebuie obligatoriu internaţi. Specialiştii trag un semnal de alarmă şi spun că numărul celor care se pot infecta simultan cu COVID-19 şi gripă are mari şanse să crească în perioada imediat următoare. 

Copiii şi bătrânii sunt cei mai vulnerabili în faţa Fluronei, iar cele două infecţii simultane pot deveni foarte agresive. 

„Sistemul imun este supus unei considerabile probe de forţă şi toate celelalte componente ale organismului care interacţionează într-o formă sau alta cu infecţiile, în momentul dublei agresiuni sunt mai solicitate”, a explicat pentru Adevărul, prof.dr. Emilian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie.

Şi medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof.dr. Matei Balş” din Bucureşti vorbeşte despre complicaţii pulmonare în cazul dublei infectări. 

image

„Însumarea se referă şi la riscul mai mare de a avea complicaţii pulmonare cu insuficienţă respiratorie, dar nu numai pulmonare. Şi, de aici, evoluţia ar putea fi nefavorabilă. Suntem în plin sezon de gripă şi de alertă epidemică foarte apropiată de epidemie, aşa că există probabilitatea ca în viitorul apropiat – adică ianuarie cu maximă intensitate şi februarie – să avem cele două virusuri concomitent”, a explicat medicul infecţionist Adrian Marinescu.

Ce simptome au pacienţii cu Flurona

Pacienţii care au ghinionul să contracteze cele două virusuri au o stare generală modificată, iar durerile de cap şi musculare sunt intense.

„Sunt două virusuri care vin cu o simptomatologie destul de clară. În momentul în care vorbim de o stare generală modificată, chiar proastă în gripă, cu atât mai mult dacă le am pe amândouă în Flurona, mă aştept ca starea generală să fie alterată pentru acel pacient şi lucrurile să se întâmple brusc, să am dureri importante musculare, articulare, dureri de cap.

Este senzaţia pe care o am oricum în gripă că «am fost bătut», cu atât mai mult în momentul în care am şi infecţie cu SARS-CoV-2, lucrurile se amplifică. Această amplificare duce la o simptomatologie zgomotoasă.”, atrage atenţia medicul.

Ce paşi trebuie urmaţi

Medicii recomandă ca de la primele simptome bolnavul să se testeze şi cel mai indicat este să se testeze atât pentru gripă cât şi pentru SARS-CoV2. De asemenea masca sanitară trebuie purtată.

Specialiştii atrag atenţia că evoluţia este brutală, iar tratamentul trebuie administrat de îndată sub supraveghere medicală, mai ales dacă este vorba de copii. Numărul cazurilor de dublă infecţie poate fi mai mare, spun medicii îngrijoraţi, chiar în perioada următoare se aşteaptă ca acestea să crească. 

„În momentul în care nu testez, n-am identificare de virus gripal, deci vorbesc practic de un diagnostic clinic. Sigur că se poate pune acest diagnostic, dar trebuie luat în calcul că aceste cazuri nu sunt chiar atât de rare. Sunt mai multe, doar că ele rămân nediagnosticate”.

„Nu va fi o explozie, dar atunci când ai un procent mic dintr-un număr mare de cazuri şi ai un trend ascendent pentru gripă, chiar şi pentru infecţia cu SARS-CoV-2, e de luat în calcul dubla testare. Şi ulterior o eventuală evoluţie nefavorabilă.”, a mai spus Adrian Marinescu.

Cinci spitale din ţară au anunţat deja că şi-au suspendat programul de vizite.

Alimente care ne ajută să luptăm  cu virusurile

Pe lângă măsurile de prevenţie deja cunoscute, medicii recomandă o alimentaţie echilibrată, bogată în vitamine şi minerale, de preferinţă naturale, din legume şi fructe, evitarea substanţelor toxice de tipul celor care sunt în alcool şi tutun şi care scad imunitatea, respectarea orelor de somn.

„Organismul odihnit, corect alimentat, are o reactivitate bună. Totodată, recomand exerciţii fizice pentru cei care le pot face. Viaţa ordonată şi raţională ne creşte rezistenţa în faţa infecţiilor”, ne sfătuieşte prof. dr. Emilian Popovici.

image

Iată ce alimente nu trebuie să lipsească din alimentaţie 

Alimentele bogate în vitamina C: citrice, kiwi, legume, în special din familia cruciferelor (varză, conopidă, broccoli) - sunt utile pentru a proteja celulele de oxidare, pentru a ajuta absorbţia fierului şi pentru a creşte sistemul imunitar datorită acţiunii proprietăţilor antiinflamatorii;

Alimente bogate în sulf, capabile să inhibe dezvoltarea bacteriilor (usturoi, ceapă, legume din familia cruciferelor);

Alimente bogate în beta-caroten (morcovi, dovleac, sfeclă, spanac), cu funcţia de protecţie a timusului, glanda implicată în capacitatea organismului de a se apăra;

Vitamina D (peşte gras, brânzeturi grase, ouă, ficat) - nivelul scăzut de vitamina D poate compromite sistemul imunitar şi ne poate expune mai uşor la la răceli, gripă şi alte infecţii respiratorii;

Zinc (peşte, carne, ouă, cereale, leguminoase şi fructe uscate) – contribuie la o funcţionalitate îmbunătăţită a sistemului imunitar;

Condimente - majoritatea aromelor picante au o acţiune vasodilatatoare care favorizează transpiraţia şi stabilizarea în consecinţă a temperaturii corpului. În special curry, curcuma, ardeiul şi ardeiul iute sunt surse naturale de acid acetilsalicilic, un important ingredient activ antiinflamator;

Probiotice (iaurt alb, kefir) şi prebiotice (praz, cicoare, usturoi, alimente fermentate) - Lipsa de echilibru în flora bacteriană intestinală este responsabilă de modificările funcţionale şi de reducerea trofismului imun”, sunt vitaminele şi nutrienţii recomandaţi de specialist în această perioadă.

Kraken, o nouă variantă de SARS-CoV-2, a ajuns şi la noi

În ciuda faptului că pandemia devine deja un subiect uitat, o nouă subvariantă a mutaţiei Omicron a coronavirusului provoacă îngrijorare şi temeri cu privire la un posibil nou val la nivel global, scrie Euronews. Noua variantă are numele oficial de XBB.1.5 sau Kraken, după legendarul monstru acvatic.

image

„Două secvenţe diferite ale BA.2 Omicron s-au unit pentru a crea această nouă variantă”, explică Sheena Cruickshank, cercetătoare la Institutul de Imunologie şi Boli Inflamatorii Lydia Becker de la Universitatea din Manchester. Noua mutaţie Kraken ar fi apărut pentru prima oară în SUA în noiembrie-decembrie 2022, şi se răspândeşte rapid. După SUA, noua mutaţie a fost descoperită şi în state din Europa, în Australia şi în părţi ale Asiei de Sud-Est. 

Ieri, primele două cazuri au apărut şi la noi în ţară. Acestea s-au prezentat la Institutul Matei Balş, însă cazurile lor nu au fost grave şi nu au avut nevoie de internare. Cât de periculoasă este această tulpină? Kraken este mai contagioasă decât restul subvariantelor, iar specialiştii spun că se transmite mult mai repede.

Nu provoacă complicaţii şi are simptome precum febră, tuse, durere în gât sau dureri musculare. Mulţi pacienţi, care au fost infectaţi cu această subvariantă, nu şi-au pierdut gustul şi mirosul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Harry serios, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
image
actualitate.net
image
actualitate.net