VIDEO Distracții pe litoralul românesc! La Mamaia, s-a deschis cel mai mare parc pentru sporturi nautice din țară

Ultima actualizare:

    Mirela Carapu, 20 de ani, este salvamar la parcul nautic din MamaiaFotografii: Andreea Dancu
Mirela Carapu, 20 de ani, este salvamar la parcul nautic din MamaiaFotografii: Andreea Dancu

Ce poți face pe litoralul românesc, în afară de plajă, plimbare seara pe faleză, zbânțuială în cluburile de noapte și o masă bună la o terasă? Mulți dintre voi își pun această întrebare, mai ales dacă au de gând să petreacă mai multe zile aici. Click! îți dă câteva ponturi de petrecut timpul în vacanță.

Litoralul românesc nu este deloc plictisitor, așa cum ai crede. Marea de acasă vine la pachet cu soare, bălăceală, bronz, festin culinar, dar și cu multă distracție și chiar culturalizare.

În Mamaia, s-a deschis în urmă cu câteva săptămâni cel mai mare parc pentru sporturi acvatice și nautice din țară. Se numește JT Watersports și se află pe Lacul Siutghiol, pe o suprafață de 5.900 de metri pătrați.

La intrarea în parcul nautic, clienții primesc veste de salvare
La intrarea în parcul nautic, clienții primesc veste de salvare

Locul a fost concesionat pe zece ani, dar înainte să înceapă construcțiile plutitoare, cu ajutorul scafandrilor, investitorul a fost nevoit să-l curețe și să-l desfunde de mizeria și plantele crescute în voie ani la rând.

Acum, este o oază de bucurie pentru iubitorii sporturilor de apă. ”Avem bărci motorizate, jet-ski-uri, hidrobiciclete, plimbări cu saltele gonflabile, traseu sportiv, care se întinde pe un kilometru. Fiecare obstacol are forma unei litere și astfel formează cuvântul <<Mamaia>>. Traseul are diferite grade de dificultate. Poate fi străbătut atât de sportivi, cât și de copii sau bătrâni. Dacă nu poți face ceva, ai posibilitatea să ocolești. Întregul traseu se poate face în două ore. Important este că aici poți face sport și să te relaxezi cu familia o zi întreagă la prețuri accesibile”, ne-a povestit Jean Paul Tucan, proprietarul locului, care are deviza: ”Depășește-ți limitele! Fii campion!”

Traseul are diferite grade de dificultate, iar copiii sunt cei mai fericiți clienți
Traseul are diferite grade de dificultate, iar copiii sunt cei mai fericiți clienți

O zi întreagă de distracție costă 100 de lei. Apa din Siutghiol este specială. Este alimentată de trei izvoare, astfel că și atunci când este secetă își păstrează adâncimea de 2-3 metri.

În plus, pe timp de vară are o temperatură constantă de 28 de grade Celsius, iar cei de la DSP Constanța iau probe din ea săptămânal.

500 de clienți pot intra deodată în parcul nautic
500 de clienți pot intra deodată în parcul nautic

Investiția a fost de 5 milioane de euro, dar va ajunge la 10 milioane de euro, pentru că se va construi aici prima academie de borderi din România.

Plimbare cu telegondola

Dacă traversezi strada, ajungi la telegondolă. Inaugurată în 2004, aceasta a devenit un simbol al stațiunii Mamaia. O plimbare la înălțime durează 8 minute și îți conferă o priveliște minunată deasupra mării și plajei.

Traseul se întinde pe o lungime de aproximativ 2 kilometri, între Hotel Perla și Cazino, pe ambele sensuri. Cabinele colorate ”plutesc” la o înalțime maximă de 50 de metri. O călătorie, doar dus, costă 20 de lei.

Croaziere cu catamaranul

Pe litoralul românesc este posibil și să faci o croazieră pe mare. Poate fi una tematică: seară tradițională și aici cuprinde o zi întreagă. Mâncare, băutură la bord, dans.

Dar și una pentru bălăceală în largul Mării Negre și plajă în locuri sălbatice, unde ajungi doar cu barca. Sau se vizitează satele de minorități din Dobrogea, unde ai ocazia să le cunoști traiul și să te înfrupți din bucatele lor tradiționale.

Plimbarea cuu telegondola este o altă opțiune de a îți umple timpul
Plimbarea cuu telegondola este o altă opțiune de a îți umple timpul

Un alt traseu interesant este cel până în Delta Dunării. Plecările cu catamaranul se fac atât din Portul Constanța, cât și din Mangalia. 

Spre exemplu, o plimbare de trei ore costă 100 de lei de persoană, iar grupul trebuie să fie de minimum 20  de persoane. Toate variantele de trasee le găsiți pe www.tourx.ro, acolo unde puteți face și rezervarea.

Vizită la cetățile din Dobrogea

Și pentru că am pomenit de culturalizare, se pot vizia cetățile Dobrogei, teritoriu locuit din cele mai vechi timpuri. Cea mai estică provincie istorică a României depozitează un întreg tezaur de destinaţii interesante.

De Dobrogea se leagă primele scrieri din istorie despre oraşe de pe teritoriul de azi al României. Coloniştii greci au sosit aici în zorii istoriei, în căutarea bogăţiei sau măcar a unei vieţi mai bune. Au construit ziduri spre uscatul populat de barbari şi au rămas deschişi către mare, thalassa, care îi lega de patriile lor calde, de dincolo de Bosfor.

Croaziera pe mare este o altă variantă de distracție și relaxare pe litoralul românesc
Croaziera pe mare este o altă variantă de distracție și relaxare pe litoralul românesc

După sute de ani, le-au luat locul romanii, care au organizat ţinutul dintre Danubiu şi Pont şi l-au împânzit cu aşezări în interior, dar şi pe linia Dunării.

Aşa că acum o suită impresionantă de ruine antice desenează conturul Dobrogei, pe linia frontierelor naturale:Troesmis, Carsium, Dinogetia, Noviodunum, Aegyssus, Capidava etc.

Dar, fără doar şi poate, cele mai cunoscute sunt tripleta urbană Histria-Tomis-Callatis, despre care se învaţă încă de la primele ore de istorie. Și pe care le poți vizita, într-o plimbare.  

Muzeul de Arheologie Callatis are cel mai vechi papirus din Europa

Puțin știu că cel mai vechi papirus din Europa este expus la Muzeul de Arheologie Callatis, din Mangalia. Acesta datează din secolul IV i.H. și a fost descoperit la Mangalia în 1959. Este scris în greaca veche și este unic, fiind singurul papirus întreg din Europa.

Acesta a fost trimis în același an la Moscova pentru restaurare și conservare și pentru a fi descifrat. Specialiştii ruşi însă nu l-au mai înapoiat statului român pe motiv că a fost deteriorat, astfel că nu s-a mai știut nimic despre el până în vara anului 2011, când cercetătorii români au aflat că este în stare bună și se află tot în Rusia.

Cetatea Histria este un punct de atracție în Dobrogea
Cetatea Histria este un punct de atracție în Dobrogea

În același an, după lungi insistențe ale autorităților, papirusul a fost predat și este expus la Mangalia. Intrarea costă 5 lei pentru adulți și 2,5 lei pentru elevi, studenți și pensionari, iar programul este între orele 8.30 -19.30.

De asemenea, se pot vizita mănăstiri aflate în patromoniul UNESCO sau o poți lua pe drumul vinului. Dobrogea este renumită pentru vinurile sale și are nenumărate crame, unde au loc degustări, însoțite de bucate pe măsură.

Litoralul românesc este chiar pentru toți: și pentru cei care vor relaxare la mare și piscină, dar și pentru aventurieri, cărora șezlongul le provoacă neastâmpăr.

Citește și: 

https://www.click.ro/news/national/reguli-pe-litoral-cum-respecta-hotelierii-masurile-anti-covid-19-turistilor-le-este

https://www.click.ro/news/national/preturi-la-mare-o-noapte-la-ultra-all-inclusive-costa-955-de-lei-pe-noapte-la-un-hotel

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Alexandru Ciucu, naș de botez pentru Alma și Irina   Instagram (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Insomnie jpg
targ craciun sibiu 2 jpg
shutterstock 1940409940 jpg
pufuleti jpeg
calcule calculator bani salariu pensie rate bancare datorie
Litoral Marea Neagra foto Ovidiu Oprea png
aeroport cluj pixabay jpg
W Buffet webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net