Victor Ponta, audiat la DNA
Premierul Victor Ponta a anunţat că este considerat suspect de către DNA în dosarul Şova, pentru activitatea de avocat din 2007-2008 şi pentru faptul că este în conflict de interese deoarece l-a propus ministru pe acesta. Vineri, 5 iunie, el a mers la sediul DNA.
Victor Ponta este urmărit penal pentru spălare de bani şi complicitate la evaziune fiscală. Pe internet au apărut glume cu situaţia în care se află prim-ministrul României. Vedeţi aici o selecţie a acestora.
UPDATE 12.30 Victor Ponta a ajuns la Cotroceni pentru a avea o întrevedere cu preşedintele României Klaus Iohannis. Şeful statului i-a cerut demisia, Ponta a refuzat. Prim-ministrul susţine că doar Parlamentul îl poate demite.
Klaus Iohannis: Solicit demisia lui Victor Ponta
UPDATE 11.40: Premierul Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni - Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat, anunţă DNA. "Sunt suspect în dosarul lui Şova, pentru activitatea de avocat în 2007-2008 şi, de asemenea, sunt în conflict de interese că l-am propus pe Şova ministru. Am venit la DNA ca orice om normal, nu a dat nicio declaraţie, o se ne cheme pentru declaraţii", a spus premierul la ieşirea din sediul DNA.
Victor Ponta, audiat la DNA: A fost chemat de procurorii DNA
Justiţia din România are parte de o premieră în această zi de vineri, 5 iunie. Victor Ponta este audiat de către procurori în cazul unui dosar în care Dan Şova este urmărit penal, devenind astfel primul premier în funcţie audiat de către DNA. Ponta a ajuns, vineri dimineață, la DNA, însoțit de un avocat, declarând că a fost citat pentru ora 11.00, pentru a da declarații într-un dosar. ”M-a chemat procurorul Cheșeru la ora 11.00. La final vă spunem ce și cum”, a afirmat Ponta, care a ajuns la DNA însoțit de un avocat.
Victor Ponta, audiat la DNA: S-a prezentat la ora 11
Senatorul PSD Dan Şova este urmărit penal pentru trei infracţiuni de abuz în serviciu, în legătură cu contractele casei sale de avocatură şi complexurile energetice Turceni şi Rovinari, cu un prejudiciu estmat la peste 150 de milioane de lei.
Anchetatorii au solicitat de două ori ridicarea imunității senatorului Dan Șova, dar colegii acestia nu votat de fiecare dată ”împotrivă”.
Victor Ponta, audiat la DNA: Colaborarea lui Victor Ponta cu Șova și Asociații, investigată
În 2011, a apărut un scandal legat de contractele pe care societatea Șova și Asociații le-ar fi incheiat cu complexurile energetice Turceni și Rovinari. Potrivit ziarului Adevărul, Agenția Naționala de Administrare Fiscală (ANAF) ar fi efectuat un control în urma căruia ar fi constatat ca Șova și Asociați ar fi obtinut ilegal peste 1,1 milioane de euro de la complexurile energetice Rovinari și Turceni, din zona de înfluenta a lui Victor Ponta.
Victor Ponta, audiat la DNA: Dan Şova este deja urmărit penal
Senatorul PSD Dan Şova este urmărit penal din august 2014, pentru trei fapte de complicitate la abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, după ce în perioada 2007-2008 firma "Şova şi Asociaţii" a încheiat trei contracte de asistenţă juridică cu complexurile Turceni şi Rovinari, în urma cărora acestea ar fi fost prejudiciate cu aproape 3,5 milioane de lei.
Victor Ponta, audiat la DNA: Contract separat de asistenţă juridică
Potrivit procurorilor DNA, în perioada ianuarie - 13 februarie 2008, Dan Şova, cu ştiinţă, în contextul litigiului dintre Complexul Energetic Turceni (CET) şi ICM - SC pentru Închiderea-Conservarea Minelor SA, a insistat pe lângă Dumitru Cristea, la data faptelor director general şi ordonator de credite al CET, să încheie un contract distinct de asistenţă juridică cu privire la respectivul litigiu.
Victor Ponta, audiat la DNA: Folos necuvenit de 1.242.018 lei
În acest fel, Şova ar fi contribuit la decizia lui Cristea de a încheia nelegal, la 13 februarie 2008, contractul de asistenţă juridică între CET şi SCA "Şova şi Asociaţii". De asemenea, ar fi conceput termenii şi condiţiile contractului şi l-a semnat din partea SCA "Şova şi Asociaţii", obținând un folos necuvenit pentru societate de 1.242.018 lei (inclusiv onorariul de succes), susţin procurorii anticorupţie.
Într-un alt caz, în perioada 2 octombrie - 1 noiembrie 2007, cu ştiinţă, în contextul litigiului dintre CET şi Electrica, Dan Şova ar fi insistat pe lângă Cristea să încheie un contract distinct de asistenţă juridică cu privire la respectivul litigiu, "contribuind astfel la decizia acestuia de a încheia nelegal un act adiţional la contractul de asistenţă juridică". Şi în acest caz, Şova ar fi conceput termenii şi condiţiile actului adiţional, l-a semnat din partea SCA "Şova şi Asociaţii", obținând un folos necuvenit pentru societate de 1.142.400 lei (inclusiv onorariul de succes), au mai arătat procurorii.