VIDEO Dropia, dispărută de 30 de ani din Romania, a reapărut. 3 ouă de pasăre au fost găsite într-un cuib, în Salonta

Ultima actualizare:

    Dropia este cea mai mare pasăre din Europa care zboarăFotografii: Asociația Grupul Milvus
Dropia este cea mai mare pasăre din Europa care zboarăFotografii: Asociația Grupul Milvus

Dropia, pasărea dispărută din România în urmă cu 30 de ani, a reapărut. 3 ouă au fost găsite într-un cuib, în Salonta, de către un viitor veterinar. Localnicii spun că au văzut mai multe dropii pe câmp.

”Pentru noi, poza asta va intra în istorie. Iată primul cuib de dropie care fost consemnat nu doar la Salonta, dar și în întreaga Românie din ultimele decenii. Fotografia ne-a fost trimisă săptămâna trecută de Ioan Matiu jr., student la Medicină Veterinară, care a descoperit cuibul întâmplător, în timpul unor munci agricole. După mai multe decenii de tăcere, acesta este primul cuib de tufiș, care poate fi înregistrat în Sala Mare, chiar și în întreaga Românie. Nu-i aşa?”, au scris specialiștii de la Asociația Grupul Milvus, o organizație pentru protecția păsărilor și a naturii.

În cuibul de dropie sunt trei ouă și aduc spernața că aceste păsări se vor înmulți din nou, dacă vor fi protejate. După 1990, s-a considerat că dropia este o specie dispărută din România. 

Ouăle de dropie au fost găsite săptămâna trecută pe un câmp din Salonta
Ouăle de dropie au fost găsite săptămâna trecută pe un câmp din Salonta

„Pentru noi, Asociația Grupul Milvus, această fotografie are o însemnătate istorică. Ea dovedește cuibăritul unei specii considerate cândva dispărute în România și, în același timp, ne arată importanța muncii pe tern, implicarea localnicilor și a administrațiilor locale în conservarea naturii, dar și necesitatea eficientizării programelor de agro-mediu, care să ofere plăți compensatorii atractive pentru fermierii prietenoși cu dropiile”, arată ONG-ul.

De ce a dispărut dropia din România

Dropia este cea mai mare pasăre zburătoare din Europa. Clasificată ca specie vulnerabilă pe plan global, a cunoscut un declin covârșitor în urma fragmentării habitatelor sale de odinioară, stepa eurasiatică.

Până la mijlocul anilor 1950, ea a dispărut din cea mai mare parte a Europei, inclusiv în România, unde, mai ales în urma naționalizării, pajiștile unde trăia au fost arate și transformate în terenuri agricole, menționează Grupul Milvus.

Nu în ultimul rând, la decimarea speciei în România, au contribuit vânătoarea și braconajul.

În secolul al XIX-lea, existau populații stabile de dropii în Banat, Crișana, Podișul Transilvaniei, Câmpia Română, Dobrogea și-n câteva locuri din Moldova.

În 1988, conform datelor de la fondurile de vânătoare, mai erau în jur de 48 de exemplare în toată țara.

Salonta, un ultim „centru de rezistență”

„Pe de altă parte, avem toate motivele să credem că la Salonta (jud.Bihor) și-au păstrat un ultim centru de rezistență”, arată Grupul Milvus.

„Observațiile noastre de pe teren din ultimii 13 ani ne confirmă faptul că există aici o mică populație transfrontalieră, de aproximativ 40 de exemplare, care folosesc teritoriui de-o parte și de alta a graniței cu Ungaria, în zona Salonta/Mezőgyán”, susține asociația. 

Dropiile tind să folosescă locuri tradiționale pentru rotit (ritualul de curtare al masculilor) și pentru cuibărit, argumentează organizația, care pune la dispoziție un video filmat la Salonta cu un astfel de spectacol oferit de un mascul

Masculul de dropie cea mai masivă pasăre din Europa

Masculul de dropie este cea mai masivă pasăre din Europa, putând ajunge până la 18,5 kg. Este pasărea cea mai grea care se poate înălța în zbor.

Femelele sunt mult mai mici, cântărind între 3,5 și 5 kg.

Dropia se hrănește cu vegetație, fasole verde și mazăre, dar și cu insecte sau mici vertebrate. Este o pasăre tăcută, dar în perioada de cuibărire scoate un țipăt ca un lătrat.

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Alimente care devin toxice la frigider  Sursa foto shutterstock 1976067755 jpg
brad de craciun jpeg
alimentatie sanatoasa jpeg
Calendar 5 decembrie: 2017   Regele Mihai I, ultimul suveran al României, a murit în Elveția, la vârsta de 96 de ani jpeg
sardinia, italia   freepik jpg
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
image
actualitate.net
image
actualitate.net