Vacanţa a umplut pârtiile
Staţiunile montane au fost luate cu asalt, că tot este vacanţă. Mulţi elevi au fost trimişi în tabere la Sinaia, Buşteni, Azuga sau Poiana Braşov. Şi la Pălitiniş sau Vatra Dornei, copiii învaţă să schieze sau se dau cât e ziua de lungă cu sania sau placa. Click! a aflat cât îi costă pe părinţi distracţia micuţilor.
Azuga este staţiunea taberelor de schi, spun monitorii, ţinând cont de numărul mare de copii. Printre cei care au grijă ca elevii să aibă o vacanţă de neuitat se numără şi Andrei Pintenaru, monitor în Azuga. L-am găsit pe pârtie, acolo unde stă de dimineaţa până seara. Alături de el, o fetiţă de 8 ani, din Păuleşti. “Sunt în vacanţă. Îmi place la schi. Am schiat prima oară acum două săptămâni. E un mod frumos de a petrece vacanţa”, ne-a povestit fetiţa.
“Sunt pline pârtiile. Sunt şi adulţi, dar cred că sunt peste 1.000 de copii. A fost plin şi în weekend, dar acum e şi mai şi. E vacanţă şi mulţi copii vin la schi. Avem rezervări şi după vacanţă, toţi colegii mei”, spune Andrei Pintenaru.
O oră de învăţat costă 100 de lei, individual. Dacă sunt grupuri de 4-6 persoane atunci tariful este de 60 de lei de persoană. “Un copil cu o capacitate motrică medie învaţă să schieze cam în 10 ore. Acum depinde de fiecare copil. Ei prind redepe. Zăpada este bună”, mai spune instructorul de schi. La Azuga, telegondola costă 20 de lei urcarea pentru adulţi şi 15 lei, pentru copii. Cartele de 5 călătorii (30 puncte) costă 85 de lei, adulţi şi 60 de lei, copii, iar cele de 40 de călătorii (240 puncte), 500 de lei, respectiv 340 de lei. Skipassul de o zi costă 110 lei, adulţi şi 80 de lei, copii. Cartelele sunt valabile numai la Telegondola Azuga, Teleschi Sorica şi Banda Sorica.La Poiana Braşov, preţul unei tabere de schi este 1.450 lei, însă preţul nu include şi contravaloarea transportului pe cablu. Pentru această perioadă, toate locurile sunt deja ocupate. Aici, pe lângă schi, copiii au parte şi de un program interactiv de dezvoltare personală sau jocuri de tabără. Echipamentul de schi se închiriază cu 30-35 de lei/zi, iar un abonament de 10 zile (consecutive sau nu) costă 1.000 de lei, adulţi şi 600 de lei copii de la 6 la 12 ani. Cel de o zi costă 145 lei, adulţi şi 80 lei, copii. Cel de 4 ore (din momentul cumpărării), 100 lei, adulţi şi 60 lei, copii.
Vatra Dornei este o altă staţiune care s-a umplut începând din weekend. Monitorii nu mai prididesc de la primele ore ale dimineţii şi până la apusul soarelui. Copiii din zona Moldovei, şi nu numai, vin aici pentru a-şi lua porţia de schi şi zăpadă pentru toată iarna. Mai ales că săptămâna a debutat cu ninsori şi temperaturi de -5 grade ziua. Aici, şi preţurile sunt mai convenabile decât pe Valea Prahovei. Un instructor costă între 60 şi 100 de lei pe oră, iar închirierea echipamentului e 10 lei/oră. La teleschi, dai 50 de lei pentru 2 cartele cu câte 10 puncte fiecare (cam cinci urcări). Între două urcări, copiii se pot încălzi cu un ceai sau o ciocolată caldă la preţul de 5 lei.
La Păltiniş, judeţul Sibiu, pârtia de la Arena Platoş este cea mai modernă şi mai căutată. Copiii vin aici pentru schi şi săniuş cât e ziua de lungă, deoarece pârtiile au instalaţii de nocturnă. Pentru începători, un curs de 5 zile costă 450 de lei, iar pentru grupuri între 3 şi 10 persoane instructorul este plătit cu 70 pe oră de persoană. Dacă vrei curs privat, adică monitor doar pentru tine trebuie să scoţi din buzunar 130 de lei pe oră. Pentru cei care ştiu să schieze, cardurile de urcare costă de la 63 de lei pentru o zi până la 293 de lei pe 5 zile, pentru copii, iar pentru adulţi între 83 de lei pe o zi până la 394 de lei pe 5 zile. Dacă vă cazaţi în Păltiniş, microbuzul până la Arena Platoş costă 10 lei de persoană.