Ziua mondială de luptă împotriva diabetului în România

Ultima actualizare:

    Ziua mondială de luptă împotriva diabetului are loc pe 14 noiembrieFoto: idf.org
Ziua mondială de luptă împotriva diabetului are loc pe 14 noiembrieFoto: idf.org

Ziua mondială de luptă împotriva diabetului are loc sâmbătă, pe 14 noiembrie. Diabetul este una dintre cele mai mari probleme de sănătate a secolului nostru, iar drept răspuns la creşterea alarmantă a numărului de bolnavi, Federaţia Internaţională a Diabetului şi Organizaţia Mondială de Sănătate au creat, în 1991, o zi dedicată luptei împotriva acestei boli. Anul acesta, în România, evenimentul se va ţine la Cluj.

Ziua mondială de luptă împotriva diabetului, cel mai mare eveniment de profil, se ţine în fiecare an, din 1991, pe 14 noiembrie, în peste 160 de ţări, printre care şi România. Conform site-ul oficial al evenimentului, idf.org, activităţile din 2015 se concentrează pe alimentaţia sănătoasă ca factor decisiv în lupta împotriva diabetului şi ca un pas important în dezvoltarea sănătoasă a organismului.

Ziua mondială de luptă împotriva diabetului: „Controlează-ţi Diabetul”, organizat la Cluj

Ziua mondială de luptă împotriva diabetului este marcată de Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metablice prin organizarea celei de-a cincea ediţii a Campaniei Naţionale „Controlează-ţi Diabetul”, la Cluj, potrivit comunicatemedicale.ro.

Unul din obiectivele Campaniei Naționale ”Controlează-ți Diabetul” îl reprezintă diagnosticarea precoce. Astfel, ca la fiecare ediție, în cadrul Campaniei Naționale ”Controlează-ți Diabetului” se vor organiza două zile de testări gratuite a glicemiei și a hemoglobinei glicozilate pentru publicul larg. Testările se vor desfășura într-un cort special amenajat în Piața Mihai Viteazul din Cluj Napoca, pe 14 și 15 noiembrie, în intervalele 09.00 -16.00. 

Pentru a marca importanța mișcării fizice pentru sănătatea noastră, în cadrul Campaniei Naționale ”Controlează-ți Diabetul”, ediția Cluj Napoca, de ziua mondială de luptă împotriva diabetului, se va desfășura acțiunea ”Sport pentru tine, mișcare pentru sănătatea ta”, în care dansul va deveni exemplu pentru un stil de viață sănătos. Activitatea se va desfășura la Polus Mall, ora 17.00 și este susținută cu sprijinul școlii de dans Transilvania Dance Center. 

Un alt obiectiv al Campaniei Naționale ”Controlează-ți Diabetul” este educarea populației cu privire la riscurile și impactul diabetului asupra sănătății noastre. Mesaje cu privire la prevenția, diagnosticarea și controlul diabetului vor fi integrate în videoproiecțiile educative desfășurate cu ocazia acestei campanii, la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu”, de Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului, pe 14 noiembrie, în intervalul 18.00 – 19.00. 

Ziua mondială de luptă împotriva diabetului este marcată simbolistic de cercul albastru – cercul ca simbol al uniunii, iar albastrul – culoarea speranței și al cerului sub care toți luptăm împotriva diabetului. 

În semn de solidaritate, pentru toate persoanele care suferă de diabet, în fiecare an, cu ocazia acestei zile, în fiecare țară se iluminează o clădire reprezentativă. La Cluj Napoca, Teatrul Național va purta mesajul românilor de speranță, că în lupta împotriva diabetului noi suntem învingătorii. Iluminarea Teatrului Național din Cluj va avea loc pe 14 noiembrie, în intervalul 18.00 – 05.00.

Ziua mondială de luptă împotriva diabetului: principalele probleme alimentare care duc la apariția diabetului zaharat

De Ziua mondială de luptă împotriva diabetului, AlimenteSpecial.ro, unul dintre cele mai mari magazine onlone specializate în produse dietetice, şi Asociaţia Copiiilor Bolnavi de Diabet Sf. Iustin atrag atenţia asupra principalelor probleme de alimentaţie care duc la apariţia diabetului zaharat de la o vârstă fragedă. În plus, ei propun soluţii pentru prevenirea şi controlul acestei boli.

Diabetul este cel mai des asociat cu o alimentaţie incorectă, cu obezitatea sau supraponderalitatea. În România, peste 4.000 de copii suferă de diabet, iar 1.500.000 de adulţi au fost diagnosticaţi cu această boală. În ultimii ani, deşi diabetul zaharat de tip 2 este specific aduţilor de peste 30 de ani, numărul copiilor care suferă de această boală a crescut. Motivele sunt alimentaţia nesănătoasă, bazată în special pe mâncarea de tip fast-food, sucuri acidulate, dulciuri în exces şi lipsa de mişcare fizică, aşa cum se arată de Ziua mondială de luptă împotriva diabetului.

“Cauzele apariției diabetului sunt multiple și elucidate doar parțial. Astfel, în timp ce apariția ambelor tipuri de diabet (de tip 1 și 2) este legată într-o oarecare măsură de factorii genetici și implicit ereditari, factorii de mediu, factori psihologici însoțiți de tulburări precum depresia, atacurile de panică, fobia, anxietatea și tulburările de comportament alimentar (anorexia nervoasă, bulimia) se regăsesc printre principalele cauze ale apariței diabetului în România. În plus, ultimele studii pe această temă asociază din ce în ce mai des consumul de lapte de vacă și de produse lactate la sugari cu predispoziția pentru  diabet autoimun de tip 1”, a declarat Iuliana Corhan, Președintele Asociației Copiilor Bolnavi de Diabet Sf. Iustin.

Potrivit acesteia, lipsa educației medicale și alimentare încă din timpul copilăriei reprezintă o problemă de urgență națională, dezinformarea ducând, de cele mai multe ori, la greșeli fundamentale ce favorizează apariția diabetului, la depistarea tardivă a bolii sau, mai grav, la incapacitatea de a putea monitoriza și ține sub control această afecțiune.

În plus, de Ziua mondială de luptă împotriva diabetului, biologul Maria Martac avertizează asupra consumului în exces de grăsimi animale și al dulciurilor procesate, unii dintre cei mai mari factori de risc din punct de vedere alimentar, crescând predispoziția la diabet, mai ales în cazul în care sunt corelate cu deficiențe metabolice.

“Din păcate, interesul pentru o alimentație sănătoasă în România la ora actuală nu este o prioritate, românii având tendința de a acorda o atenție mai mare nutriției doar în momentul în care se îmbolnăvesc sau atunci când afecțiunea pe care o au este deja într-un stadiu foarte avansat. De aici și numărul tot mai crescut de probleme de sănătate, a cazurilor de obezitate, de supraponderabilitate și, implicit, de diabet ”, a declarat Maria Martac.

De Ziua mondială de luptă împotriva diabetului, specialiştii atrag atenţia că surplusul de calorii, consumul de alimente care nu aduc niciun aport nutritiv, sau a celor care nu oferă un echilibru nutrițional specific vârstei, greutății și activității fizice, sunt cele mai mari greșeli pe care le fac românii la ora actuală.

“O alimentație bazată pe fructe și legume proaspete, pește, cereale integrale cu indice glicemic scăzut, mișcarea și efortul fizic moderat, nu doar că previn apariția problemelor de greutate și a bolilor asociate acestora, dar pot ține și sub control astfel de boli cronice, iar prin intermediul unei educații bine sedimentate acest stil de viață poate fi privit ca o normalitate și nu ca o constrângere”, a mai adăugat Iuliana Corhan.

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
brad de craciun jpeg
alimentatie sanatoasa jpeg
Calendar 5 decembrie: 2017   Regele Mihai I, ultimul suveran al României, a murit în Elveția, la vârsta de 96 de ani jpeg
sardinia, italia   freepik jpg
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
bridge 7770337 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net