V-aţi fi gândit acum șase luni că masca va deveni obligatorie?
Nu mai departe de acum şase luni, îi priveam ca pe nişte ciudaţi pe asiaticii care purtau măşti pentru a se feri de gripă sau de alte virusuri cu transmitere respiratorie. Acum, suntem obligaţi să o purtăm cam peste tot: în transportul în comun, în magazine, la frizerie.
Masca, noua normalitate! Banalul element de protecţie, pe care nu-l asociam decât cu medicii sau cu sălile de operaţii, a devenit nelipsit din casele, genţile şi maşinile noastre.
Au fost dezbateri uriaşe legate de cât de mult ne protejează masca în faţa pericolului noului coronavirus.
Iniţial, reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au susţinut că nu trebuie să poarte mască decât cei care au simptome respiratorii (tuse, strănut, secreţii nazale), pentru a nu-i infecta pe ceilalţi.
S-a spus că persoanele sănătoase nu trebuie să-şi acopere faţa. Acum însă, de mai bine de o lună, lucrurile s-au schimbat radical.
Adepţii „teoriilor conspiraţiei” s-au grăbit să spună că totul a fost doar o manevră pentru ca personalul din spitale, cel mai expus, să nu rămână fără măşti dacă populaţia s-ar fi îngrămădit să le achiziţioneze. În plus, China, principalul producător, era deja în plină explozie a numărului de îmbolnăviri, cu producţia oprită.
Specialiştii au recunoscut că purtarea măştii ne protejează în faţa pericolului infectării cu noul Sars-CoV-2. Mai mult decât atât, a devenit obligatorie: în magazine nu putem intra dacă nu avem o mască, la fel şi la metrou sau în orice mijloc de transport în comun.
Frizeriile şi saloanele de înfrumuseţare s-au redeschis cu această condiţie, ca atât personalul, cât şi clienţii, să aibă faţa acoperită.
O problemă a fost şi preţul acestor accesorii. Dacă înainte de pandemie farmaciile erau pline de măşti, la sub un leu bucata, la debutul crizei preţurile au „sărit” în aer: o mască simplă, medicală, ajunsese să coste în martie chiar şi 5 lei! Acum, preţurile s-au stabilizat la puţin peste 1 leu/bucata.
Faţa poate fi protejată şi cu măşti de bumbac, care pot fi confecţionate de oricine are un pic de îndemânare şi răbdare să urmărească tutorialele de pe Internet.
Mulţi s-au obişnuit foarte greu cu această nouă „normalitate”, în special copiii, pentru care purtarea măştii reprezintă un disconfort şi un stres suplimentar.