Vești bune pentru pensionari! Unde se pot trata cu bani puțini
Vrei să pleci la băi? Încă mai ai timp să obții un bilet de tratament. Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) are disponibile aproximativ 55.000 de locuri, în 36 de stațiuni. Iată ce trebuie să faci pentru 16 zile de relaxare!
Toată lumea se înghesuie să plece la tratament vara, astfel că din toamnă totul devine mai lejer. Și da, mai ai șanse să faci și tu o cură de băi.
Click! a aflat că sunt disponibile încă cinci serii, ultimele pe anul acesta.
Stațiunile disponibile
Ceea ce înseamnă 54.917 de bilete de tratament balnear în stațiunile: Amara, Bazna, Bălțătești, Bușteni, Buziaș, Călimănești-Căciulata, Covasna, Calacea, Eforie Nord, Eforie Sud, Felix Geoagiu, Govora, Herculane, Lacu Sărat, Mangalia, Moneasa, Neptun, Ocna Șugatag, Olănești, Pucioasa, Sărata Monteoru, Sângeorz, Sinaia, Sovata, Slănic Moldova, Slănic Prahova, Stâna de Vale, Tinca, Târgu Ocna, Techirghiol, Tușnad, Tășnad, Turda, Vălenii de Munte, Vatra Dornei și Costinești.
”Pentru a obține un bilet un pensionar trebuie să depună cerere pentru acordare la casa teritorială de pensii în a cărei evidență se află, iar un salariat, asigurat la sistemul public de pensii, la casa teritorială în raza căreia se află domiciliul sau reședința acestuia”, ne-au precizat reprezentanții CNPP.
Cine merge gratuit
Pentru un sejur de 16 zile la un hotel de 2 stele tariful este de aproximativ 1.388 lei, iar pentru cel de 3 stele, 1.452 lei. În preţul biletului intră tariful pentru 16 zile de tratament şi masa.
- Pensionarii sistemului public de pensii plătesc 50% din pensia pe care au primit-o cu o lună înainte de repartiţie;
- Salariaţii care au un venit mai mic sau egal cu salariul mediu brut pe ţară plătesc 50% din preţul biletului;
- Dacă venitul depăşeşte salariul mediu brut, salariatul achită preţul integral;
- Însoţitorii care nu sunt asiguraţi plătesc biletul integral;
- Merg gratuit pensionarii de invaliditate, în cadrul programului de recuperare, veteranii de război, persoanele cu handicap, cele persecutate politic şi cei persecutaţi din motive etnice, în perioada 6 septembrie 1940-6 martie 1945.
Care sunt actele necesare
- Cererea tip de acordare a biletului de tratament.
- Copie după actul de identitate al solicitantului;
- Talonul de plată a pensiei, în original sau copie;
- Biletul de trimitere – formular cu regim special, unic pentru serviciile medicale de recuperare-reabilitare acordate de către societăţile de turism balnear şi de recuperare eliberat de către medicul de familie sau medicul de specialitate, aflat în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate (copie şi actul original);
- Programul de recuperare, copie şi actul original.
Când se depun
Cererile se depun cu cel puțin 30 de zile înaintea primei luni din perioada pentru care soliciți bilet și se pot transmite fie prin poștă, fax, mail, fie se depun personal. În perioada unui an calendaristic se acordă un singur bilet.
Potrivit CNPP, până pe 27 septembrie au fost eliberate 140.079 de bilete de tratament balenar.