Vești bune de la epidemiologi: pandemia e într-o fază descendentă în România. Când va scădea numărul de pacienți ATI

Ultima actualizare:

    Epidemiologul Octavian Jurma susține că, în acest moment, pandemia e pe o pantă descendentă în Româniafoto: arhiva personală/Facebook
Epidemiologul Octavian Jurma susține că, în acest moment, pandemia e pe o pantă descendentă în Româniafoto: arhiva personală/Facebook

Medicul epidemiolog Octavian Jurma afirmă că România se află într-o faza descendentă a pandemiei de COVID încă de săptămâna trecută, dar că suntem singura ţară din Europa (probabil a doua din lume după Brazilia) care a permis unui val epidemic să evolueze nestânjenit până la vârf.

Jurma consideră că va urma "o perioadă de scădere relativ rapidă", dar numărul pacienţilor din ATI şi al deceselor vor scădea abia după două săptămâni. Medicul afirmă că, dacă ritmul de vaccinare se menţine, vom ajunge la 70% din populaţie vaccinată în februarie şi "să trecem prin valul 5 la fel de uşor cum au trecut şi celelalte ţări din Europa civilizată prin valul 4 sau să îl evităm cu totul".

"Veşti bune, suntem în faza descendentă încă de săptămâna trecută. Veşti proaste: avem o nouă premieră negativă, suntem singura ţară din Europa (probabil a doua din lume după Brazilia) care a permis unui val epidemic să evolueze nestânjenit până la vârf", a scris Octavian Jurma, joi seară, într-o postare pe Facebook.

Epidemiologul a adăugat că este foarte posibil ca săptămâna trecută să fi atins vârful valului 4-Delta cu 18.863 cazuri, în 19 octombrie, "chiar în ziua în care preşedintele Iohannis şi-a declarat îngrijorarea şi a convocat o şedinţă pentru ziua următoare".

Citește și:

Raed Arafat, răspuns tranșant pentru HoReCa, nemulțumită de impunerea certificatului verde: "Îmi pare rău"

Epidemiologul Octavian Jurma: ”Datele sugerează că vârful ar fi fost la 25.000 de cazuri pe zi”

"Tot în ziua următoare media mobilă la 7 zile a început să scadă uşor pentru prima dată în valul 4-Delta definind un platou uşor descendent, iar în această săptămână scăderea s-a accentuat (...) Există o suspiciune legitimă că saturaţia numărului de teste accentuează aspectul descendent, însă este aproape imposibil să se testeze mai puţin decât se testează deja în România fără să se încalce flagrant legea. Putem spune că în România testele urmează curba infectărilor şi nu o mai preced încă de la începutul lunii octombrie", a explicat medicul.

El a menţionat că "nu ştim aşadar cât de mult a urcat valul", însă datele "sugerează că vârful ar fi fost la 25.000 de cazuri pe zi dacă testarea continua să crească proporţional cu creşterea numărului de cazuri".

"Testarea a intrat însă în platou după 2 octombrie, aşa încât am putut urmări doar aspectul, nu şi amplitudinea reală în luna octombrie (...) Aşadar, nu ştim cât de sus s-a dus valul în această lună, dar vestea bună este că a început să coboare deja de săptămâna trecută şi că din această săptămâna a revenit deja în zona detectabilă. Acest lucru însemnă însă şi că devenim prima ţara din Europa (probabil a doua dupa Brazilia) care a lăsat un val epidemic să ajungă la vârf în mod natural", a arătat Jurma.

Citește și:

Când se vor vedea rezultatele restricțiilor. «Acum ne aşteptăm ca numărul pacienţilor infectaţi să crească»

Jurma: ”Ne-am permis să lăsăm pandemia să ucidă un român la fiecare 4 minute”

Potrivit medicului, "măsurile anunţate marţi şi adoptate joi ca să intre în vigoare luni nu aveau cum să producă o scădere încă dinainte de a fi anunţate".

"Dacă erau introduse a doua zi ar fi putut să ascundă atingerea naturală a vârfului şi să îl atribuie măsurilor. Amânate cu o săptămână, rolul lor este mai degrabă propagandistic, ca să poata spune că prin aceste masuri au învins pandemia. Experimentul infectării de turmă a reuşit în România nu doar datorită neglijenţei, ci şi pentru că pandemia a fost asistată activ. Piedicile lăsate de medici în calea pandemiei, atât cele din valurile 2 şi 3, cât si cele stabilite în vară şi luna septembrie, au fost sistematic eliminate în mod activ de factorii politici sub pretextul «nu ne permitem». Ei bine, asta înseamnă că ne-am permis să lăsăm pandemia să ucidă un român la fiecare 4 minute şi că ne permitem catastrofa umanitară care însoţeşte un val epidemic lăsat să se dezlănţuie asupra populaţiei", a susţinut Octavian Jurma.

Numărul de pacienți ATI va scădea abia peste două săptămâni

Epidemiologul consideră că va urma "o perioadă de scădere relativ rapidă conform prognozei".

"Vom coborî astfel (media mobilă) sub 10.000 la inceputul lunii noiembrie (finalul săptămânii viitoare) şi sub 5.000 de cazuri pe zi la finalul lunii noiembrie. Dacă în decembrie vom continua să coborâm sau vom intra într-un platou depinde de cum va continua vaccinarea şi de gradul de conformare cu măsurile anunţate. Pentru medici decembrie este de asemenea luna în care vor putea să înceapă să respire şi eventual să îşi ia o binemeritată vacanţă", a adăugat el.

Medicul a arătat că este posibil ca, dacă ritmul de vaccinare se menţine, să ajungem la 70% din populaţie vaccinată în februarie şi "să trecem prin valul 5 la fel de uşor cum au trecut şi celelalte ţări din Europa civilizată prin valul 4 sau să îl evităm cu totul".

"Dacă politicienii se vor grăbi iarăşi să relaxeze totul şi să declare pandemia închisă ca să fure populist startul de sărbători o să o luăm de la capăt şi anul viitor", a menţionat Jurma.

Potrivit medicului, numărul decese va continua să crească şi în această săptămână, o scădere reală a numărului de pacienţi în ATI şi al deceselor urmând să apară abia peste două săptămâni.

"Coşmarul va mai continua deci două săptămâni şi nu exclud ca marea relaxare de la debutul valului să fie urmată şi de marea mușamalizare la finalul valului, tocmai pentru a se putea erija în eroi salvatori", a mai scris epidemiologul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Cristina Păsăroiu și Andrea Bocelli au cântat împreună de Revelion la Abu Dhabi. FOTO: Luca Rossetti/Facebook
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
tineri la apus de soare jpg
paletar culori jpg
Panoramă Manhattan FOTO SHUTTERSTOCK
vizual craciunite jpg
image png
find the star min jpg
image png
masini trafic  Foto carVertical jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net