Viața după coronavirus. Ce ne așteaptă de acum încolo. 10 restricții și libertăți

Ultima actualizare:

    După 15 mai autoritățile anunță măsuri de relaxare în contextul epidemiei de Covid-19, dar acestea se vor lua gradual
După 15 mai autoritățile anunță măsuri de relaxare în contextul epidemiei de Covid-19, dar acestea se vor lua gradual

Pe 15 mai starea de urgență decretată de președintele Klaus Iohannis va fi eliminată și ne gândim deja la cum va fi viața noastră după coronavirus. Ce ne așteaptă de acum încolo? Ce libertăți vom avea? Ce restricții vor rămâne în vigoare? Ce alte reglementări vor fi puse în practică? Iată câteva reguli posibile după care ne vom ghida de acum încolo.

După 15 mai, restricțiile impuse în contextul pandemiei de coronavirus vor fi ridicate treptat, iar relaxarea se va face gradual și numai dacă situația ne va permite asta (numărul de îmbolnăviri și decese va scădea). Cum nimeni nu poate garanta că epidemia se va stinge, cum nu se știe ce ne așteaptă de acum încolo, nu putem vorbi despre reguli clare decât în momentul în care vor fi oficial adoptate. Momentan, autoritățile au vorbit despre ce anume ar fi posibil în funcție de cum va evolua situația.

Raed Arafat: „Se elimină declarația pe proprie raspundere”

Raed Arafat a declarat recent că prima măsură care va fi luată imediat după 15 mai este eliminarea declarației pe proprie răspundere pe care suntem obligați s-o completăm acum ori de câte ori ieșim din casă. După 15 mai, nimeni nu ne va mai opri pe stradă să ne ceară documentul și să ne întrebe unde mergem și ce motive am avut să părăsim locuința.

Regula grupului de trei persoane

Este foarte posibil, însă, ca regula de a merge pe stradă într-un grup mai mic de trei persoane să rămână în vigoare. Asta, chiar dacă nu vom mai avea la noi declarația pe proprie răspundere. Nu este nimic oficial, însă surse guvenamentale au declarat că această obligație s-ar putea număra printre cele care vor rămâne, o perioadă, în vigoare. 

Mallurile rămân închise

Dacă te gândești că după 15 mai vei putea da buzna în magazine la shopping, să-ți cumperi haine de firmă din mall, află că marile centre comerciale vor rămâne închise. Nu se știe când își vor deschide porțile. Cert este că deschiderea magazinelor nu se numără printre prioritățile autorităților.

Vom purta mască în spații publice închise

Această regulă este o certitudine și a fost anunțată oficial chiar de către președintele țării, la sfârșitul săptămânii trecute. Pentru a exemplifica și mai bine ce urmează să se întâmple și ce regulă va trebui să respectăm cu toții, Klaus Iohannis a apărut el însuși în fața românilor cu o mască de protecție la nas și gură, în timpul unei declarații de presă.

Meciurile de fotbal se vor ține fără spectatori

Meciurile de fotbal din Liga 1 se vor juca fără spectatori, iar pe stadion vor avea acces un număr limitat de persoane, în general persoane din staff-ul echipelor și ziarișii. Evident, nu vor lipsi jucătorii, numărul acestora reprezentând 30% din numărul tuturor celor prezenți la eveniment. Mai mult, fiecare persoană va fi testată la intrarea pe stadion cu teste rapide anticoronavirus. Acest protocol trebuie însă să primească și aprobarea Ministerului Sănătății și abia atunci va intra în vigoare. Până atunci rămâne la stadiul de propunere.

Scolile rămân închise până în toamnă

O altă certitudine o reprezentă decizia de a nu redeschide instituțiile de învățământ: școli, creșe, grădinițe,licee și universități până la sfârșitul anului școlar. Cu alte cuvinte, școlile rămân închise până în toamnă. Cu toate acestea, între 2 iunie și 12 iunie elevii din clasele terminale pot reveni în bănci pentru a se pregăti de Bacalaureat și Evaluare Națională. Examenele naționale vor fi susținute conform calendarelor deja stabilite, dar cu respectarea regulilor stricte de distanțare socială.

Terasele și restaurantele, cu lacătul pe uși

Dacă te gândești că odată cu 15 mai vei da năvală pe terasele din Centrul Vechi, la restaurant, prin cluburi și puburi ar trebui să știi că toate aceste unități vor rămâne cu lacătul pe uși. Berea, din păcate, o vei bea tot acasă. Cel puțin o perioadă. Asta, în condițiile în care proprietarii restaurantelor fac un apel disperat la Guvern să permită redeschiderea micilor afaceri din domeniul Horeca și promit că, în schimb, vor respecta regulile de distanțare socială.

Fără concerte și alte festivități

Dacă sperai să ajungi anul acesta la un concert, află că astfel de manifestări artistice s-ar putea să nu mai aibă loc o perioadă de timp. Este puțin probabil, de exemplu, să se redeschidă stadionul de la Cluj-Napoca pentru Untold. Nu mai spunem că deja foarte mulți artiști și trupe și-au anulat evenimentele.

S-ar putea redeschide parcurile

Este posibil ca parcurile să fie redeschise, însă cu condiția ca situația să și permită o astfel de măsură de relaxare. În același timp, după cum afirma recent Raed Arafat, locurile de joacă din interiorul parcurilor ar putea să rămână în continuare închise. Vom putea să ne plimbăm cu cei mici în Herăstrău, de exemplu, dar nu vom putea merge cu ei la leagăne.

Raed Arafat: „Nu vă faceți planuri de vacanță”

Autoritățile ne sfătuiesc să renunțăm la vacanțele programate pentru perioada verii deoarece riscul de a ne îmbolnăvi de Covid-19 este încă foarte mare. „În primul rând, depinde unde vrea omul să-și facă concediul. Și, indiferent unde vrea să meargă, aș fi rezervat, aș zice să aștepte. Trebuie văzută evoluția bolii, este devreme acum să vorbim", a declarat Raed Arafat.

Viața după coronavirus nu va mai fi ca înainte, cel puțin o perioadă. Restricțiile dar și libertățile care ne așteaptă de acum încolo ne vor învăța să trăm diferit față de cum am făcut-o până acum. Însă nu știm exact ce urmează. Motiv pentru care, regulile, așa cum au fost impuse, așa vor și dispărea: gradual și în funcție de cum o va cere situația. Dacă totul va fi bine, dacă numărul de îmbolnăviri și decese va scădea, atunci măsurile de relaxare ar putea fi luate mai repede sau mai multe deodată. Până atunci însă, vom sta acasă.

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Alimente care devin toxice la frigider  Sursa foto shutterstock 1976067755 jpg
brad de craciun jpeg
alimentatie sanatoasa jpeg
Calendar 5 decembrie: 2017   Regele Mihai I, ultimul suveran al României, a murit în Elveția, la vârsta de 96 de ani jpeg
sardinia, italia   freepik jpg
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
image
actualitate.net
image
actualitate.net