Ultimele scenarii pentru începerea școlii la toamnă. Când și cum vor reveni elevii la ore
Ultimele scenarii privind începerea școlii la toamnă se află în discuție pe masa Guvernului, iar o decizie în acest sens va fi luată după o analiză amănunțătă a situației pandemiei de coronavirus din România. Ministerul Sănătății a redactat în acest sens un document cu măsuri ce ar putea fi luate la 14 septembrie.
Ministerul Sănătății propune 2 sub-scenarii hibride, un scenariu de revenire integrală la școală și altul de ore exclusiv online pentru deschiderea școlii din 14 septembrie 2020.
Potrivit documentului realizat de Ministerul Sănătății și obținut de Edupedu.ro, Inspectoratele Școlare Județene, DSP-urile și conducerile școlilor sunt cele care decid care este scenariul care “se aplică în orice moment” în fiecare școală în parte, iar pentru hotărârea finală este nevoie și de aprobarea Comitetului județean pentru situații de urgență.
Conform surselor Edupedu.ro, documentul Ministerului Sănătății urmează să fie dezbătut săptămâna aceasta în cadrul Ministerului Educației.
Scenariul 1 propus de Ministerul Sănătății:
Scenarul numărul unu presupune revenirea 100% la școală, dar cu asigurarea unei distanțe fizice între copii de minimum 1 metru (față de 2 metri cât a fost impus la examene). Față de primul scenariu avansat de Federația Națională a Asociațiilor de Părinți și preluat apoi în comunicarea publică de ministrul educației, regulile MS spun că revenirea tuturor elevilor la școală se face cu menținerea acestei distanțe de 1 metru între elevi
Scenariul 2 propus de Ministerul Sănătății
Scenariul al II-lea avansat de Ministerul Sănătății este compus din 2 sub-scenarii
Varianta unu propune revenirea la școală a tuturor copiilor de grădiniță și din clasele pregătitoare – clasa a IV-a.
În ceea ce-i privește pe copiii de clasele V-VIII și IX-XII, deci de gimnaziu și liceu, Ministerul Sănătății prevede în primul scenariu hibrid revenirea lor “parțială” în clase. Concret, ar trebui să fie fizic la școală doar jumătate dintr-o clasă și să facă rotație cu cei de acasă la 1 sau 2 săptămâni. Și aici, se menține regula distanței de minimum 1 metru între elevi.
Varianta doi prevede că toți elevii, indiferent de clasă și ciclu școlar, trebuie să revină în clase doar prin rotație, câte jumătate de clasă, urmând să facă schimb cu cealaltă jumătate de clasă la 1 sau 2 săptămâni.
Scenariul 3 propus de Ministerul Sănătății:
Potrivit scenariului 3, școala se desfășoară 100% online, pentru toți elevii, indiferent dacă e vorba de grădiniță, școală primară, gimnaziu sau liceu
Școlile și grădinițele decid fiecare în parte cum vor proceda
Marea noutate din documentul Ministerului Sănătății o reprezintă descentralizarea deciziei, pe fiecare județ și școală în parte. După ce numeroși specialiști din educație au criticat închiderea fără excepție a școlilor, fără a ține cont de numărul de copii din anumite sate sau orașe și numărul de cazuri de COVID-19, experții din Sănătate au prevăzut în actul pe care l-au trimis Ministerului Educației că fiecare școală și grădiniță trebuie să facă o analiză locală a riscurilor și acesta este practic documentul de bază pentru decizia de a redeschide total sau parțial cursurile.Încă o noutate: scolile pot decide să adopte scenarii diferite la fiecare ciclu de învățământ.
Hotărârea finală o iau Inspectoratele Școlare Județene (ISJ), Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) și conducerea fiecărei școli în parte. Documentul conține inclusiv obligația ca școlile și primăriile să identifice „spații suplimentare” pentru desfășurarea orelor.